En Sıcak Konular

'Mümkün olduğunca çok ortak olsun'

16 Şubat 2012 17:41 tsi
'Mümkün olduğunca çok ortak olsun' İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Güney Kıbrıs'a günübirlik gerçekleştirdiği ziyaret çerçevesinde bugün Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la görüştü.

Netenyahu, Güney Kıbrıs ile ilişkilerin devamlı olduğunu belirterek, doğalgaz gibi büyük işlerde daha çok işbirliği yapmaları gerektiğini söyledi.

Netenyahu ile Hristofyas görüşmesi tamamlandı. Hristofyas ve Netanyahu, görüşme sonrasında düzenledikleri ortak basın açıklamasında, görüşmede İsrail ve Güney Kıbrıs arasında enerji alanında işbirliği konusu ile Kıbrıs sorunu ve Ortadoğu'daki sorunları ele aldıklarını belirtti. Rum radyosunun haberine göre Hristofyas basın açıklamasında, gerek Güney Kıbrıs'ın "Münhasır Ekonomik Bölgesi"nde (MEB), gerekse İsrail'in MEB'inde doğalgaz yataklarının tespit edildiğini; Netanyahu ile görüşmesinde de bölgenin enerji haritası konusunun ele alındığını söyledi.

Hristofyas, İsrail'le enerji alanında karşılıklı planlamalara ilişkin görüşmelerin hali hazırda devam ettiğini ve hedeflerinin her iki ülkenin kaynaklarının en iyi şekilde değerlendirilmesi olduğunu belirterek, "Bu görüşmelerin, aramızda bir anlaşmanın imzalanmasına imkan sağlayacak şekilde ilerlemesini dilerim." dedi.

"Türkiye'nin daha dün, doğalgaz ihalelerinin ikinci turunda ilerlemeleri konusunda kendilerini tehdit ederek saldırgan ve kışkırtıcı tavrını bir kez daha sergilediğini" iddia eden Hristofyas, "Eğer Türkiye gerçekten açıkladığı gibi bölgede barışın ve istikrarın sağlanmasıyla ilgileniyorsa, devletlerin egemenliğine ve uluslararası hukuka saygı göstermesi gerektiğini de anlamalıdır." şeklinde konuştu. Hristofyas, "Türkiye tehdit etmek yerine, kaynakların kullanımının her iki topluma da fayda sağlayabilmesi için Kıbrıs Türk lidere, Kıbrıs sorununun çözümü için iyi niyet ortaya koyma talimatı vermelidir." ifadelerini kullandı.

Netanyahu ile görüşmesinde Greentree zirvesi ve Kıbrıs sorunu hakkında da bilgi verdiğini belirten Hristofyas, "Kıbrıs'ı yeniden birleştirecek adil, kalıcı ve fonksiyonel bir çözüm bulunması için iyi niyet ve sabırla müzakere ettiklerini" de görüşmede dile getirdiğini söyledi. Netanyahu'ya, "takvimler ve hakemliği kabul etmeyecekleri" bilgisini verdiğini de vurgulayan Hristofyas,Netanyahu'yla Orta Doğu'daki durum ve uluslararası ekonomik kriz konularını görüştüklerini de ifade etti.

NETANYAHU: BÖYLE BÜYÜK İŞLER İÇİN DAHA ÇOK İŞBİRLİĞİ YAPMAMIZ GEREK

Netanyahu da açıklamasında, Güney Kıbrıs ile ülkesi arasında, doğalgaz kaynaklarının değerlendirilmesi alanında önemli işbirliği perspektiflerinin mevcut olduğunu söyledi. İsrail ve Güney Kıbrıs'ın ortak ilkeleri paylaşan iki ülke olduklarını aktaran Netanyahu, iki ülke arasında turizmden bilime kadarki pek çok alanda işbirliğinin mevcut olduğunu, şimdi bu işbirliği alanlarına enerjinin de dahil olduğunu belirtti.

RUMLARIN GÜVENLİĞİNE GARANTİ VEREMEDİ

Bu alanda işbirliğinin gerekli olduğunu ve "pek çok parselde araştırma ve işbirliği yapılmasının her seferinde tek bir parselde işbirliği yapılmasından çok daha fazla sonuç getirici olduğunu" ifade eden Netanyahu, "bu büyüklükte işler için aynı büyüklükle ve bir tek değil, mümkün olduğunca çok ortakla işbirliği yapılmasının gerektiğini" söyledi. "Gelecek için umutları olan ve her türlü çözümün ancak müzakerelerle başarılabileceğini anlayan iki ülke olduklarını" iddia eden Netanyahu, dışarıdan empoze edilecek hiçbir çözümün sonuç getirmeyeceğini kaydetti.

İsrail'in, MEB'deki güvenliği sağlama konusunda Güney Kıbrıs'a yardımcı olma niyeti olup olmadığının sorulması üzerine ise Netanyahu; "Kıbrıs'a ikili ilişkiler ve enerji alanındaki ekonomik ilişkileri ilerletmek amacıyla geldiğini, başka bir amacının bulunmadığını" söyledi.

(CİHAN)

Bu haber 900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,178 µs