En Sıcak Konular

Rumlar tansiyonu yükseltiyor

14 Şubat 2012 12:22 tsi
Rumlar tansiyonu yükseltiyor
Kıbrıs Rum yönetimi, 12 parsel için doğalgaz ve petrol arama-işletme imtiyaz hakkı dağıtım ihalesini ilan etti.

Kıbrıs Rum yönetimi Doğu Akdeniz'de tek yanlı ''münhasır ekonomik bölge'' (MEB) ilan ettiği bölgede ayırdığı 13 parselden, ''Afrodit'' olarak adlandırlan 12. parsel dışında kalan diğer 12 parsel için doğalgaz ve petrol arama-işletme imtiyaz hakkı dağıtım ihalesini ilan etti.

Kıbrıs Rum Yönetimi Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanlığı internet sitesinde, AB'nin Resmi Gazetesinde de yayımlanan duyuruda, başvuruların ilan tarihinden itibaren 90 gün içerisinde kabul edileceği, başvurularla ilgili kararın Kıbrıs Rum hükümeti tarafından başvurunun yapıldığı tarih itibarıyla 8 ay içerisinde verilmesinin beklendiği ifade edildi.

Rum tarafı, ilk imtiyaz hakkı dağıtımı ihalesine 4 Mayıs 2007;de çıkmış ve bu çerçevede 12 numaralı parselin imtiyaz haklarını Amerikan Noble Energy şirketine vermişti.

Rum basın haberlerine göre, 11 Şubat 2012 tarihini taşıyan ikinci tur ihale ilanında; önemli bir belge için Rum Ticaret Bakanlığının resmi sitesi adres olarak gösteriliyor.

Bahse konu belgenin; üzerinde yapılan değişiklik ve iyileştirmeler nedeniyle çok konuşulan sözleşme örneği belgesi olduğu, bu önemli belgenin henüz hazır olmadığı ve halen bakanlık sitesinde yer almadığı belirtiliyor.

Farklar


İkinci tur ihale ilanının, ilk tur ihale ilanından bazı küçük farkları bulunduğuna işaret eden basın haberlerinde, iki ihale arasındaki farklar özetle şöyle aktardı:

''1-Şimdi yarışma (ihale) ilk turda Noble'a verilen 12. parsel hariç tutulduğundan, 12 parselle ilgilidir. Lübnan'a yakın olan 3 ve 13 numaralı parseller; üç boyutlu araştırmaları da yapılmış olmasına karşın 2007'deki ihalede kapsam dışı bırakılmıştı.

2-İkinci tur ihale ilanında, ilan edildiği gün itibarıyla (11 Şubat) 90 günlük başvuru süresinden (11 Mayıs'ta sona erecek) söz ediliyor. İlk tur ihale ilanında, başvuruların sona ereceği süre tarih olarak belirtiliyordu (16 Ağustos 2007) ve ilgililere 103 günlük süre tanınıyordu.

3-Diğer bir değişiklik ise, Ticaret Bakanı Praksula Andoniadu'nun bakanlık bünyesindeki Enerji Dairesi'ni ve özellikle Daire Müdürü Solon Kasinis'i yataklarla ilgili çalışmaların dışında bırakma politikasıdır. İlk tur ihale ilanında Güney Kıbrıs ilgilileri; daha fazla bilgi için Enerji Dairesi'ne yönlendiriyordu. İkinci turda ise ilgililer, artık daha fazla bilgi için Ticaret Sanayi ve Turizm Bakanlığı Genel Müdürlüğü'ne yönlendiriliyor.

4-İkinci tur imtiyaz hakları sözleşmesinin yalnız içeriğinde değil başlığında da değişiklik var. İlk turda üretim paylaşımı sözleşme modeli başlığı kullanılırken, ikinci tur ise 'Araştırma ve Üretimin Nispi Paylaşımı Modeli' başlığını taşıyor.

Yine ikinci tur ihalede, ulusal güvenlikle ilgili emirlerin uygulanması hakkı mahfuz tutuluyor, Rum yönetimi tarafından hidrokarbon arama, araştırma ve üretim izni verilmesi maksadıyla kullanılacak kriterler; talep sahiplerinin teknik ve ekonomik olanakları, izinde öngörülecek faaliyetleri icra etme yöntemiyle ilgili niyetleri ve talep sahibinin ilgili izni almak için vereceği ekonomik karşılıkları da içine alacak şekilde genişletildi.''

İkinci tur imtiyaz dağıtım ihalesinde yapılacak taleplerle ilgili kararın, başvuru süresinin dolması itibarıyla 6 ay içerisinde Rum Bakanlar Kurulunun vermesi bekleniyor. Rum Bakanlar Kurulu'nun karar tarihi, Rum tarafında yapılacak Şubat 2013'de başkanlık seçimlerinden bir iki ay öncesine denk geliyor.

İlki geçen Aralık ayında açıklanmıştı

Kıbrıs Rum yönetimi, doğalgaz bulduğunu ilk olarak geçen Aralık ayı sonunda, ABD şirketi Noble Energy şirketinin Kıbrıs'ın güneyindeki sözde 12. parselde doğalgaz bulunduğunu açılması ile duyurmuştu.

Söz konusu bölge İsrail'in son iki yılda önemli ölçekte kaynak bulduğunu açıkladığı bölgenin yanında bulunuyor.

Rum yönetimi, 12. parselde sondaj çalışmalarına 18 Eylül 2011'de başlamıştı.

aa

Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,725 µs