En Sıcak Konular

Rusya, Suriye barış gücünde yer almaya hazır

14 Şubat 2012 14:59 tsi
Rusya, Suriye barış gücünde yer almaya hazır Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Suriye ile ilgili yaptırım tasarılarını iki kez veto eden Rusya, bölgeye barış gücü misyonu gönderilmesi ile ilgili karara şartlı yeşil ışık yakıyor.

 Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, dün yaptığı açıklamada Suriye’nin onayı ve bölgede şiddetin sona ermesini ön şart olarak belirlerken, Rusya’dan barış gücü misyonunda görev alabileceği ile ilgili işaret geldi.

Arap Ligi’nin BM ile birlikte ortaya koyduğu barış misyonu önerisinin yeniden dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiğini savunan Rusya Birleşmiş Milletler daimi temsilcisi Vitali Çurkin, öncelikle ev sahibi ülkenin onayının alınması ve ateşkesin sağlanması gerektiğini hatırlattı. Rus delegasyonun bu konuda göreve hazır olduğunu ifade eden BM temsilcisi, “Yasal ve uygulama yöntemleri ile ilgili yolları açıklığa kavuşturmamız gerekiyor.” dedi.

Çurkin, Arap Ligi’nin Suriye’de gözlemci misyonunun devam etmesini ve tüm grupların dahil olduğu müzakerelerin bir an önce başlaması yönündeki taleplerini yineledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un 7 Şubat’ta Şam’a yaptığı ziyareti hatırlatan Çurkin, Suriye’de ulusal çapta çok partili sisteme geçişe izin verecek yeni anayasanın da bir an önce yapılması talebinde bulundu.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennadi Gatilov da yaptığı açıklamada, “Ön şartların yerine getirilmesi durumunda biz bu tür alternatife olumlu bakıyoruz. Nasıl bir barış gücü misyonundan bahsettiğimizi net olarak da konuşmamız gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Kremlin Ortadoğu Temsilcisi Mihail Bogdanov da Rusya’nın böyle bir barış gücü misyonunda yer alma ihtimalinin olduğunu kaydetti. Ekho Moskvı radyosuna konuşan Bogdanov, “Böyle bir misyon için Suriye hükümeti ile anlaşma gerekli. Misyonda yer alacak üyeler, görev süresi ve nasıl sona ereceği ile ilgili konuların da çözüme kavuşması gerekiyor. Eğer biz misyonun ülkede varlığı konusunda fikir birliğine varırsak, BM hukukuna uygun bir misyon olursa bu bizim için problem olmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Arap Ligi bölgede bulunan gözlemci misyonunu sona erdirirken, Pazar günü Kahire’de toplanan Dışişleri Bakanları, Birleşmiş Milletler’le birlikte bölgeye barış gücü misyonu gönderilmesine karar vermişti. Ancak Arap Ligi’nin önerisi Suriye hükümeti tarafından reddedildi.

Cihan



Bu haber 859 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,687 µs