En Sıcak Konular

Orjin saç toniğinde şok bulgu

8 Şubat 2012 17:19 tsi
Sağlık Bakanlığı, Orjin markalı ürünlerin üretimini durdurdu.

Sağlık Bakanlığı, ‘Orjin Rahatlatıcı Masaj ve Bakım Kremi’ isimli ürünlerin satış durdurma ve piyasadan toplama işlemlerinin başladığını, üretim yerinde eksiklikler giderilinceye kadar üretimin durdurulduğunu duyurdu. Bakanlık açıklamasında, yazılı ve görsel medyadaki reklam ve tanıtımların durdurulması için ilgili kurumlara bilgi verildiği aktarıldı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, ‘Orjin Ağrı ve Romatizma Kremi’ ve ‘Orjin Rahatlatıcı Masaj ve Bakım Kremi’ vb. isimlerle piyasaya arz edilen ürünler ve benzerleri ile ilgili çalışmalar sonucu, 25 Kasım 2011 tarihinde valiliklere genel bilgilendirme yapıldığı hatırlatıldı.
   
“Bakanlığımızca yürütülen ve aşağıda özetlenen tüm iş ve işlemlere rağmen ‘Orjin Hijyen ve Sağlık Ür. San. ve Tic. Ltd. Şti.’ isimli firmanın yazılı ve görsel basında yer alan ‘Orjinal Orjin’den Kamuoyuna Duyuru’ başlıklı ve Orjin ürünlerinin ‘orjinal, Bakanlık denetimlerinden başarıyla geçmiş, üretim tesisleri ile ambalaj ve tanıtım materyallerinin kanunlara uygun ve güvenle kullanılabilir’ olduğuna dair ifadeler içeren bilgilendirmelerinin aşağıda açıklanan tespitler doğrultusunda gerçeği yansıtmadığı görülmektedir.” denildi.

Valiliklere gönderilen, 25 Kasım 2011 tarihli yazı kapsamındaki tüm ürünlerin, üretim yerlerinin Bakanlık müfettişlerince denetlendiği aktarılan açıklamada, “Bu kapsamda ‘CFK Kim. Kozm. Biyosidal Ür. Gıda Takv. Ür. Sağ. Ür. Üret. ve San. Tic. Ltd. Şti.’nin 20-27 Aralık 2011 tarihlerinde yapılan denetimi sonuçlanmış olup; Orjin markalı ürünlerin üretim yeri olan ‘CFK Kim. Kozm. Biyosidal Ür. Gıda Takv. Ür. Sağ. Ür. Üret. ve San. Tic. Ltd. Şti.’nin üretim yerinin, mevzuatta bildirilen koşulları sağlamadığı; ‘bitkisel içerikli’ iddiasına rağmen ‘Orjin Rahatlatıcı Masaj ve Bakım Kremi’ isimli ürünün formülünde, ambalajının ‘İçerik’ bölümünde bildirilmeyen ve aynı zamanda ağrı kesici (analjezik) özellikteki ruhsatlı ilaçların muhteviyatında da bulunabilen kimyasal bir madde olan ‘Methyl Salicylate’n kullanıldığı laboratuvar testleriyle kanıtlanmış; üretim yerindeki hammadde deposunda yüksek oranda kimyasal Methyl Salicylate depolandığı tespit edilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Bakanlık açıklamasına şöyle devam edildi: “İlgili bilim dallarının uzmanlarından oluşan Genel Müdürlüğümüzün ‘Beşeri Tıbbi Ürünlerin Güvenliğini İzleme, Değerlendirme ve Danışma Komisyonu’ konuyu değerlendirmiş ve ‘ürünün metil salisilat içerdiğine ilişkin bilgilendirme yapılmadan kullanılmasının, bu maddenin eş zamanlı kullanılan veya kullanılabilecek olan ilaçlar ile etkileşebileceği, deri yolu ile duyarlılık oluşturabileceği ve sistemik toksisite yapabileceğinden, tüketicinin sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceği hususu kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır’ yönünde görüş bildirilmiştir. Yukarıda bildirilen tespitler doğrultusunda, 25 Kasım 2011 tarihi itibariyle, yalnızca tedaviye yönelik iddialar bulunan ‘Orjin’ markalı ürün ambalajlarında başlatılan işlemlere ek olarak ‘Orjin Rahatlatıcı Masaj ve Bakım Kremi’ isimli tüm ürünlerin; satış durdurma, piyasadan toplama işlemleri başlatılmış, mevzuatta bildirilen koşulları sağlamadığı tespit edilen üretim yerinde eksiklikler giderilinceye kadar üretim durdurulmuş, yazılı ve görsel medyadaki reklam ve tanıtımlarının durdurulması için ilgili kurumlara bilgi verilmiş; firmanın sorumlu teknik elemanı ile yönetim kurulu başkanı ve sahibi hakkında 1262 sayılı Kanun ile TCK’nın ilgili maddeleri doğrultusunda yasal işlemler başlatılmıştır.”

SAÇ BAKIM TONİĞİNDE, KOZMETİK ÜRÜNLERDE KULLANILMASI YASAK İLAÇ ETKEN MADDESİ OLAN MİNOKSİDİL TESPİT EDİLDİ

Açıklamada, 2011 yılı saç bakım ürünleri piyasa gözetim ve denetimi planı kapsamında adı geçen firmanın ‘Orjin Saç Bakım Toniği’ isimli ürününde yapılan kontrollerde, kozmetik ürünlerde kullanılması yasak bir ilaç etken maddesi olan ‘minoksidil’in tespit edildiği ve bununla ilgili gerekli yaptırımların uygulandığı ifade edildi.
  
Ayrıca, firmanın Kozmetik Mevzuatı doğrultusunda bildirimini yapmış olmasına rağmen tedaviye yönelik iddialarla internet üzerinden tanıtımını gerçekleştirdiği saç bakım seti, sprey, hijyenik köpük, genital hijyen köpüğü vb. gibi tüm ürünleriyle ilgili gerekli işlemlerin başlatıldığı aktarıldı.
  
Açıklamada, “Vatandaşlarımızın, Bakanlığımızca ruhsatlandırılmamış, bitkisel içerik iddiası ve sağlık beyanı ile reklâm ve tanıtımları yapılarak satışa sunulan ürünlere itibar etmemeleri, rahatsızlıklarında hekime başvurmaları ve bu konuya hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Sağlık beyanı ile satışa sunulan bu tür ürünlerle ilgili SABİM (ALO 184) iletişim hattımıza gelen tereddüt ve şikâyetler Bakanlığımızca hassasiyetle takip edilmekte ve gerekli işlemler yapılmaktadır.” denildi.

CİHAN 


Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,826 µs