En Sıcak Konular

51 milyar dolarlık 'karanlık bütçe'

16 Şubat 2012 12:32 tsi
51 milyar dolarlık 'karanlık bütçe' Pentagon, yeni geliştirilen bir füzenin menzili ve bir casus uçağın sahip olduğu özellikler gibi bilgileri her zaman saklı tutuyor. Ancak “karanlık bütçe”de yer alan bilgiler, çok daha farklı bir yere sahip

Wired News, ABD Savunma Bakanlığı’nın en gizli projelerine ayırdığı bütçeyi tespit etmek için bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre, internette yayımlanan bütçe raporlarının dışında kalan “karanlık bütçenin” büyüklüğü 51 milyar dolar.

Pentagon yeni geliştirilen bir füzenin menzili ve bir casus uçağın sahip olduğu özellikler gibi bilgileri her zaman saklı tutuyor. Ancak “karanlık bütçe”de yer alan bilgiler, çok daha farklı bir yere sahip. Bu bilgiler sadece kod isimleriyle belirtiliyor ya da kısaca “gizli programlar” olarak listeleniyor. Wired News, yaptığı araştırmayla bu projelerin büyüklüğü ve içeriği hakkında bilgi topladı.

Enflasyon hesaba katılmadan yapılan hesaplamalar, Pentagon’un son iki yıldır 56 milyar dolar olan karanlık bütçesinin bu yıl 51 milyar dolara düştüğünü gösterdi. Bütçedeki bu azalışın en büyük sebebi, kuşkusuz yaşanan ekonomik sıkıntılar doğrultusunda alınan tasarruf önlemleri.

PENTAGON’UN SAKLAMBAÇ OYUNU

Askeri alanda hangi projelerde kesintiye gidileceği kesin bir bilgi olmadığı için, Pentagon’un açıkladığı bütçe verilerini takip etmek zorlaşıyor. Örneğin, donanmaya ait “RETRACT JUNIPER” ve “LINK PLUMERIA” projeleri, “Ar-ge, test etme ve değerlendirme bütçesinde” rahatlıkla bulunabiliyor. Kara kuvvetlerinin “TRACTOR” projesi kapasamındaki “TRACTOR NAIL” ve “TRACTOR CAGE”e ait veriler işlem, bakım ve tedarik bütçelerinde yer alırken, “TRACTOR DESK” projesi sekiz Ar-ge bütçesine ait verilerin arasında gizlenmiş bir şekilde duruyor.

Ayrıca, hangi projelerde kesinti yapıldığı konusunda bilgi elde etmek de oldukça zor. Verilere bakıldığında, “Classified Program USD(P)” adlı bir projenin 100 milyon dolarlık bütçesinin sıfıra indiği fark edilirken, “RETRACT MAPLE” kod adıyla belirtilen projenin bütçesi önemli ölçüde artırılmış.

AR-GE PROJELERİ BİRİNCİ SIRADA

ABD Savunma Bakanlığı, Pazartesi günü Ar-ge araştırmalarını 2 milyar dolar daha fazla keseceğini ve yeni savaş gemileri, insansız casus uçaklar, hayalet uçaklar ve taarruz araçlarının üretiminin yavaşlatılacağını açıkladı.

Bu açıklamaya rağmen, ordunun Ar-ge merkezi olarak kabul edilen DARPA’nın (Savunma Ar-ge Projeleri Dairesi) 2.8 milyar dolar olan bütçesi sadece 1.4 milyon dolar kesintiye uğradı. DARPA, 2011 mali yılında 230 ayrı Ar-ge projesi gerçekleştirdi. 2013’te ise bu rakamın 169’a düşmesi bekleniyor. Peki yeni projeler neleri kapsayacak?

DARPA, ilk olarak her yıl 52 milyon dolar kaynak ayrılan “makine istihbaratı” projesine son verdi. Gizli tutulan bir girişimin kaynağı ise 107 milyon dolardan 3 milyon dolara indirildi. Öte yandan, DARPA hipersonik bilim alanına 50 milyon dolar aktardı. Kısaca, sesten en az beş kat hızlı hareket edebilen silahların geliştirilmesi DARPA’nın hedefleri arasında.

ÖZEL OPERASYONLAR ARTACAK SİNYALİ

Pentagon’un bütçesi, ABD’nin özel kuvvetleri ve bu birimlerin Afganistan’daki “yeni ve normal ihtiyaçlarıyla”, Afrika Boynuzu gibi “diğer bölgelerdeki” talepleri hakkında bilgiler sunuyor. ABD Özel Operasyonla Komutanlığı’nın (SOCOM) bütçesine göre,  2013’te Afganistan’a 11 bin 500 özel kuvvetler personeli gönderilecek. Bu yıl aynı rakam 12 bin 321 olarak belirlenmişti. Aynı zamanda SOCOM’un 2012 bütçesinde 796 milyon dolarlık tasarrufa gidildi.

SOCOM 2013 bütçe raporunda, Afganistan’daki asker sayısının artmasının beklendiği belirtiliyor. Bu da, özel kuvvetlerin ek kaynaklara sahip olacağına işaret ediyor.

Gizli projelerine birçok ülkenin askeri bütçesinden daha fazla kaynak ayıran ABD, bu yıl da farklı bir tablo çizmeyecek. Askeri İstihbarat Programı’nın bu hafta içinde açıklanan bütçesi 19.2 milyar dolar. Bütçede, CIA’in deniz aşırı ülkelerde düzenleyeceği operasyonlar için ayrılan rakam yer almıyor. CIA’in ise 2012 bütçesinin 50 milyar dolar olması bekleniyor.

ntvmsnbc



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,514 µs