En Sıcak Konular

Araplar Suriye için toplanıyor

12 Şubat 2012 11:40 tsi
Arap Birliği Dışişleri Bakanları, Kahire'de toplanıyor...

Arap Birliği Dışişleri Bakanları, bakanlar düzeyindeki Arap Birliği Suriye Komisyonu (5 artı 1 komisyonu) toplantıları ile Körfez İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanlar Koordinasyon Toplantısı, Suriye gündemi ile Mısır'ın başkenti Kahire'de bugün gerçekleşecek.Kahire'deki Zamalek bölgesinde bulunan Marriott Hotel'de önce Körfez İşbirliği Konseyi Dışişleri Bakanları Koordinasyon Toplantısı'nın yapılması, ardından da Arap Birliği Suriye Komisyonu ile Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantılarının gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Arap Birliği ile Körfez İşbirliği Konseyi'nin toplantılarında, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde geçen hafta oylanan Rusya ile Çin'in veto ettiği Suriye karar tasarısıyla ilgili değerlendirme yapılacağı bildiriliyor.

Arap Birliği kaynakları, birliğin Suriye'deki misyonunu yeniden canlandırılmasıyla daha önce alınan ekonomik yaptırım kararlarının, bölge ülkeleri tarafından tam olarak uygulanması konularının her iki toplantıda da gündeme geleceğini söylediler.

BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan oylamada, Rusya ve Çin'in kararı veto etmesi, Arap Birliği'nin Suriye konusunda BM desteğini alarak uygulamak istediği çözüm planının önünü tıkadı.

Suriye'de bulunan Arap Birliği gözlemcilerinin çalışmaları, bu ülkedeki şiddetin artması üzerine askıya alınmıştı.

Diplomatik kaynaklar, Arap Birliği'nin gözlemci misyonunu canlandırmaktan başka çaresi gözükmese de Körfez ülkelerinin öncülüğünde yeni bir girişim başlatılmasının sürpriz olmayacağı görüşündeler.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, BM Güvenlik Konseyi'nde yapılan Suriye oylamasından sonra gözlemci misyonun tekrar canlanabileceğini belirterek, bu konuda BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'dan yardım istemişti.

Almanya, gözlem misyonun yeniden canlandırılması olasılığından dolayı memnuniyetini dile getirirken, Körfez ülkelerinin, gözlemci misyonun yeniden canlandırılmasına sıcak bakmadıkları, bunun yerine Suriye'de akan kanın durması için başka planlar üzerinde durdukları ileri sürülüyor.

Körfez ülkeleri Suriye'deki büyükelçiliklerini ve diplomatik temsilciliklerini geri çekmenin yanı sıra Arap Birliği gözlemci heyetindeki üyelerini de akan kan durmadığı için geri çağırdılar.

Suriye'ye karşı baştan beri etkili yaptırımlar izlenmesi gerektiğini savunan Körfez İşbirliği Konseyi, Kahire'de yapacağı toplantıda Suriye'de sivillere yönelik şiddetin durması için uluslararası topluma bir kez daha çağrıda bulunulacağını açıkladı.

Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Dr. Abdüllatif El Zeyan, Suriye konusunda Arap Birliği'nin aldığı kararları desteklediklerini ifade etti.

aa

Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,685 µs