En Sıcak Konular

Arap Birliği Suriye'ye barış gücü istedi

12 Şubat 2012 17:41 tsi
Arap Birliği Suriye'ye barış gücü istedi Arap Birliği Dışişleri Bakanları'nın Suriye'deki durumu görüşmek üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirdikleri toplantı devam ediyor.

Kahire'de toplanan Arap dışişleri bakanları Güvenlik Konseyi'ne BM-Arap ortak barış gücü kurulması kararı vermesi için çağrıda bulunmayı kararlaştırdı. Suriye gözlemci heyetinin görevi de sonlandırıldı.

Arap Birliği, Kahire'de yaptığı toplantısında Suriye'deki çatışmaların önlenmesi için Arapların ve BM'nin ortak katılımıyla oluşturulacak bir barış gücü sevkedilmesini istedi.

Arap dışişleri bakanları tarafından kabul edilen kararda, gözlemci ekibinin misyonu da sona erdiriliyor.

Arap Birliği, Suriye'yle diplomatik işbirliğini de sona erdirirken, muhalefetle temas kurulması çağrısında bulundu.

Kahire toplantısının ardından yapılan açıklamada, ''BM Güvenlik Konseyi'ne ateşkesin uygulanmasına nezaret etmek üzere BM-Arap ortak barış gücü kurulması çağrısında bulunulacağı'' belirtildi.

Toplantı sürerken, Arap Birliği'nin Suriye'deki gözlemci ekibinin başkanı görevinden istifa ettiğini açıklamıştı.

Gözlemcilerin faaliyetleri ülkede şiddet olaylarının artması nedeniyle askıya alınmıştı.

Ekibin aynı zamanda Sudanlı bir general olan başkanı Mohammed el-Dabi Darfur'da Sudan'ın soykırım suçlamalarına hedef olduğu eylemleri nedeniyle de eleştirilerin odağında yer alan bir isim.

Arap Birliği'nin pazar günü Suriye'deki gelişmeleri ele almak üzere yaptığı toplantıda eski Ürdün Dışişleri Bakanı Abdulillah el Katib'i Suriye özel temsilcisi olarak ataması bekleniyor.
BM'nin Suriye gündemi

BM Genel Kurulu, Beşar Esad hükümetine uygulanması istenen baskının merkezi haline geliyor.

Suudi Arabistan, tüm taraflara şiddete son verme ve Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a görevi bırakma çağrısı yapan bir karar taslağı hazırladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin tarafından veto edilen karara benzeyen yeni taslak, buna ilave olarak Suriye için özel bir Birleşmiş Milletler elçisi tayin edilmesini öngörüyor.

Pazartesi günü Suriye gündemiyle toplanacak olan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda, örgütün İnsan Hakları'ndan sorumlu en üst düzey yetkilisi Navi Pillay bir konuşma yapacak. Ancak Genel Kurul'da hemen bir oylama yapılması beklenmiyor.

Genel Kurul üyeleri karar tasarılarını veto hakkına sahip değil. Ancak alınacak kararların, Güvenlik Konseyi kararlarının aksine yasal bir bağlayıcılığı da bulunmuyor.

Suudi Arabistan tarafından hazırlanan taslak karar, geçen ay Arap Birliği tarafından hazırlanan ve Beşar Esad'ın görevi bırakması, bir ulusal birlik hükümeti kurulması ve şiddetin sona ermesi çağrısında bulunan barış planını tam olarak destekliyor.

Taslak karar, insan hakları suçları işleyenlerden hesap sorulması gerektiğini vurgulamakla beraber, özel olarak Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden söz etmiyor.

Bu haber 779 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,667 µs