En Sıcak Konular

Ruben Madsen: AB süreci hızlandırılmalı

15 Şubat 2012 09:22 tsi
Ruben Madsen: AB süreci hızlandırılmalı AB Dönem Başkanı Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Ruben Madsen, Türkiye'nin üyelik sürecini değerlendirdi.

En büyük sorunun ivme eksikliği olduğuna dikkat çeken Madsen, "Bunu aşmanın en gerçekçi yolu, en azından bir başlığı müzakerelere açmak." dedi. Büyükelçi, AB Komisyonu'nun tıkanıklığı aşmak ve diyaloğu artırmak için ortaya attığı "pozitif gündem" teklifinin de müzakerelere alternatif olmadığını bildirdi. Ancak vize, göç, enerji ve terörle mücadele konularında işbirliğinin yer aldığı gündeme Ankara'nın destek vermesini istedi. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Stefan Füle'nin teklif ettiği 'pozitif gündem' başlıklar müzakereye açılmasa bile "Türkiye'deki siyasi reformlara destek, Türkiye hukukunun AB ile uyumlaştırılmasının devamı, önemli ticaret konularının ele alınması, vize ve göç konularında daha yakın işbirliği, dış politika, enerji ve terörle mücadele konularında daha yakın diyaloğu" içeriyor. Madsen Ankara'dan pozitif gündeme destek vermesini talep etti.

Fransa ve Kıbrıs Rum Kesimi'nden kaynaklanan siyasi engeller sebebiyle son üç dönemdir müzakere başlığı açılmayan bir zaman diliminde dönem başkanlığını üstlenen Danimarka'nın Ankara Büyükelçisi Madsen, önümüzdeki günler için hedeflerini de anlattı. Ankara "Başlıkların açılması önemli değil; reformları sürdürüyoruz." dese de AB sürecinde büyük bir durgunluk yaşanıyor. Bu meseleye dikkat çeken Büyükelçi Madsen, "En büyük sıkıntı, ivme (canlılık)eksikliği." değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'nin AB üyeliğine ülkesinin desteğini tekrarlayan Büyükelçi, "Diğerleri gibi biz de müzakerelerde işlemez bir hal olduğunun farkındayız." yorumu yaptı. Madsen, en azından bir başlığın açılmasının Türkiye'nin AB sürecine canlılık getireceğini vurguladı. Bloke edilmeyen ve müzakerelere açılabilecek üç başlık bulunuyor ama taraflar bu konuda çok hevesli görünmüyor. Ruben Madsen, başlık açılamaması durumunda pozitif gündeme ağırlık verilmesini de önerdi. Büyükelçi bunun müzakere sürecine alternatif değil, aksine tamamlayıcı bir adım olduğunu savundu.

Terör örgütü PKK'nın yayın organı Roj TV'nin yayınları geçtiğimiz ay Kopenhag Mahkemesi tarafından durdurulmuştu. Soruşturmanın geç açılması ve yargılamanın uzun sürmesi hakkında Danimarkalı Sefir ilginç bir benzetmede bulundu. Madsen, Roj TV'nin durumunu ABD'deki ünlü mafya lideri Al Capone'un durumuna benzetti: "Zaman aldı, çünkü iddiaları ispatlamak zorundasınız. Adalet bazen sabır gerektirir. Al Capone'un bir gangster olduğunu herkes biliyordu ama bunun ispatını kanun içinde yapmalısınız." Polisin yıllarca takip ettiği Al Capone, mafya üyeliğinden değil, vergi kaçakçılığından hapse atılabilmişti. Madsen, Fransa'daki inkâr yasası için ise hiçbir eleştiride bulunmayarak sessiz kalmayı tercih etti.

Aşırı özgüven iyi değil

Bazı kesimlerdeki "Süper Türkiye, sefil AB" düşüncesine Büyükelçi Madsen oldukça temkinli yaklaştığını vurguladı. "Elbette Türkiye AB'siz yaşayabilir" diyen Danimarkalı Sefir, AB'nin küresel açılım için Ankara'ya ihtiyacı olduğunu söyledi. Ancak Madsen aşırı özgüven uyarısında bulundu: "Türkiye'nin kendine güvenmesi her zaman iyidir. Ama bu aşırı özgüven 'Türkiye'nin AB'ye ihtiyacı yok' noktasına varmamalı."

Türkiye trafiğini seviyorum

Türkiye'deki görevine 5 ay önce başlayan Madsen Ankara'da olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Kanoya düşkün Madsen fırsat buldukça Mogan Gölü'nde kano yapıyor. Türkiye'de en sevdiği şey ise trafik! Eşi bundan nefret etse de "Türkiye'de araç kullanmak tam bana göre, çok zevkli diyor." Büyükelçi. Araçların birbirinin önüne geçmeye çalışırken didişmesinden keyif alıyor.

zaman




Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,763 µs