En Sıcak Konular

MİT değişikliğine tepkiler çığ gibi

14 Şubat 2012 16:59 tsi
(MİT) Kanunu'nda yapılması düşünülen değişikliğe tepkiler çığ gibi büyüyor.

FİKRİ SAĞLAR: TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ OLMAKTAN ÇIKAR

Eski Kültür ve Turizm Bakanı Fikri Sağlar, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Kanunu'nda yapılması düşünülen değişikliğin hukuk devletini zedeleyeceğini söyledi.

Sağlar, mevcut yasada MİT ile ilgili soruşturmalarda Başbakanın onayının istendiğini hatırlatarak, bunu genişletmenin herkesi tek insanın sözüne bağlamanın, hukuk devleti olmaktan çıkaracağını ifade etti.
   
Bu nedenle sadece MİT'te varolan 26. maddenin gereğinin yerine getirilmesi gerektiğini ifade eden Sağlar, yeni bir düzenlemenin doğru olduğu düşüncesinde olmadığını kaydetti. Sağlar, şöyle dedi:

 "Sadece MİT değil başka kurumların başındakileri de Başbakana bağlayacaklarını söylüyorlar. Bunun iki şeyi var; bir; Başbakan, MİT'in yaptığı bütün işlerden artık sorumludur. Daha önce 'devlet görüşüyor ben görüşmüyorum' diyen Başbakanın, bundan böyle görüşülen bütün yasa dışı faaliyetlerden sorumlu olduğunu kabul etmesi demektir. Bütün kurumların yaptığı görev dışı faaliyetleri de artık kendi sorumluluğu altına almaktadır. İkincisi; hüküm genişletilirse hukuk devleti zedelenir. Üçüncüsü; zaten 26. madde çok açık görülüyor. O nedenle böyle bir düzenlemenin kişiye has bir düzenleme olduğu açıktır. Tıpkı cumhurbaşkanlığı seçimi gibi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerdinde sadece Başbakanlar görevlerinden istifa etmez dedikleri gibi ciddi bir sıkıntıdır. Cumhurbaşkanlığı yasasında da herkes aday olabilmek için istifa ediyor bir Başbakan istifa etmiyor. Başbakanlık görevini devam ettiriyor, orda da kişiye özel bir yasa çıkarılmıştır, burda da kişiye özel bir yasa çıkarılıyor. Devlette kişiye özel yasalar çıkarılırsa o zaman bunların hepsinin sorumlusu konumuna gelen Başbaka, hukukun tek yetkilisi haline gelir, dolayısıyla hukuk devleti olmaktan çıkar." 

MHP LİDERİ DEVLET BAHÇELİ:  KİŞİYE ÖZEL DÜZENLEME OLMAZ

Hukuk devletinde "kişiye özel düzenlemenin" kabul edilemez olduğunu dile getiren MHP lideri Bahçeli, MİT Kanunu'nun geri çekilmesi çağrısında bulundu. Bahçeli, düzenlenemin geri çekilmemesi halinde MHP'nin ret oyu vereceğini açıkladı.


TÜSİAD BAŞKANI: BOYNER: DEMOKRASİ HUKUKSUZ OLMAZ

Boyner "Demokrasi hukuksuz olmaz. En önemli referans hukuk devleti ve adalete duyulan güvendir. Devletin görev sınırlarının belirlenmesi ve adaletin güvencesi için hukuk şart. Eşitlik ve özgürlük ile devletin görev alanı belli değil... Mevcut sistemde hukukun üstünlüğü konusunda MİT ve diğer devlet kurumları hakkında yasa çıkarmak durumsal bir süreç ve yeterli değil" dedi.


KILIÇDAROĞLU: BU BİR HUKUK CİNAYETİ

MİT yasasında yapılması düşünülen değişikliğe CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da sert tepki gösterdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MİT Kanunu'na ilişkin değişiklik konusunda "Soruşturulan kişi devletin bütün sırlarına sahip, her türlü delili karartabilecek bir konumda oturuyor. Soruşturmayı istediği gibi yönlendirebilecek bir konumda. MİT müsteşarını orada tutarak ne yapacaksınız? Soruşturmayı önlemek için yasa çıkaracaksınız. Bir kişi için özel yasa çıkmaz." dedi.



Bu haber 686 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,216 µs