En Sıcak Konular

'Avrupa kendi içerisinde bir ikilem yaşıyor'

8 Şubat 2012 15:22 tsi
AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa'nın kendi içerisinde bir ikilem yaşadığını söyledi.

 Bağış, Karadağ ile üyelik müzakeresinde Avrupa Komisyonu'nun ön koşul olarak koyduğu 23 ve 24. fasılların Türkiye'nin üyelik sürecinde Kıbrıs Rum kesimi tarafından veto ediliyor olmasına sert tepki gösterdi. Egemen Bağış ''Bir yandan Türkiye'de ifade özgürlüğünü önemseyen bir AB, öte yandan kendi ifade özgürlüğünü 'ifade özürlülüğü' haline çeviren AB üyesi ülkelerle karşı karşıyayız.'' şeklinde konuştu.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci kapsamında bir dizi görüşmeler için dün geldiği Brüksel'deki temaslarının ardından bugün İstanbul'a hareket eti.

Egemen Bağış Brüksel'de bulundu süre içerisinde Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Grup Başkanı Hannes Swoboda, Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Genişleme ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Stefan Füle, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Rekabetten Sorumlu Üyesi Joaquín Almunia ve yabancı basın mensuplarıyla görüştükten sonra, bu sabah Türkiye Daimi Büyükelçiliğinde Brüksel'de mukim Türk basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Egemen Bağış, Karadağ ile müzakerelere başlama kararı alan Avrupa Birliği'nin, diğer fasılların açılması için özgürlüğü ve insan hakları gibi konuları ihtiva eden 23. ve 24. fasıllarının açılmasını ön koşul olarak belirlemesine karşın Türkiye'nin üyelik sürecinde bu fasılların Kıbrıs Rum kesiminin vetosu nedeniyle açılamamış olmasını eleştirdi. Bağış ''Karadağ'ın üyelik müzakerelerine başlarken Avrupa Konseyi bir ilke imza attı. Bundan sonra AB ile müzakerelere başlayacak bütün ülkelerin, müzakere fasıllarını açıp kapayabilmeleri için öncelikli olarak 23 ve 24. faslın yani adalet, güvenlik, insan hakları konularını ele almalarını ön koşul olarak belirledi. Buna oy birliği ile karar verdi. Türkiye'de ise 13 fasıl açılmış olmasına ve 23 ve 24. fasıllar adına birçok adım atılmış olmasına rağmen Kıbrıs Rum kesiminin ortaya koyduğu veto nedeniyle biz bu fasılları açamıyoruz. Türkiye'de basın özgürlüğü, ifade özgürlüğünü bu kadar önemsiyorsa Avrupa Birliği, önemsediklerini iddia ettikleri konuların tartışılacağı fasılların açılması gerekiyor. Rum kesimin vetosunu kaldırtın dedik, çünkü ön koşul olarak konan bunun her şeyden daha önemli olduğunu Rumlar da kabul etmiş.'' şeklinde konuştu.

Avrupa'nın kendi içerisinde bir ikilem yaşadığını kaydeden Bağış, ''Bir yandan Türkiye'de ifade özgürlüğünü önemseyen bir AB, öte yandan kendi ifade özgürlüğünü 'ifade özürlülüğü' haline çeviren AB üyesi ülkelerle karşı karşıyayız. Fransa'nın yaptığı tamamen, ifade özgürlüğünü ifade özürlülüğü haline getirmektir. Avrupa'yı Ortaçağ noktasına taşımaktır. Bu da AB'de bir acziyet görüntüsü veriyor. Konuşmaktan, tartışmaktan korkan bir Avrupa'nın insanlığa verebileceği çok bir şey yoktur. İnsanlık tarihinin en kapsamlı barış projesi olan AB'nin daha cesur olması lazım.'' dedi.

TÜRKİYE'DE BAŞBAKANIN EMRİYLE HAREKET EDEN YARGI YOK

Bağış, Avrupa'daki Türkiye imajının tutuklanan gazetecilerden dolayı zedelenip zedelenmediğinin sorulması üzerine şunları söyledi: "Türkiye'de son zamanlardaki yaşanan süreç demokratikleşme adına önemli gelişmelerdir. Eğer Türkiye'de yaşanan bu olaylar buralarda konuşulabiliyorsa, Türkiye'de rahatlıkla konuşulabiliyorsa bu ifade özgürlüğü adına mesafe kat edildiğinin göstergesidir. Bunlar her yerde rahatlıkla tartışılır hale geldi. Biz elbette Türkiye'nin mükemmel olduğunu iddia etmiyoruz. Mesela yargımız yavaş işliyor. Bu olumsuzluğu kaldırmak için hem Cumhurbaşkanlığı hem Adalet Bakanlığı nezdinde önemli çalışmalar yapıldı."

Bağış, bazı çevrelerin Türkiye'deki olumlu gelişmeleri olumsuz şekilde lanse ettiğini de ifade ederken " Türkiye'deki olumlu gelişmeleri olumsuz lanse edenlerin uluslararası bir boyutu olduğuna inanıyorum. Bunlar sadece Türkiye'de değiller. Ülkemizin ilerlemesine karşı kampanyalar var. Biz buna karşı bıkmadan usanmadan doğruları anlatmaya devam edeceğiz." dedi. Bağış konuyla ilgili ayrıca "Türkiye'de başbakanın veya bir bakanın telefonuyla yön bulan bir yargı süreci yok. Buralarda var mı, bilemiyorum." şeklinde konuştu.

AP BAŞKANI İLE VİZE KONUŞULDU

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile yaptığı görüşmede, Schulz'un vizelerin kalkmasına bizzat destek vereceği taahhüdünde bulunduğunu aktardı. Bağış, vizelerin kalkmasının Avrupa Birliği turizmi için büyük bir gelişme olacağını ve Avrupa ülkelerinin çıkarına olacağını da belirtti.

(CİHAN)

Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,367 µs