En Sıcak Konular

"Şahin devlet" önalıyor

9 Şubat 2012 11:50 tsi
"Bu olay, diyalog masasının altına bomba konulup havaya uçurulmasından başka bir şey değil."

Hakan Fidan, Başbakan Erdoğan'ın en çok güvendiği bürokrat. Müsteşar yardımcısı olarak, sivil iradeyi temsilen oturdu, Oslo'daki masaya.

Burada sadece Hakan Fidan ya da Emre Taner ile Afet Güneş yargılanmıyor. Topyekün bir zihniyet hesaba çekiliyor.

MİT eski Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş'le konuştum. Tepkiliydi. Kurumun tarihinde ilk kez görev başındaki bir müsteşarın gece yarısı ifadeye çağrıldığını söyledi.

Elbette ki hukukun önünde herkes eşittir. Herkes yaptığının da hesabını vermeli. Zaten MİT Müsteşarı Fidan da yakın çevresine, "Hesabını veremeyeceğim bir şey yok" demiş.

Ama burada bir ön alma da söz konusu. Operasyonlar sonucunda örgütün marjinal bir hale geldiği, psikolojik ve alan hakimiyetini kaybettiği noktasında görüş birliği oluşursa, yeniden masaya oturulacak. Bu olay, diyalog masasının altına bomba konulup havaya uçurulmasından başka bir şey değil.

Öcalan el yazısı ile verdiği dilekçede kardeşleriyle görüşmeyeceğini bildirdi. Avukatlarıyla da görüşmüyor bir süredir. Ancak MİT Müsteşarı Hakan Fidan'la görüşebileceğini iletmiş. Zaten istihbarat kuruluşları da bunun için vardır. CİA ya da Mossad ne yapıyor sanıyorsunuz. Hakan Fidan'ın yaptığı da bundan farklı değil. Ayrıca mutemet bir insan. MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılmasının altında KCK'nın önderlik komitesine yönelik operasyonlarda elde edilen dökümanlar ile ifadelerin etkili olduğu anlaşılıyor.

Her biri 2 sayfadan oluşan 3 adet mutabakat zaptından söz ediliyor. Öcalan'a ev hapsini içerdiği söylenen metinler bunlar. Ayrıca örgütle sadece Oslo'da görüşülmemiş. Erbil dahil farklı mekanlarda bir araya gelinen bir süreç yaşanmış. Orada karar altına alınan bazı metinlerin MİT aracılığıyla Kandil'e ulaştırıldığı da bir başka iddia.

Bunların ne kadarı MGK'da alınan karar üzerine başlatılan açılım sürecinin bir parçası bilinmez. Ortaya çıkarılmalı. Ama bir MİT müsteşarının üzerine böylesine hoyratça gidilerek değil.

Bu olayı sadece MİT yöneticilerinin sorguya çağrılması olarak görürsek, fotoğrafın en önemli karesi eksik kalır.

Çünkü son 30 yılda Kürt sorunu üzerinden rejim militaristleştirildi. Askeri vesayet varlığını bize, "Kürt sorunu" üzerinden dayattı. AK Parti'nin üçüncü döneminde Hrant Dink, Uludere ve Hakan Fidan olayı üzerinden yeni bir hamle yapıyor, "Şahin devlet"

Abdülkadir Selvi / Yeni Şafak (İlgili kısım)



Bu haber 910 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,881 µs