En Sıcak Konular

CHP'ye sandık şoku

17 Şubat 2012 08:22 tsi
CHP'ye sandık şoku 12 Haziran seçimlerinde umduğunu bulamayan CHP, 'ıslak imzalı sandık raporu' hazırladı.

Bugün PM'ye sunulacak raporda çarpıcı tespitler yer alıyor. İşte bunlardan biri: "CHP görevlilerinin bir kısmının partimize oy vermedikleri görülmüştür"

CHP'nin, 12 Haziran seçim sonuçları ile ilgili ıslak imzalı sandık sonuçları değerlendirme raporu hazırladığı ortaya çıktı. Bugün'ün aldığı bilgiye göre, söz konusu rapor, bugün Parti Meclisi'ne (PM) sunulacak Merkez Yönetim Kurulu (MYK) raporu içinde ek dosya olarak yer alıyor. Raporda, "CHP görevlilerinin bir kısmının partimize oy vermedikleri görülmüştür" tespiti dikkat çekerken, örgütten imza ve mührün orijinal olmadığı anlaşılan belgeler geldiği belirtildi.

KILIÇDAROĞLU: ARTIŞ YOK

PM öncesi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin oy artışları ile ilgili bir NTV'de açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, anketlerde CHP'nin oy kaybettiği tespitinin hatırlatılması üzerine, "Gördüğümüz kadarıyla oylarımızda bir gerileme yok ama belirgin bir artışın olmadığını da açık yüreklilikle ifade edeyim'' dedi. Seçimlerde bekledikleri oyu alamadıklarını belirten Kılıçdaroğlu, eksikliklerini görerek, halka projelerini daha fazla anlatmaları gerektiğini kaydetti.

RAPORDAKİ ÇARPICI TESPİTLER

MYK raporunun ek bölümünde yer alan rapordaki, dikkat çekici bölümler şu şekilde sıralandı:

- İl/ilçe başkanlıklarımızca gönderilen sandık sonuç tutanaklarının bir kısmı sonradan elle doldurulduğu tespit edilen belgelerdir. Önemli bir kısmının üzerinde kaşe veya imza bilgileri eksiktir. Bir kısmının üzerinde sadece üç partinin sonuçları girilmiştir. Bir kısmının üzerinde sandıktaki geçerli oy sayısı, kullanılan oy sayısı gibi temel bilgiler bulunamamıştır.

-İlçe başkanlıklarımızdan gelen tutanakların bir kısmının, seçim sonrasında, yerinde ve bizzat sandık kurulu
üyelerince doldurulduğunu düşünmek çok güçtür. Aynı sandık sonucunun birden fazla ve kimi zaman birbiri ile uyumlu olmayan kopyaları elimize ulaşmıştır. Gelen bu belgelerin üzerinde imza mühür olması da ayrıca dikkat çekicidir.

CHP OYLARI KAYDIRILDI

-2011 seçimleri oy pusulasında CHP 3. sırada yer almıştır. Oy pusulasında 2. Sırada DP, 3. Sırada seçime girdiği bölgelerde EMEP; diğerlerinde ise Millet Partisi yer almıştır. Seçim gecesinde görülen en önemli hata CHP'nin oylarının 0 olarak girilip, aldığı oyların ise sağı ve solundaki bu partilere yazılmış olmasıdır.

SIFIR ÇEKİLEN SANDIKLAR

-Sandık sonuç tutanakları incelendiğinde bu sandıklardan bir kısmında CHP görevlisinin bulunduğu, görevlinin oyunu kullanıp, imzasını attığı ve geçersiz oyun bulunmadığı görülmüştür. Bu durumda ya görevlimiz kendi partisine oy kullanmamıştır, ya da gönderilen belge gerçek dışıdır.

KUŞKULU BELGELER

-CHP sandık görevlisinin ve -muhtemelen- diğer sandık görevlilerinin imzalarının orijinal olmadığı düşünülen, sandık sonuç belgeleri gönderilmiştir. Bir sandık sonuç tutanağının fotokopisi alınarak; üzerindeki sandık numaraları karalanıp, yeni sandık numaraları girilerek; ancak sandık sonuçları dahi değiştirilmeden düzenlenen tutanaklar gönderilmiştir. Bir ilçemizin neredeyse tüm sandık sonuçlarının aynı kalemden çıkma ve aynı el yazısı ile yazıldığı görülmüştür. Bu belgelerin sonradan üretilmiş olduğu düşünülmektedir. Ancak sandık sonuç tutanaklarının altındaki görevli imzalarının nasıl attırıldığı ve mühür basıldığı anlaşılamamıştır.

GÖREVLİNİN HABERİ YOK

-Sandık görevlendirmelerinin doğru yapılmadığı görülmüştür. Rastgele aradığımız görevlilerimizden; görevden haberdar olmadıkları, görevi kabul etmedikleri, görevi son anda öğrendikleri, görevi sözlü olarak başkasına devrettikleri gibi gerekçeler öğrenilmiştir. Sınırlı da olsa oy kullanan CHP görevlilerinin bir kısmının partimize oy vermedikleri görülmüştür.

GÖREVİNİ ANLAMAMIŞ

-İlçe başkanlıklarımızın ve sandık görevlerinin önemli oranda görev tanımlarını anlamadıkları veya yerine getirmedikleri görülmektedir. YSK sonuçlarına göre CHP oy yüzdesi yüzde 25,98 iken ıslak imzalı sandık sonuç tutanaklarına göre yüzde 30,09' dur. Tabii bu yanıltıcı bir sonuçtur. CHP'nin yüksek oy aldığı sandıkların sonuçları gelmiş, düşük oy aldığı sandıkların sonuçları gelmemiş olabilir. Bununla birlikte sandık sonucu dahi temin edilemeyen sandıklarda sayım sonuçlarına müdahale edilmiş olması da mümkündür.

BUGÜN'ÜN HABERİ KONUŞULDU

BUGÜN Gazetesi'nin dünkü manşeti CHP'de büyük tartışma yarattı. Eski Genel Sekreter Önder Sav'ın, PM'nin 17 üyesi, PM üyesi seçildikleri gün parti üyesi bile değillerdi. Bu 17 PM üyesinden 9 kişi ise şu an milletvekili şeklindeki açıklamasının resmi savcılık yanıtına dayandığı ortaya çıkmıştı.

Habere göre, Kayseri ili kurultay delegesi Recami Bursa, Sav ve ekibinin yönetimden tasfiye edildiği 18 Aralık 2010 tarihinde gerçekleştirilen Olağanüstü Kurultay'ın ardından 20 Aralık 2010 tarihinde saat 11.20'de, 2177 sayılı dilekçe ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı Siyasi İşler bölümüne başvuru gerçekleştirdi. Bursa'ya yanıt, aynı gün 20 Aralık 2010'da, saat 15.45'de gerçekleşti. Yanıtta, şu anda Ankara Milletvekili olan Bülent Kuşoğlu'nun Türkiye Partisi Genel Başkan Yardımcısı göründüğü, PM'ye seçilen 17 kişinin de parti üyesi olmadığı belirtildi. Savcılık, bu isimleri tespit etti ancak işlem yapılmadı.

'GAZETEDEN ÖĞRENDİM'

Kılıçdaroğlu, savcılık yanıtı ile ilgili olarak, dün NTV'de şu açıklamayı yaptı: "Ben de sizden duyuyorum. Bugün gazetede bir haber var. Partiye yeni gelmek isteyenler ama parti üyesi olmayanlar var. Ben parti üyesi olmadan bilim platformunda çalıştım. Sosyal anlayışı kabul eden herkesi bağrımıza basarız."  Kılıçdaroğlu, tüm PM üyelerinin, parti üyesi olduğunu kaydetti.

Bu arada 17 kişi arasında adı geçen Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, o dönemde 'Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka' adını kullandığı için bir karışıklık yaşanmış olabileceğini söyledi. Sakarya Milletvekili Engin Özkoç ise, Sav'ın kendisini partili olmayan 40 milletvekili arasında saymasına tepki gösterdi.

bugün


Bu haber 614 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,830 µs