En Sıcak Konular

Şalom İran'ın büyük emelini açıkladı

15 Şubat 2012 08:53 tsi
Şalom İran'ın büyük emelini açıkladı İsrail Başbakan Yardımcısı Silvan Şalom, ''İranlılar Pers İmparatorluğunu canlandırmak, Ortadoğu'da rejim değişiklikleri yapmak, bölgedeki tüm petrol sahalarının kontrolünü ele geçirmek ve nükleer bomba yapmak istiyorlar, böylece dünyada süper güç olab

Şalom, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesinin ardından BM'de gazetecilere açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

Genel Sekreterle Ortadoğu'daki gelişmelere, özellikle de Suriye ve İran'a yönelik endişelerini paylaştığını belirten Şalom, Genel Sekreter Ban'ın, Yeni Delhi'de İsrailli diplomatları hedef alan saldırılardan ''şoke olduğunu'' kendisine söylediğini aktardı. Şalom, İranlı bir kişinin Tayland'da yine İsrailli diplomatlara saldırı hazırlığındayken yakalandığını da anımsattı.

Şalom, Suriye'deki gelişmelere ilişkin, ''Elbette hepimiz Suriye'deki gelişmelerden dolayı çok üzgünüz, şoktayız. BM'nin, Suriye Devlet Başkanı Esad'ı kendi halkına karşı giriştiği kıyımı durduracak bir şey yapamamasından dolayı hiçbirimiz geceleri uyku uyuyamıyoruz'' ifadesini kullandı.

Filistin konusunda ise Filistin lideri Mahmud Abbas'ın Hamas ile koalisyon kurma fikrinin ''yanlış'' olduğunu düşündüklerini Ban'a aktardığını dile getiren Şalom, Hamas'ın liderinin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ı daha birkaç gün önce ziyaret ederek İsrail devletini tanımayacaklarını ve yok edeceklerini söylediğini belirtti.

BM'nin bu kapsamda görevini yerine getirerek hem İran'ın nükleer programını hem de Suriye'deki kıyımı durdurması gerektiğini vurgulayan Şalom, ''BM, bölgeyi istikrara kavuşturmalıdır'' diye konuştu.

İsrailli diplomatlara karşı yapılan saldırıların arkasında kimin olduğunun sorulması üzerine Şalom, ''İran, uzun zamandır dünyanın her yerinde İsrail ve Yahudi merkezlerine saldırılarda bulunmaya çalışıyor. İran ve onun işbirlikçilerinin saldırıların arkasında olduğunu biliyoruz'' dedi.

Şalom, pek çok ülkeyle bu tür saldırıları önlemek için işbirliği yaptıklarını da bildirdi.

İsrail'in İran'a saldırma olasılığı olup olmadığının sorulması üzerine Şalom, ''İsrail, İran'ın nükleer programını derhal durdurması gerektiğine inanıyor'' dedi.

İran'ın nükleer programının nükleer silah yapmayı amaçladığı konusunda uzun süredir uluslararası toplumu uyardıklarını ifade eden Şalom, AB'nin mali sıkıntılarına rağmen İran'a karşı yaptırım uygulama kararından büyük memnuniyet duyduklarını, AB'yi de ABD, Kanada, Japonya gibi ülkelerin takip ettiğini söyledi. Şalom, bu tür sert yaptırımların, İran'nın nükleer programından vazgeçmesine yol açmasını umduğunu söyledi.

''İranlılar nükleer silaha sahip olmanın, rejimlerini ayakta tutacağı yönünde güvence vereceğine inanıyor'' diyen Şalom, bir soru üzerine BM Genel Sekreteri Ban'ın, kendisine, yarın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile hem Suriye konusunu hem de İran'ın nükleer programını görüşeceğini ayrıca, Genel Sekreterin, ''İranlıları gerçekten anlamadığını, neden nükleer programlarına devam etmek istediklerine anlam veremediğini'' söylediğini de aktardı.

Şalom, ''Aslında İranlılar'ın daha büyük bir amacı var, Pers İmparatorluğunu canlandırmak istiyorlar. Ortadoğu'da rejim değişiklikleri yapmak, bölgedeki tüm petrol sahalarının kontrolünü ele geçirmek ve nükleer bomba yapmak istiyorlar, böylece dünyada süper güç olabileceklerine inanıyorlar'' iddiasında bulundu.

Filistinlilerle barış müzakerelerine ilişkin soru üzerine ise karşı tarafın İsrail'e sürekli ön koşullar sürdüğünü iddia eden Şalom, yine de Ürdün'ün daveti üzerine Filistinlilerle görüşmeye başladıklarını, ancak şimdi El Fetih'in Hamas'la hükümeti oluşturmaya karar verdiğini söyledi.

Şalom ''Hamas hala İsrail devletini tanımıyor. Peki biz şimdi yarısı (Hamas) bizi yoketmek isteyen bir hükümetle nasıl diyaloğa girebiliriz? Biz Filistinlilerle konuşmak istiyoruz ama bizim önümüze engeller çıkarılıyor'' dedi.

Şalom, Arap Baharıyla ilgili bir soruya karşılık ise ''Asıl soru bunun Arap Baharı mı, yoksa İslam kışı mı olduğu... Bölgedeki ülkelerde hep İslamcı gruplar yönetime geldi. Bu gruplar da İsrail'e, kendi ülkelerindeki eski yönetimlerden daha düşmanca bir tavır içerisinde'' ifadesini kullandı.


AA



Bu haber 956 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,034 µs