En Sıcak Konular

Çiçek'ten '80 Anayasası' ile ilgili açıklama

15 Şubat 2012 18:41 tsi
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ''Belki de anayasalar tarihinde daha yapılırken itiraz edilen, yürürlüğe girdiği andan itibaren değişiklik ihtiyacı hemen her kesimden vurgulanan ve buna rağmen de 30 yıldır yürürlüğünü sürdürebilen dünyadaki tek anayasa belkid

AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk ile Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyinin Boşnak Üyesi Bakir İzetbegoviç'le başbaşa görüşen Çiçek, daha sonra Anadolu Ajansı Haber Akademisi'nin sosyal etkinlikleri kapsamında gazeteci adaylara hitap etmek üzere AA Konferans Solunu'na geçti. AA Genel Müdürü Öztürk, Çiçek'e konuşmasından önce eğitimci kartı takdim etti.

Çiçek, AA Haber Akademisi'ndeki konuşmasında, siyasetçileri ''ders veren değil, ders alan kişiler'' olarak nitelendirdi. Siyasetçilerin olaylardan, tarihten, yanlışlardan, halkın verdiği mesajlardan ders çıkardığını belirten Çiçek, ''Bunu anlayabildiği sürece de siyasete, demokrasiye katkı verir, kalite getirir'' diye konuştu.

''Demokratik süreçte yeni anayasa'' konusunda görüşlerini ifade eden Çiçek, Türkiye'de kavramlar arasındaki ilişkilerin genellikle doğru kurulamadığını belirtti.

Konuşmasının konusundan da anlaşılabileceği gibi demokrasi ile anayasa arasında doğru bir ilişkinin olduğunu ifade eden Çiçek, ''Bir ülkede demokrasinin olup olmadığını ya da onun kalitesinin ne olup olmadığının tespitinde en temel yasa olan anayasa önemli bir göstergedir'' dedi.

Sadece anayasalara bakarak, bir ülkede demokrasinin olduğunun, bunun kuralları ile işlediğinin söylenemeyeceğini belirten Çiçek, ''Ama o da çok önemli bir göstergedir. Çünkü 'anayasa' dediğimiz şey, devlet faaliyetlerinin niteliğini, niceliğini, çerçevesini, görev, yetki ve sorumluluklarını belirleyen en temel metindir'' görüşünü paylaştı.

-''30 yıldır yürürlüğünü sürdürebilen tek anayasa: 82 Anayasası''-

Türkiye'de yeni bir anayasa arayışının olduğunu vurgulayan Çiçek, ''Yeni bir anayasa arayışı ihtiyaçtan kaynaklanıyor. Durup dururken 'bir anayasa yapalım' diye fantezi bir işle uğraşmıyoruz. Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacı var, ihtiyaçlar da çalışmaları, çabaları, becerebilirsek yeni bir anayasayı ortaya koymuş olacaktır'' diye konuştu.

Türkiye'nin çok partili hayata geçmesinin üzerinden yaklaşık 60 senenin geçtiğini belirten Çiçek, şunları kaydetti:

''Bu 60 senenin 30 senesinde yürürlükteki anayasa var. Belki de anayasalar tarihinde daha yapılırken itiraz edilen, yürürlüğe girdiği andan itibaren değişiklik ihtiyacı hemen her kesimden vurgulanan ve buna rağmen de 30 yıldır yürürlüğünü sürdürebilen dünyadaki tek anayasa belki de bu 82 Anayasası'dır. Bunu Türkiye başarabilmiştir, eğer 'başarı' diyorsak. Hem herkes şikayet edecek ama ona rağmen de yürürlükte kalmaya devam edecek. Eğer bu işi başaramazsak, bir 30 yıl daha bu şikayet ettiğimiz anayasa ile Türkiye yoluna devam etmek gibi bir mecburiyetle karşı karşıya kalacak eğer devam edebilirse. Bu anayasa Türkiye'nin 30 yılında yürürlükte kaldı ama bu anayasaya daha yapılırken Türkiye Barolar Birliği, yapıldıktan sonra da siyasi partiler, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları, aydınlar bu işlere kafa yormuş olan herkes, bu anayasa ile ilgili şikayetlerini, Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılamadığını, karşılamayacağını ve birçok sorunu getireceğini kendi üslubunca ifade etmeye çalıştı.''

Anayasanın 30 sene içinde 17 kez değiştiğine dikkati çeken Çiçek, ''Her değişiklik, bir toplumsal ihtiyaçtan, bir devlet ihtiyacından çıkıyor. Hatta bazen bu 17 değişiklikten birini yapmışız 'tamam bundan sonra anayasa değişikliğine ihtiyaç yoktur' diye düşünmüşüz, bir ay sonra yeniden bir değişiklik, yeni bir maddeyi daha, birkaç maddeyi daha değiştirmek gibi bir zaruretle Türkiye karşı karşıya kalmış'' dedi.

Çiçek, ''Bunun anlamı şudur; 30 yıl içinde 17 defa değiştiğine göre demek ki Türkiye, her 13, 14 ayda bir bazen bir ayda bir, bir anayasal sorunla karşı karşıya kalmış ki anayasa değiştirmeden de onu çözme imkanı olmamış'' diye konuştu.



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,780 µs