En Sıcak Konular

'ABD, İran'a saldırırsa büyük hata yapar'

16 Şubat 2012 14:56 tsi
'ABD, İran'a saldırırsa büyük hata yapar' Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov'un İran'a yönelik yaz başında saldırı olabileceği yönündeki imalarının ardından, İran'ın Moskova Büyükelçisi Seyyit Mamut Rıza Seccadi, düzenlediği basın toplantısında batılı ülkelerden herhangi bir saldırı olm

ABD'nin İran'a saldırmasının büyük bir hata olacağı uyarısı yapan Büyükelçi, "Onlar bize herhangi bir noktadan saldırırsa, biz de onları o noktadan vururuz" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın kendi nükleer yakıtını kullanmaya başladıkları yönündeki açıklamalarını ve İsrail büyükelçiliklerine yapılan saldırıları değerlendiren Seccadi, "Gürcistan, Tayland ve Hindistan'da bulunan İsrail büyükelçiliklerine yönelik saldırılarda Tahran'ın hiçbir rolü olmadı. İsrail bunu İsrail'li ajanların İran'lı nükleer bilim adamına yönelik saldırısının bir karşılığı olarak yapıldığını yaymaya çalışıyor" suçlamasında bulundu.

İran'ın Natanz nükleer üssünde çalışan uzman Mustafa Ahmedi-Roşan geçen ay uğradığı saldırı sonucu yaşamını yitirmişti. İran'da 2010'dan bu yana uranyum zenginleştirme programında çalışan bilim adamlarına yönelik dördüncü kez bir saldırı yapılırken, Tahran saldırıların arkasında İsrail ve ABD olduğunu düşünüyor.

İran'dan 1 Temmuz'dan itibaren petrol ithalatını durdurma kararı alan Avrupa Birliği'nin de hata yaptığını savunan İran Büyükelçisi, "Petrol tedarik edenler ambargo uygulayabilecek güçte ise,..." ifadelerini kullandı. Uygulanacak ambargonun İran'ın işine geleceğini savunan Seccadi, "Bir mühendis olarak söyleyebilirim ki, bu bizim işimize gelir. Biz ham petrolü işleyerek daha yüksek parayla satabiliriz. İran halkı ambargonun kendilerinin yararına olduğunu görecek" dedi.

İran, Avrupa ülkelerinin ambargosu karşılığında altı ülkeye arzı durduracakları ve gerekirse Hürmüz Boğazı'nı da kapatacakları tehdidinde bulunmuştu. Dünya petrollerinin yüzde 40'ının sevkiyatının yapıldığı boğazın kapatılması durumunda bölgede bulunan Amerikan savaş gemilerinin de karşılık vereceği iddia edilmişti.

(CİHAN)

Bu haber 924 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,493 µs