En Sıcak Konular

İsviçre'de Müslümanlara baskılar artıyor

9 Şubat 2012 12:04 tsi
AGİT tarafından açıklanan yeni bir rapora göre İsviçre’de Müslümanlar, devlet kurumları, okul ve üniversitelerde düzenli olarak ayrımcılığa maruz kalıyor.

AGİT tarafından açıklanan yeni bir rapora göre İsviçre’de Müslümanlar, devlet kurumları, okul ve üniversitelerde düzenli olarak ayrımcılığa maruz kalıyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) İsviçre’de Müslümanlara artan bir şekilde ayrımcılık yapılmasına tepki gösterdi.Teşkilat tarafından hazırlanan raporda, son 10 yıl içerisinde devlet kurumlarında ve ekonomik alanda Müslümanlara yapılan ayrımcılığın arttığı bildirildi.

2001 yılında ABD’de düzenlenen terör saldırıları ve onu takiben tüm dünyada ortaya çıkan çatışma ve gerginliklerin, İsviçre’de Müslümanlara daha fazla ayrımcılık yapılmasına yol açtığına raporda yer verildi.

Üniversite ve okullarda ayrımcılık

Birçok insan hakları uzmanı, geçtiğimiz yıllarda İsviçre’deki Müslüman, Yahudi ve diğer dinî ve etnik azınlıkların durumunu inceledi. Yapılan araştırmalara göre, İsviçre pasaportuna sahip olmayanlara, ikamet izni almakta ve İsviçre vatandaşlığına geçmekte zorluk çıkarıldığı tespit edildi.

'Minare yasağı' referandumu, AGİT tarafından, İsviçrelilerin Müslümanlara yönelik güvensizlik artışının bir göstergesi olarak değerlendirildi

AGİT tarafından düzenlenen raporda, yetkili kurumların Müslümanların kendi mezarlıklarını kurmalarına onay vermediği belirtildi. Ayrıca Müslümanların çeşitli kuruluşların yanı sıra üniversite ve okullarda da düzenli olarak ayrımcılığa maruz kaldığı kaydedildi. Raporda İsviçre’ye Müslümanların gerektiği biçimde temsil edilmesi için adımlar atması tavsiye edildi.
"Minare yasağı bir gösterge"

'Minare yasağı' referandumu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından, İsviçrelilerin Müslümanlara yönelik güvensizlik artışının bir göstergesi olarak değerlendirildi. 2009 yılının Kasım ayında yapılan referandumda İsviçrelilerin büyük çoğunluğu 'yeni minare inşaatının yasaklanması' yönünde oy kullanmıştı. Teşkilatın raporuna göre referandumdan çıkan karar
Müslümanların günlük yaşamını etkilemedi. 8 milyonluk İsviçre nüfusunun yüzde 4’ünü Müslümanlar oluşturuyor.

59 devleti kapsayan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), ayrıca sağcı partilerin Yahudi karşıtı açıklamalarını da eleştirdi. Yapılan araştırmalarda halkın yüzde 20’sinin Yahudilere karşı önyargılı olduğu ortaya çıktı. İsviçre’de yaklaşık 20 bin Yahudi yaşıyor.

Kaynak: Deutsche Welle Türkçe



Bu haber 472 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,080 µs