En Sıcak Konular

'Uzlaşma mutlaka gerçekleşmeli'

14 Şubat 2012 15:21 tsi
Hamas'ın Siyasi Büro şefi Halid Meşal, Filistin'in geleceği için, El Fetih ve Hamas arasındaki uzlaşmanın başarılı olması gerektiğini söyledi.

Doha'da AA muhabirine konuşan Halid Meşal, Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife El Sani'nin himayesinde geçen hafta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile imzaladıkları "Doha Deklarasyonu"nun başarıya ulaşması için Filistinli, Arap ve uluslararası taraflar ile yoğun görüşmelerin aralıksız sürdüğünü ifade etti.

Uzlaşmanın mutlaka gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Meşal, "Çünkü Batı Şeria ve Gazze'de iki hükümetin varlığı sadece Hamas ile El Fetih'in siyasi anlamda bölünmesi demek değil, Filistin toplumunda coğrafi ve sosyal bölünme manasına da gelmektedir" dedi.

Halid Meşal, "Seçimlere kadar tek hükümetin olması, İsrail işgaline karşı Filistin iç cephesini birleştirecektir. Ve bu anlaşmaya göre ulusal uzlaşma hükümetinin başkanlığına Mahmut Abbas getirilecek" diye konuştu.

Hamas;ın şimdiki Başbakan Selam Fayyad'ın başkanlığına itirazının gerekçesi olarak, Fayyad'ın, batı tarafından siyasi ve güvenlik açısından desteklenmesini gösteren Meşal, "Mahmud Abbas;ın yeniden seçilmesi ise Filistin birliğine katkı sağlayacaktır. Ayrıca Filistin davasının yararı için BM ile müzakere ve iletişim kanallarını koruyacaktır" dedi.

Filistin Devlet Başkanı Abbas;ı anlaşmaya iten sebepler arasında İsrail ile barış görüşmelerinde ufkun görülmemesi ve uluslararası toplumun İsrail;e tepkisizliğini zikreden Halid Meşal, "Anlaşmanın başarılı olmasının sebeplerinden birisi de Arap Baharı;nın gerçekleşmesi ve eski Mısır hükümetinin Filistinlilerin barış müzakerelerinde engel olarak koyduğu sorunların yeni Mısır hükümetince izale edilerek, bu anlaşmaya çok sıcak bakması ve desteklemesidir" diye konuştu.

"Doha Deklarasyonu"nun başarılı olmasından ümitli olduğu kadar, aynı zamanda başarısızlığa uğramasından da endişe duyduğunu ifade eden Meşal şunları söyledi:

"Çünkü İsrail işgal devleti veya diğer dış güçlerin Filistin hükümetine yapılan yardımları durdurma veya kesme korkusuyla baskı yaparak, bu barış anlaşmasına düşük yaptırma girişimlerinde bulunabilirler."
Meşal, yine aynı şekilde adını vermediği bazı Filistinli tarafların İsrail ve dış güçlerle ilişkilerinden dolayı bu ittifaka engel çıkarmalarından endişe duyduğunu belirtti.

Geçmiş dönemlerdeki bu tür anlaşmalara yapılan olumsuz müdahaleler ve coğrafi bölünmelerden kaynaklanan sorunlar sebebiyle anlaşmaya karşı, Filistin topraklarında şüphelerin olduğuna dikkati çeken Meşal, ancak bu kez Hamas ve El Fetih;in özellikle bu anlaşmada çok ciddi olduğunu dile getirdi.

Halid Meşal, Mahmud Abbas;ın Hamas ile müzakerelerde büyük bir yumuşaklık gösterdiğini, FKÖ vb. gibi kapalı tutulan dosyaların açılacağını ve bunların geleceklerini masaya yatıracaklarını bildirdi.
Hamas;a liderlik için yeniden aday olmayacağını da ifade eden Meşal, dört dönem başkanlık yaptığını ve bunun kendisi için yeterli bir liderlik süreci olduğunu belirtti.

Arap Baharı sonrası halkların uzun dönem iktidarda kalan liderlere tepki gösterdiği bir dönemde yeniden aday olmanın da uygun olmayacağını söyleyen Meşal, Hamas ve diğer siyasi grupların da bunun üzerinde düşünmesi gerektiğini belirtti.



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,450 µs