En Sıcak Konular

Bedro suikastından PKK-Suriye ittifakı çıktı

9 Şubat 2012 08:56 tsi
Bedro suikastından PKK-Suriye ittifakı çıktı Kamışlı'da yaşayan Geleceğin Hareketi Partisi'nin lideri Meşal Fazıl Temo'nun ardından, bölgenin en büyük aşiret liderlerinden Abdullah Bedro da geçen ay evinde saldırıya uğradı.

Bedro'nun ağır yaralandığı, 3 oğlunun ise hayatını kaybettiği saldırının altından PKK çıktı. Eylemi önce üstlenmeyen örgüt, saldırı sırasında PKK'nın üst düzey yöneticisi 'Xebat Derik' kod adlı Mahmut Muhammed'in öldüğü anlaşılınca geri adım attı. Esed yönetimiyle hareket ettiğinin ortaya çıkmasından endişe eden PKK, ilk başta saldırının Türkiye'nin kontrgerilla birlikleri tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Ardından eylemi Suriye ordusunun düzenlediği iddia edildi. Ancak çok geçmeden Esed rejimine destek için bölgeye intikal eden Xebat Derik'in, saldırıyı düzenlediği anlaşıldı. Baskında Abdullah Bedro ile oğlu Ahmet Abdullah yaralandı. Yaralılar Kamışlı Hastanesi'ne kaldırıldı. Hastaneyi basan PKK'lılar, Ahmet Abdullah'ı öldürdü. Kardeşlerinin cenazesini almaya giden Nidal ve Ammar da, PKK'lılar tarafından hastane bahçesinde kurşun yağmuruna tutuldu. 3 oğlunu kaybeden Abdullah Bedro yoğun bakımda tedavi görüyor.

Bedro ailesi ile PKK'nın ilişkisi 1980'li yıllara dayanıyor. 12 Eylül darbesinden hemen önce Suriye'ye geçen Abdullah Öcalan, bir süre sonra Şam'a yerleşir. Bedro ailesi, Şam'daki evlerini kullanması için Öcalan'a tahsis eder. Öcalan, bu evi bir süre sonra Suriye'nin siyasi istihbarat ve siyasi polis şubesi başkanı General Adnan Bedir Hasan'a hediye eder. Abdullah Bedro, tapusu kendisinde olan evi geri ister. Ama PKK, evden vazgeçmesi için Bedro'ya baskı yapar. 1986 yılında Abdullah Bedro'nun kızı Kurdê, PKK'ya katılır ve Öcalan'ın evinde bir süre kalır. Tacize uğradığı ileri sürülen Bedro'nun kızı, örgütten kaçarak olayı ailesine anlatır. Bundan sonra aile ile PKK'nın ilişkileri bozulur. Abdullah Bedro, PKK'dan ayrılan Vejin (diriliş) grubunun lideri Mehmet Şener ve arkadaşlarına kucak açar. Şener, Öcalan tarafından 'hain' ilan edilir ve öldürülür.

PKK'nın Beşşar Esed yönetimine destek amacıyla Suriye'ye dönmesi üzerine Bedro ailesi yeniden örgütün hedefi durumuna geldi. Kamışlı kentinde Baas yönetimine muhalefetiyle bilinen bölgenin en büyük aşiret liderlerinden Abdullah Bedro'nun evine baskın yapıldı. Terör örgütü, saldırıyı haklı göstermek için ailenin 'kontra' olduğunu yayarak, saldırıda öldürülen PKK yöneticisi Xebat Derik kod adlı Mahmut Muhammed'i kahraman ilan etti. Ancak internet üzerinden açıklama yapan Suriyeli Kürtler, bu iddianın gerçeği yansıtmadığını belirtti. Nasname.com adlı sitede olayla ilgili detaylı bilgiler yayınlandı. Toplumsal muhalefetin gücünü kırmak için Kürtleri etkisizleştirmek isteyen Suriye lideri Esed'in bu amaçla PKK'yı kullandığını belirten site, Öcalan'ın destek talimatından hemen sonra PKK'nın birçok militanını Kandil'den Suriye'ye kaydırdığını belirtti.

Sitede yayınlanan haberde şu bilgilere yer verildi: "Suriye devleti, PKK'nin yedek gücü olan PYD'ye sınırsız olanaklar sağlayarak Kürtler üzerinde mutlak bir denetim sağlamaya çalıştı. Bu amaçla PYD'nin ömür boyu hapse mahkûm olan cezaevindeki liderini (Salih Müslüm) ani bir kararla salıvererek serbestçe faaliyet göstermesinin tüm koşullarını oluşturdu. Meşal Temo'nun katledilmesi de bu şer ittifakın karanlık bir eylemiydi. PKK, tereddüt etmeden kanlı Baas rejiminin ömrünü uzatmaya çalışıyor. Birçok Kürt'ü hâlâ vatandaş bile görmeyen ve bu amaçla kimlik dahi vermeyen Suriye gibi bir devletin, PKK'ya katılanları askerlikten muaf tutacak kadar koruması, tek başına PKK'nın misyonunu açıklamaya yetiyor."

zaman

Bu haber 770 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,896 µs