En Sıcak Konular

PKK infazlarının sözde gerekçesi

14 Şubat 2012 08:25 tsi
PKK infazlarının sözde gerekçesi Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı PKK içindeki infazlarla ilgili soruşturma sürerken, önemli bir belge gündeme geldi.

Terör örgütünün, infazları sözde yargılama adı altında tutanaklara döktüğü ortaya çıktı. Türkiye Ekonomi Politikaları (TEPAV) uzmanı Nihat Ali Özcan, söz konusu tutanağı TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'na sundu. 'Amed Eyaleti Andok Yüksek Askerî Mahkemesi'nde görülen bir davanın iddianamesi ve ekleri' ibaresi taşıyan belge, örgüt üyesi 4 kişinin idam kararı ile ilgili. PKK'nın, 20 sayfalık tutanağı, örgüt mensuplarına ibret vesikası olarak okutturulmak üzere çoğalttığı öğrenildi.

2 Mart 1996 tarihini taşıyan tutanakta örgütten ayrılmak isteyen 'Selahattin' kod isimli Mustafa Yıldırım ve 'Rengin' kod isimli Menekşe Mehmedoğlu ile kendilerine yardım eden iki arkadaşının yakalanmamak için örgüt üyeleriyle girdikleri çatışmada bir kişiyi öldürdükten sonra yakalanarak mahkemenin önüne çıkarıldığı belirtiliyor. Örgütün kurduğu sözde mahkeme, infaz kararının altında şu ifadelere yer veriyor: "Not: Yukarıda genişçe izah etmeye çalıştığımız hususlar ve mahkememizin kararı sonucu sanık Selahattin, sanık Karker, sanık Rengin, işledikleri ihanet suçunun karşılığı olarak mahkeme sonrası iddia makamının gözetiminde anında infaz mangası tarafından infaz edilerek, hiçbir ihanet suçunun cezasız kalmayacağını bir kez daha bu olayda göstermiştir."

Sanıklara jüri üyelerinin onayıyla idamlarına karar veriliyor. İdam ettirilen örgüt üyeleri, 'partinin taktik çizgisi ve savaş kurallarının yaşam bulmasını bilinçli olarak sabote etmek, birliğin güvenliğini tehlikeye atıcı tavır ve davranışlarda bulunmak, devrimci disiplin, resmiyet ve emir-komuta sistemi ile oynamak ve ARGK birliğine karşı 'teslim ol' çağrısına karşılık saatlerce süren çatışmaya girmek'le suçlanıyor.

Sözde yargılama tutanağında PKK mahkemesi, neden mahkeme kurulduğunun gerekçesini de şöyle açıklıyor: "Kürdistan'da yalnızca sömürgecilerin çıkarlarını korumak amacıyla yasa ve yargılama sistemleri egemen kılınmış, eksik kalan yerleri de işbirlikçi feodal güçlerin kuralları doldurmuştur. Bu gerçeklik, Kürt halkının kendi adına yasa ve yargılama sistemlerini geliştirememesine yol açmıştır."

zaman

Bu haber 502 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,901 µs