En Sıcak Konular

'Türkiye'den geçecek hatta ihtiyaç var'

15 Şubat 2012 14:11 tsi
'Türkiye'den geçecek hatta ihtiyaç var' AB Komisyonu Azeri gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak bir boru hattına ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Enerji sektöründeki gelişmelerle ilgili üye ülkelere rapor gönderen Komisyon, ''Azerbaycan'dan AB'ye gaz taşımaya yönelik bir boru hattına ihtiyaç var ve bu özellikle Türkiye üzerinden inşa edilmeli. Böyle bir boru hattı, imkanlar elverdiğinde Hazar bölgesinden daha fazla gaz taşımaya izin verecek çapta olmalı'' dedi.

Söz konusu boru hattı için imzalanacak uluslararası anlaşmalarla AB'deki alıcılara arzın güvence altına alınmasını isteyen Komisyon, ''Son dönemde Türkiye'den Yunanistan'a gaz akışında yaşanan kesintiler, söz konusu boru hattının sadece AB'ye gaz taşımaya tahsis edilmesinin zorunlu olduğunu gösteriyor. Aksi halde Türkiye'deki talep transit akışı etkileyebilir ve Avrupa'daki tüketiciler zarar görebilir'' şeklinde görüş bildirdi.

AB Komisyonunun enerji sektörüne yönelik raporunda, Türkiye ve Azerbaycan'ın yeni projesi olan ve 16 milyar metreküp gazı İzmir Limanına ulaştırmayı hedefleyen Trans-Anadolu doğalgaz hattı da değerlendirilerek bu projenin sadece Nabucco'nun da yerini alabilecek şekilde daha da geliştirilmesi ve sadece AB'ye gaz taşıması istendi.

Raporda ''Komisyon, Türkiye ve Azerbaycan'ın bir alternatif olarak üzerinde çalıştığı Trans-Anadolu boru hattının tamamen geliştirilmediğini vurgular. Hala yasal durumunun tam olarak belirlenmesine ve fizibilite çalışmalarının yapılmasına ihtiyaç duyulmaktadır ve bu durum Güney Gaz Koridorunun gerçekleşmesini geciktirebilir. Komisyon, tüm ilgililere çabalarını birleştirerek Nabucco ve Trans-Anadolu'nun birleştirilmesiyle sonuçlanacak ve AB'nin haklarını güvence altına alacak şekilde AB dışında ölçekli ve tahsisli bir boru hattı oluşturmaları çağrısında bulunur'' denildi.

Maliyeti yaklaşık 6 milyar dolar olarak belirlenen Trans-Anadolu doğalgaz boru hattının inşasına bu yıl başlanması ve 5 yılda tamamlanması hedefleniyor.

Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'la birlikte Türkiye'den BOTAŞ ve TPAO'nun ortak olduğu Trans-Anadolu'yla taşınacak 16 milyar metreküp Azeri (Şahdeniz 2) gazının 6 milyar metreküpünün Türkiye'de kullanılması ve 10 milyar metreküpünün Avrupa'ya satılması hedefleniyor.

Avrupa Birliği, kışın talebin yükseldiği dönemlerde Türkiye'nin gazı keseceği endişesiyle boru hattının sadece AB'ye yönelik olmasını istiyor.

Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs