En Sıcak Konular

'Armageddon' erken başladı

12 Şubat 2012 12:36 tsi
'Armageddon' erken başladı Devlet 'paralel devlet'e karşı

Türkiye, 2011'in son çeyreğinde TSK-MİT-polis işbirliği ile yakın tarihin en başarılı terörle mücadele operasyonlarını gerçekleştiriyordu. Ancak senenin bitimine üç gün kala, Uludere'de muhtemelen İsrail Gizli Servisi Mossad'ın da parmağının olduğu bir yanlış yönlendirme sonucu sınırdaki 34 köylü, PKK'lı sanılarak öldürüldü. Türkiye, Marduk yılı 2012'ye şiddeti giderek artan bu gerilimlerle girdi. Senenin ilk günlerinde Türkiye tarihinde ilk kez eski bir genelkurmay başkanı, İlker Başbuğ tutuklandı. Ve nihayet Salı günü MİT Müsteşarı Hakan Fidan KCK operasyonunda 'şüpheli' sıfatıyla İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından ifade vermeye çağrıldı. Fidan'ın yanı sıra MİT eski Müsteşarı Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve hali hazırda halen MİT Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapan H. K. ile Y. Y. de aynı sıfatla ifade vermek üzere adliyeye davet edildi. Ancak MİT tarafından İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen itiraz yazısında 2937 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu'nun 26. maddesine dayanarak "Başbakanlık'tan gerekli izin alınmadığı için MİT yöneticilerinin ifade vermeyeceği" bildirildi. Bunun üzerine savcı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan değil, ama ifadeye çağırdığı diğer dört isim hakkında yakalama kararı çıkardı. Müsteşar Fidan'ın ifadesi içinse Ankara Savcılığı'na talimat yazıldı.

YARGI YÜRÜTME YE SİLAH ÇEKTİ

Yaşanan son gelişmeler yargının bir kesimi ile yürütme arasındaki derin çatışmanın göstergesi. Bu büyük çatışmanın ilk işaretleri aslında birkaç ay öncesinden verilmişti. İlk olarak KCK içinde MİT muhbirlerinin bulunduğu ifşa edildi. Bu yapılırken dünyanın en yaygın istihbarat kaidesi (örgüt içinde muhbir bulundurma) sanki suçmuş gibi lanse edildi. Şimdi bölge ısınmışken (Suriye'ye müdahale senaryoları ve İran'la savaş olasılıkları tartışılıyorken) yargı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin eski patronundan sonra MİT Müsteşarı'nı da tutuklamak istiyor. Bu güçlü isteği, iç ve dış politik gelişmelerden azade düşünmek ve "Yargı bağımsızdır," demek safdillik olur. Zira yargının tam bağımsızlığı, ancak meselesini halletmiş, evrimini tamamlamış ve de jüristokrasi heveslisi savcı ve yargıçların olmadığı bir ülke için geçerli bir prensiptir. Bu çatışmanın adını dürüstçe koyalım: Bu bir devlet krizi değil, 'milli' olanla 'gayri milli' olan arasındaki savaştır. 'Gayri milli' olan, kardeşi Habil'i öldüren Kabil gibi cinayet işlemekte azimli. Kavgayı 'gayri milli' olan kazanırsa -ki bu biraz zor görünüyor- CHP'ye oy veren laik-ulusalcı çevrelerden MHP'ye oy veren Türk milliyetçisi kesimlere, AK Parti'ye ya da BDP'ye oy veren Kürt seçmenlerden Türkiye'nin neredeyse bütün muhafazakâr kesimlerine herkesi, her merkezi ve nihayet AK Parti'yi, seçilmiş iktidarı karşılarına alanlar, yargı eliyle bu memlekette iktidar olup ülkeyi yönetebileceklerini sanıyor olmalılar. Ama şunu unutuyorlar: Desteğini halktan alan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan rol çalmaya çalışanlar (Yani Frodo'nun yüzüğünü ele geçirmeyi hedefleyen Smeagollar) hep hüsrana uğradılar. Bakalım son savaşın, Armageddon'un galibi kim olacak? Türkiye'nin 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'dan sonra Türkiye'nin 26. MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ı da tutuklatmak isteyenler başarılı olabilecekler mi? Bu soruların cevabını yakında öğreneceğiz. Son hamleler ile 'paralel devlet', asıl devleti, düelloya davet etti. Kim demiş bu ülkede düello geleneği yok diye. Var olmasına var ama Vahşi Batı ve Rus usulü değil, alaturka modelinden var. Sonuç olarak artık silahlar da çekildiğine göre Çehov'un "Duvarda asılı tüfek patlamalıdır," ilkesi gereğince ölümcül bir politik çatışma da kaçınılmaz.

İSRAİL'İN İSTEMEDİĞİ ADAM
İsrail'in -üzerine vazifeymiş gibi- MİT'in başında istemediği Hakan Fidan, 1968 Ankara doğumlu. On beş yıl süreyle Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) astsubay olarak görev yaptı. AK Parti'nin kurulduğu 2001 yılında ordudan istifa etti. University of Maryland University College'dan yönetim ve siyaset bilimi alanında lisans dereceleri aldı. Yüksek lisansını Bilkent Üniversitesi'nde 'Dış Politikada İstihbaratın Yeri' isimli teziyle yaptı. Tezinde dünyanın gelişmiş ülkelerinin istihbarat sistemlerini analiz etti ve Türk istihbarat sisteminin parlamenter İngiliz sistemi ile totaliter Sovyet sisteminin bir terkibi olduğunu yazdı. Şimdi MİT bu yapıdan arındırılıyor. Parlamenter denetim ilkesi işler hale getirilecek ve Türk istihbarat sistemi CIA gibi dışa dönük bir yapı kazanacak. Fidan, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve Birleşmiş Milletler Silahsızlanma Enstitüsü'nde akademik çalışmalar yürüttü. Almanya NATO Karargâhı'nda ve Türkiye'nin Avustralya Büyükelçiliği'nde çalıştı. 2003 yılında Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) Başkanlığı'na getirildi. Kasım 2007'de Başbakanlık, Nisan 2009'da MİT Müsteşar Yardımcılığı'na getirildi. Mayıs 2010'da Türk istihbarat tarihinin en deneyimli bürokratlarından Emre Taner'in görev süresinin dolmasının ardından MİT Müsteşarlığı'na atandı. Fidan, MİT'in bugüne kadarki en genç müsteşarı.

Ferhat Ünlü / Sabah  (İlgili kısım)



Bu haber 3,047 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,575 µs