En Sıcak Konular

ABD'li yetkililerden İran'a destek

9 Şubat 2012 15:18 tsi
ABD'li yetkililerden İran'a destek İran’ın nükleer programında çalışan bilim adamlarına düzenlenen saldırıların arkasında İsrail ile Halkın Mücahitleri Örgütü’nün olduğu iddiası, isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı ABD’li yetkililer tarafından doğrulandı.

Tahran yönetimi, daha önceki açıklamalarında defalarca, 2007’den bu yana düzenlenen bir dizi suikastın faillerinin, İsrail gizli servisi Mossad tarafından finanse edilen, eğitilen ve silahlandırılan İran Halkın Mücahitleri Örgütü olduğunu öne sürmüştü.

NBC News televizyonunda yayınlanan Rock Center programına açıklama yapan ABD’li yetkililer, İran’ın bu iddialarının doğru olduğunu söyledi.

Adlarının açıklanmasını istemeyen yetkililer, Obama yönetiminin de bu suikast operasyonundan haberdar olduğunu ancak olaya doğrudan karışmadığını belirtti.

İRANLILAR KENDİLERİNDEN EMİN

Uluslararası kamuoyunda MEK, MKO ya da PMI gibi kısaltmalarla bilinen Halkın Mücahitleri Örgütü, ABD dahil birçok ülkenin terör örgütü listesinde yer alıyor. İranlılar, suikastlardan MEK’in sorumlu olduğundan kesinlikle emin

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in yakın çevresindeki danışmanlarından biri olan Muhammed Cevad Laricani, Mossad ile MEK arasındaki ilişkinin çok karmaşık ve yakın olduğunu belirterek, “İsrailliler Mücahitlere para veriyor. MEK’in militanlarından bazıları İsrail’e istihbarat sağlıyor. Aynı zamanda militan kazandırma ve lojistik anlamında destek oluyorlar” dedi.

Mossad’ın MEK militanlarını, 'suikastlarda motosiklet ve küçük bombalar kullanma' konusunda da eğittiğini ifade eden Laricani, bir seferinde Mossad ajanlarının İranlı bilim adamlarından birinin evinin bir kopyasını inşa ederek MEK militanlarını saldırı öncesi eğittiğini öne sürdü.

SUİKASTÇININ SORGUSUNDAN ÇIKTI

Laricani, bu konudaki bilgilerinin çoğunluğunun, 2010’da başarısız bir suikast girişiminde bulunan bir teröristin sorgusunda elde edildiğini de sözlerine ekledi.

İsraillilerin basit bir mantıkla hareket ettiğini ifade eden Laricani, “İsraillilerin toplumumuza doğrudan erişimi yok. Mücahitler İranlı oldukları için birçok yere gidip insanlarla temas kurabiliyor. Dolayısıyla el ele çalışıyorlar. Elimizde çok kesin belgeler var” dedi.

NBC News’e konuşan iki üst düzey ABD’li yetkili de Laricani’nin söylediklerini doğruladı. Bir yetkili, “Bütün çıkarımlarınız doğru derken” üçüncü bir yetkili, “Bu kesin bir şekilde doğrulanmadı” demekle yetindi. Ancak bütün yetkililer, ABD’nin suikastlarda bir payı olduğunu reddetti.

İSRAİL VE MEK REDDEDİYOR

İsrail Dışişleri Bakanlığı ise yorum yapmayı reddetti. Bir sözcü, “NBC’nin iddia ettiği tüm kanıtları görmedikçe, Dışişleri Bakanlığı dünya basınında yer alan hiçbir dedikoduya ve habere yanıt vermeyecektir” dedi. MEK ise iddiaların “tamamıyla yanlış” olduğu açıklamasını yaptı.

Uzmanlar ise saldırıların yürütülme biçimine bakarak, işin arkasında deneyimli bir istihbarat servisi olduğunu iddia ediyor.

Hürriyet



Bu haber 969 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,369 µs