En Sıcak Konular

'Esad hep vaat verir ama yerine getirmez!'

8 Şubat 2012 16:13 tsi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un dün yaptığı Suriye ziyaretinde 3 somut sonuç ortaya çıktığı belirtilerek, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın muhalefet ile diyaloğa hazır olduğu bildirildi. Türkiye ve Arap Birliği ülkelerine de çok sözler veril

Rusya'da İngilizce yayın yapan ''The Moscow Times'' gazetesi, ''Lavrov, Esad'a güçlü destek için Suriye'de'' başlığıyla yayımladığı haberde, Lavrov'un ziyaretinin, sivil savaşın eşiğinde bulunan Ortadoğu'da Rusya'nın, en güçlü müttefiki Suriye'nin yanında olduğuna dair çok net bir mesaj verme niyetiyle yapıldığını savundu.

Lavrov ve Rusya Federal Dış İstihbarat Servisi (SVR) Başkanı Mihail Fradkov'a Suriyelilerin ellerindeki Rus ve Suriye bayraklarıyla büyük destek gösterisi yaptığı hatırlatılan haberde, Suriye devlet televizyonunun Lavrov'u selamlamak için 1 milyon kişinin dışarı çıktığını duyurduğuna dikkat çekildi.

Rus ''Natsinolnaya Oborona'' dergisinin editörü İgor Korotçenko gazeteye yaptığı açıklamada, Rusya'nın tek kaygısının Ortadoğu'daki tek güvenilir müttefikini elde tutmak olduğunu belirterek, ''Suriye'nin kaybı felaket anlamına gelir ve biz bu ülkeyi her pahasına elde tutmalıyız'' dedi.

Dış istihbarat servisi şefi Fradkov'un da Lavrov'a eşlik etmesinin Rusya'nın müttefikinin çıkarlarını korumakta ciddi olduğunu gösterdiğini ifade eden Korotçenko, ''Rusya Esad'a bu muhaliflerin arkasında yabancı istihbarat servislerinin bulunduğuna dair bilgileri verebilir'' dedi.

Rus askeri uzmanlardan Aleksandır Perenjiyev de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Suriye'nin Ortadoğu'da Rusya'nın son cephesi olduğunu belirterek, ''Eğer bu kaybedilirse bizim değerimiz ikinci sınıf bir ülke konumuna düşer. Rusya yabancı müdahale tehdidine karşı bu ülkeye askeri danışmanlar bile gönderebilir'' diye konuştu.

Aşırı milliyetçi Liberal Demokrat Parti Başkanı Vladimir Jirinovski de Suriye konusunda yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'yi yalnız bırakmamasını ümit etiklerini ve ABD'ye karşı direnen tüm ülkeleri desteklemeleri gerektiğini söyledi.

Komünist Parti Başkanı Gennadiy Züganov da yaptığı açıklamada, Rusya'nın iktidar ve muhalefeti diyaloğa zorlama çabalarını devam ettirmesi gerektiğini vurguladı.

Devlet başkanlığına aday olan Rus milyarder Mihail Prokhorov da yaptığı açıklamada, Esad'ın eleştirilmesini anladığını ancak radikal muhalefeti desteklemediğini belirterek, Rusya'nın Suriye'de 20 milyar dolar civarındaki iş ve askeri çıkarlarının da mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Başkan Yardımcısı Vyaçeslev Cirkaln, geçen yıl Kasım ayında yaptığı açıklamada, Suriye'nin Rusya'nın en büyük silah alıcısı ülkelerden biri olduğunu ve bu ülkeyle yapılan silah anlaşmalarının 3,5 milyar dolar civarında olduğunu söylemişti.

Rus ''Global Affairs'' dergisinin editürü Fyodor Lukylanov da yaptığı açıklamada, Lavrov'un ziyaretinin Esad'a Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi kararını veto ederek ''mümkün olan her şeyi yaptığının'' göstergesi olduğunu belirterek, ''Şimdi Lavrov'un temel görevi, Esad'a gözle görülür bir değişiklik olmaması halinde Rusya'nın pozisyonuna karşın dış askeri önlemlerle yüz yüze kalabileceğini söylemek'' dedi.




Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,433 µs