En Sıcak Konular

Taraf yazarları MİT'e dava açıyor

10 Şubat 2012 10:15 tsi
Taraf yazarları MİT'e dava açıyor Sahte isimlerle dinlenen Taraf yazarları ve Mehmet Altan mahkemeye gidiyor.

MİT İstanbul Bölge Daire Başkanlığı tarafından 2008-2009’da, terörle mücadele adı altında, yabancı isimler ve kod adları verip gerçek kimliklerini gizlediği Taraf yöneticileri Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Markar Esayan ile İktisat Profesörü Mehmet Altan, hukukî mücadele başlatıyor. Taraf gazetesinin avukatı Veysel Ok, MİT hakkında “usulsüz dinleme, resmî evrakta sahtecilik ve özel hayatın gizliliğini ihlalden” suç duyurusunda bulunacak, dinlemelere izin veren hâkimler hakkında soruşturma yapılması için Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na başvuru yapacak.

İstanbul 11 ve 14. Ağır Ceza Mahkemeleri’nce farklı tarihlerde verilen kararlarla, MİT’in “iletişimin dinlenmesi, tesbiti, sinyal bilgilerinin değerlendirilmesi ve kayda alınması” talebi doğrultusunda söz konusu gazetecilerin kimliği gizlenerek dinleme yapıldığı ortaya çıkmıştı.

Skandal dinleme kararının ardından telefonla aradığımız MİT yetkilileri, “Konuyla ilgili hiçbir görüşümüz yok” derken, “casusluk faaliyeti yapmakla” suçlanan gazeteciler, konuyu yargıya taşıma kararı aldı. Taraf gazetesinin avukatı Veysel Ok, dinlemeler hakkında gerekli hukukî süreci bugünden itibaren başlatacaklarını söyledi.

İzin veren hâkimler de sorumlu

Ok, şunları söyledi: “Müvekkillerimle ilgili MİT mensupları tarafından özel hayatın gizliliğini ihlalden İdare Mahkemesi’ne manevi tazminat davası açacağız. MİT mensupları hakkında usulsüz, hukuk dışı dinleme, resmî evrakta sahtecilikten İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na bugün suç duyurusunda bulunacağız. Ayrıca dinlemelere izin veren hâkimler hakkında soruşturma yapılması için HSYK’ya başvuruda bulunacağız.”

Mehmet Altan: Skandal

MİT’in dinlediği isimler arasında yer alan Prof. Dr. Mehmet Altan, olayı “vahim bir skandal” olarak değerlendirdiğini belirterek, “2008 Türkiye’sinde, Türkiye’nin ileri demokrasi olarak değerlendirdiği dönemde bu olaylar oluyor. Söylediğini yazan, yazdığını söyleyen birisi hakkında böylesine ağır suçlamalar, sahte kod isimleriyle kişiler hakkında araştırma yapılması ve hâkimlerin bu konu hakkında soruşturma yapmadan izin vermesi Türkiye’nin Devlet olmaktan ne kadar uzak olduğunu bir kez daha gösteriyor. Dilerim hukukî süreç adil bir şekilde işler. Bir hâkim nasıl olur da kod isimleriyle araştırma yapmadan dinlemeye izlemeye izin verir, anlayamıyorum. Kendi meslekleriyle bunu nasıl bağdaştırlar.”

MİT ve Başbakanlık’a dava

Mehmet Altan’ın avukatı Ergin Cirmen, “Müvekkilime yönelik yapılan hukuksuz dinlemelerle ilgili İdare Mahkemesi’ne MİT ve Başbakanlık hakkında manevi tazminat davası açacağız. İstanbul ve Ankara Cumhuriyet Savcılıklarına da MİT mensupları hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Olayda ihmali bulunan hâkim ve savcılar aleyhine de HSYK’ya başvuruda bulunacağız” dedi.

Esayan: Kabul edilemez bir durum

Taraf Yayın Koordinatörü Markar Esayan ise tepkisini şöyle dile getirdi: “Vatandaşa hizmet için hukuk kuralları çerçevesinde hizmet görmesi beklenen önemli bir kurumun tamamen düzmece bir senaryo ile sahte isimler üzerinden dinleme ve kayıt yapması kabul edilebilir bir durum değil. Bunun benim veya bizim şahsımızla ilgisi bir yana, kurum için daha üzücü bir durum. Çünkü Türkiye devletinin tüm kurumlarıyla adalete hesap verebilir ve demokratik bir yapıya dönüşmesi lazım. Bu sadece kurumsal çekişmelere, konjonktüre feda edilemeyecek kadar hayatî bir mesele. Ne TSK, ne MİT, ne Emniyet ve ne de diğer devlet kurumları hukukun dışına çıkmalı artık. Biz gazete olarak hep bu ilkesel duruşu muhafaza ettik. Hiçbir kuruma ne yakınlık ne de alerji besliyoruz. Derdimiz bu ülkenin tamamen demokratikleşmesi. Suç işlemek, ancak o suçun cezasını çekmeyi göze alarak mümkün olmalı. Hükümetin de yarım yamalak reform çabalarının nasıl bir sonuç doğurduğunu görmesi ve bütünlüklü, ilkesel bir reform sürecini Anayasa’dan başlamak şartıyla yeniden tesis etmesi gerekli.”

Taraf



Bu haber 960 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,581 µs