En Sıcak Konular

Yunan parlamentosu, 'acı reçeteyi' kabul edecek

12 Şubat 2012 14:34 tsi
Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası'nın 130 milyar Euro'luk krediye 'yeşil ışık' yakması için Yunanistan'dan istenen önlemler paketi, bu gece yarısı parlamentoda oylanacak.

Sendikalar, önlemlere ilişkin protestolarını bu akşam 17.00'de parlamento önünde toplanarak iyice arttıracak. Kemer sıkma önlemlerinin mecliste kabul edilmesi bekleniyor.

Borç darboğazındaki Yunanistan, bugün gece yarısı tarihinin en önemli parlamento oylamasına imza atacak. Ülkenin resmen iflas etmemesi için 130 milyar Euro kredi karşılığı talep edilen önlemleri parlamentoda kabul etmek zorunda. Yeni önlemlerin ekonomik krize siyasi çalkantıları da eklediği ülkede, bu akşam yapılacak oylamada iktidar ortakları PASOK ve Yeni Demokrasi'den 20 civarında fire olabileceği konuşuluyor.

Milletvekilleri "evet" ile "hayır" arasında bocalıyor. PASOK'tan en az 10 milletvekilinin önlemlere karşı oy kullanması beklenirken, bir o kadar vekil de Yeni Demokrasi'den yeni anlaşmaya hayır diyecek. PASOK ve Yeni Demokrasi, fireleri olabildiğince azaltmak için milletvekillerinden önlemleri kabul etmeyenleri partiden ihraç edeceğini duyurdu. Buna rağmen "hayır" oyu kullanacaklarını açıklayan milletvekilleri yakın markaja alındı.

EVET OYU KULLANMALARI İÇİN BASKI YAPILIYOR

Dün yaptıkları konuşmalarda Başbakan Lukas Papadimos, PASOK lideri Yorgo Papandreu ve Yeni Demokrasi lideri Andonis Samaras, önlemlerin kabul edilmemesi durumunda şartların çok zor olacağı konusunda uyarıda bulundu. "İflastan bir nefes uzaktayız", "ekonomik kaos" ve "toplumsal patlama yaşanır" diyen Papadimos'a benzer cümleleri diğer iki liderde dramatik bir ses tonuyla dile getirdi ve bunun "son fırsat" olduğu uyarısında bulundu.

MECLİS KOMİSYONU YENİ ÖNLEMLERE "EVET" DEDİ

300 üyeli parlamentoda 151 oyun kabul yönünde çıkması, anlaşmanın onaylanması için yeterli olacak. İki partinin desteğiyle önlemler paketinin kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu konuda sürpriz beklenmiyor. Nitekim dün meclis ekonomi komisyonunda ele alınan önlemler paketi ve tahvil değişimi (PSI-Yunanistan'ın yüzde 50 borcunu silmeyi öngörüyor) anlaşmaları, büyük çoğunlukla kabul edildi.

Bugün saat 14.00'da başlayacak genel kuruldaki görüşme ve konuşmalar, gece yarısı bu iki anlaşmaya ilişkin yapılacak oylama ile sonuçlanacak. Yunan parlamentosunda kredi anlaşmasının kabul edilmesi durumunda Atina'ya verilecek ilk taksitin miktarı 35,7 milyar Euro olacak.

AB DİŞİNİ GÖSTERDİ, MEDYA ÖNLEMLERE "EVET" DEDİ

Bu arada Yunan medyasının, son kredi anlaşması için talep edilen önlemlerin parlamentoda kabul edilmesi yönünde yayın yapması dikkat çekiyor. Daha önce önlemlere sert muhalefetiyle halkın yanında yer aldığı izlenimi veren medya, AB'nin kredi anlaşmasında Atina'ya istediğini vermemesi üzerine anlaşma lehinde yorum ve değerlendirmelerde bulunuyor. Televizyonların yanı sıra gazeteler, ülkenin ekonomik, toplumsal ve siyasi talihinin 48 saat içerisinde belli olacağı yorumunda bulundu.

Sendikalar, önlemlere ilişkin protestolarını bu akşam 17:00'da parlamento önünde toplanarak iyice arttıracak. Akşam saatlerinde güvenlik önlemleri had safhada olacak. Atina'da çoğunluğu parlamento etrafında olmak üzere 5 bin polis görev yapacak.

cihan

Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,379 µs