En Sıcak Konular

Paris-Berlin ekseninde Türkiye çatlağı

16 Şubat 2012 14:49 tsi
Paris-Berlin ekseninde Türkiye çatlağı AB'nin Türkiye'ye yönelik tutumu konusunda Almanya ve Fransa'dan çelişkili sesler geliyor. Almanya Cumhurbaşkanı Wulff, AB ülkelerinden Türkiye'ye karşı 'yükümlülüklerini yerine getirmelerini' isterken, Fransa Dışişleri Bakanı Juppe, 'Mevcut ekon

Dışişleri Bakanı Juppe, Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu önünde yaptığı konuşmada, AB'nin Avrupa kıtasındaki komşuluk ilişkilerinde üç temel konunun öncelik taşıdığını belirtip, bunları, "Balkanlar", "Doğu Avrupa ülkeleriyle ortaklık" ve "Türkiye" olarak sıraladı.

Juppe, Türkiye konusunda Fransa'nın tutumunun "değişmediğini" hatırlatıp, "Ekonomik kriz, AB için siyasi projemizin bu büyüklükte bir ülkenin üyeliğini kaldıramayacağını bir kez daha göstermiştir. Zaten bugün Türkiye'nin kendisi de AB ötesine bakmaya başlamıştır" ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na "İkili ilişkilerimizdeki zorlukların ötesinde AB, Türkiye'yle siyasi diyaloğu yoğunlaştırmalıdır" dediğini belirten Juppe, bu çerçevede Suriye, İran ve Afganistan konularında koordinasyon sağlanması için AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'dan Davutoğlu'nu AB Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına davet etmesini istediğini" söyledi.

VİZE KOLAYLIĞINA ŞARTLI DESTEK
Juppe, Avrupa Komisyonu'nun önerdiği gibi kaçak göçmenlerin iadesi hakkında bir anlaşma imzalanması karşılığında vize kolaylığı konusunun görüşülmesi önerisi desteklediklerini de belirtti.

AB'YE 'AHDE VEFA'YI HATIRLATTI
Almanya Cumhurbaşkanı Wulff ise İtalya ziyareti sırasında Milano'da üniversite öğrencilerine hitap ederken Türkiye'nin AB sürecine de değinmiş, AB ülkelerinin geçmişte oybirliği ile Türkiye ile üyelik müzakerelerini başlatma kararı aldıklarını anımsatıp Avrupalıların altına imza attıkları kararlara uymaları ve "ahde vefa" ilkesinin gereğini yerine getirmeleri gerektiğini kaydetmişti. Wulff, Türkiye ile müzakerelerin, şeffaf ve adil bir şekilde sürdürülmesini istemişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, geçtiğimiz günlerde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile beraber katıldığı bir televizyon programında, Türkiye'yle üyelik müzakerelerine kendisinden önceki Schröder hükümetinin karar verdiğini, kendisinin bu kararla hemfikir olmamakla birlikte verilen sözlere sadık kalınması gerektiğini söylemişti.

ntv 

Bu haber 837 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,456 µs