En Sıcak Konular

Wikileaks: Gül ABD üssü için aracı oldu!

14 Şubat 2012 19:45 tsi
Wikileaks belgelerinde Cumhurbaşkanı Gül'ün 2009'da Kırgızistan'a ABD Üssünü kapatmaması için aracılık yaptığı öne sürülüyor

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Kırgızistanlı eski mevkidaşı Kurmanbek Bakiyev'e Bişkek Manas Havalimanı'ndaki ABD Üssünü kapatma düşüncesinden vazgeçmesi için aracılık yaptığı bildirildi.

Bişkek KırgızTag Haber Ajansı bugün Wikileaks belgelerine bakarak geçtiği haberde ABD'nin Kırgızistan Büyükelçisinin Tütkiye Büyükelçisi Serpil Alpman ile olan diyaloguna yer verdi. Görüşmede Alpman'ın ABD elçisine Türkiye yönetiminin müttefiki ABD'yi destekleyerek Bakiyev'i ABD'nin Manas'taki Üssünü kapatmaması için ikna ettiğini anlatıyor.


Alpman, ABD elçisine Cumhurbaşkanı Gül'ün Mayıs 2009 tarihindeki Kırgızistan ziyaretini hatırlatarak başta bu ziyarete seçim öncesi olduğu için Bakiyev'e destek olarak anlaşılabileceği gerekçesi ile karşı çıktığını ifade etti. Gül'ün ziyaretinde ağırlıklı olarak Afganistan'ın ele alındığını belirten Alpman, Gül'ün Bakiyev'e bölgenin durumunun kritik olduğunu, Kırgızistan'ın bölgede daha aktif rol üstlenmesi gerektiğini söylediğini kaydetti.

Büyükelçi Alpman'ın ifadesine göre Bakiyev Gül'e üssü kapatmalarının gerekçesinin ekonomik olduğunu, ABD'nin istedikleri şartları yerine getirmesi durumunda üssün kapatılmayacağını söylemiş.

Alpman'ın ABD elçisine dediğine göre Gül'ün Bakiyev'e üssü kapatmanın batı karşıtlığı olarak anlaşılacağını oysa Bakiyev'in seçimi kazanabilmesi için Batılıların da desteğini alması gerektiğini söylemiş. Bakiyev ise üssü batı karşıtı olduğu için değil ekonomik gerekçelerle kapatmak istediklerini belirterek ABD'nin maddi şartları yerine getirerek üsteki faaliyetlerine devam edebileceğini ifade etmiş.

Nisan 2009'da Kırgızistan Manas üssünün boşaltılması kararı almış, Rusya bu kararın ardından ülkeye 2 milyar dolar yardım yapılacağını açıklamıştı. ABD bir yandan kapatılacak üssü Özbekistan veya Tacikistan'a taşımak için görüşmeler yaparken, bir yandan da Manas'ta kalmayı tercih ettiğini her fırsatta dile getirerek Kırgız hükümetini ikna çalışmaları yürütmüştü.

Bu haber 718 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,221 µs