En Sıcak Konular

Humus’ta bombardıman hız kesmiyor

16 Şubat 2012 14:51 tsi
Suriye’de on bir ay süren rejim karşıtı gösterilerin son iki haftasında Humus kenti şiddetli bombardımana maruz kalıyor. Babu Amru Mahallesi’ne saatte ortalama düşen füze sayısı altı ila yedi!

Suriye güçleri Der’a kentine saldırı düzenlerken bir yanda da Humus’a bombardıman ve Hama kentinin kuşatılması devam ediyor. Çoğunluğu Şam’ın kırsal kesimlerinden ve İdlib’den olmak üzere dün Baas güçlerinin kurşunlarıyla öldürülenlerin sayısı 52’yi buldu. Böylece geçen yılın Mart ayının ortasında başlayan Suriye devriminde ölenlerin sayısı sekiz bini aşmış oldu.

Suriye Devrimi Genel Kurulu üyesi Mahmud Seyyid basına yaptığı açıklamada şöyle dedi: ‘Der’a’da patlama ve çatışma sesleri yoğun bir şekilde duyuluyor. Baas güçleri ve ordudan ayrılanlar arasında çatışmalar yaşanıyor. Edinilen bilgilere göre bu çatışmalarda ordudan ayrılanlardan bir kişi ve Baas güçlerinden 3 asker hayatını kaybetti.

Seyyid daha sonra kentte elektriklerin kesildiğini belirterek baskının güçlendirilmesi için Baas ve Şebiha güçlerinden büyük takviye geldiğine işaret etti.

Öte yandan Humus’ta on üç gündür bombardıman aralıksız devam ediyor. Siyasi aktivist El-Mutasım Billah Muhammed, Baba Amru mahallesine yönelik bombardımanın saatte altı ya da yedi füze ortalaması ile yeniden başladığını söyledi.

Muhammed, geceleri ise bombardımanın hafiflediğini, yerini yüksek binalara konuşlanmış, hareket eden her şeyi hedef alan keskin nişancıların yoğun ateş atışlarına bıraktığını ifade etti.

Hama kuşatması

Suriye Devrimi Genel Kurulu, Hama Şehri’nin tanklar, zırhlı araçlar ve daha başka çeşitli askeri araçlarla tam ablukaya alındığını, şehrin Asi Nehri boyunca uzanan kuzey bölümünden kuzey girişine kadar hareketin engellendiğini, Es-Suuk ve El-Hadır bölgelerini birbirine bağlayan tüm yolların kesildiğini açıkladı.

Genel Kurul’un ifadesine göre evlerin ve sivillerin direk bombalanması ile eşzamanlı olarak El-Hamidiye Mahallesi’ndeki evlerden duman yükseldiği görüldü.

Kurulun bildirisinde, Özgür Ordu üyelerinin konuk edilmesini engellemek ve halkı korkutmak için El-Hamidiye, Eş-Şarkıyye, El-Barudiye, El-Emiriye mahallelerinde gerçekleştirilen tutuklamaların başarısız bir girişim olduğu vurgulandı.

Hama Kenti’nin kuşatılması, büyük ölçüde ekmek sıkıntısı ve tıbbi, yardım personeline ihtiyaç duyan kentte insani bir krize yol açıyor.

Ordu, Baas ve Şebiha güçleri, göstericilerin Humus’un bombalanmasını protesto etmelerini engellemek için başkent Şam’da yolları kesti ve çeşitli bölgelere saldırdı.

Eylemciler, Baas güçlerinin Halep kentinin El-Firdevs mahallesinde gerçekleştirilen gösteride ateş açtığını, Rıkka Şehri’nde de baskın ve tutuklamalara kalkıştığını belirtti.

8343 ölü

Diğer yandan merkezi Londra’da bulunan Suriye İnsan Hakları Şebekesi, Suriye’de on bir ay önce başlayan protesto gösterilerinde bugüne kadar ölenlerin sayısının sekiz bini aştığını, aralarında en az 590 çocuk bulunduğunu açıkladı.

Şebeke yayınladığı bildiride, içinde bulunduğumuz Şubat ayının on dördüne kadar öldürüldüğünü, aralarında 590 çocuk (119’u kız, 471’i erkek) ve 442 kadın olduğunu ortaya koydu.

Bildiride işkence sırasında öldürülenlerin sayısının 336, rejimden ayrılan asker ve güvenlik güçleri yetkililerinden öldürülenlerin sayısının ise 644’e ulaştığı ifade edildi.

Ordudan ayrılmalar

Eylemcilerse internet üzerinden rejimden ayrılıp Özgür Suriye Ordusu’na katıldıklarını ilan eden subayların video görüntülerini yayınladı. Aralarında Özel Kuvvetler’den Albay Bassam Kasım Eş-Şeyh Ali de yer alıyor. Albay Bassam Özgür Suriye Ordusu tarafına geçmesine gerekçe olarak rejim güçlerinin silahsız halka yönelik ihlallerini gösterdi.

Saf değiştiren Binbaşı Enes Abdulkerim İbrahim, Yüzbaşı Abdullah Abdulkerim İbrahim, Yüzbaşı Vail El-Hatip, Teğmen Muhenned Ahmed El-Hallak ise rejimin barışçıl göstericileri bastırmasının kendilerini ayrılmaya ittiğini açıkladı.

Öte yandan Rusya dışişleri bakanlığı Suriye’de göstericilere karşı Rus uzmanların gözetiminde kimyasal silahlar kullanıldığı yönünde geçtiğimiz günlerde basında çıkan haberleri yalanladı.

Bakanlıktan yayınlanan bildiride ‘Suriye Ordusu’nun Humus’taki çatışmalar sırasında Rus uzmanlar gözetiminde sinirleri felç eden maddeler kullandığına ilişkin haberler Moskova’nın dikkatini çekmiştir. Bu tür iddiaları reddediyoruz’ ifadelerine yer verildi. 

Bu haber 600 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,905 µs