En Sıcak Konular

Şifa doğadan geliyor!

8 Şubat 2012 11:48 tsi
Şifa doğadan geliyor! Bu hafta, sebze ve meyvelerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlatmaya devam ediyoruz. Bugünkü konuklarımız; bezelye, biber ve elma... Dr.Eser Alptekin yazıyor.

Dr.Eser Alptekin / Milliyet
dreseralptekin@gmail.com

ŞiFA DOĞADAN GELiYOR

Bu hafta, sebze ve meyvelerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlatmaya devam ediyoruz. Bugünkü konuklarımız; bezelye, biber ve elma

 

Bezelye:  Kuru bezelye daha çok çorbalarda kullanılır. Albümini ve nişastası bol, asidi yüksek olduğundan bazen sindiriminde güçlük yaşanabilir.  Bezelyede fosfor, lesitin, demir ve potasyum bulunur. Azotlu maddeler bakımından zengin olduğu için hücrelere yararlı. Bileşiminde ayrıca bazı madeni tuzlar var. Bu yüzden ‘bitkisel et’ olarak anılır. Kan şekerinin yükselmesini önlediği ve vücut için çok önemli enzimler içermesi nedeniyle şeker hastalarının, zayıflamak isteyenlerin vazgeçemeyeceği bir gıdadır. Bezelyede en çok A, B ve C grubu vitaminleri bulunur. Kabızlığı giderir, kan yapar ve çağımızın ölümcül hastalığı kansere karşı kalkan oluşturur. Özellikle kan kanserinde etkili olduğu araştırmalarca kanıtlandı..

Biber: Ilıman iklimde yetişen bu bitkinin kökeni, tropikal Amerika’ya dayanıyor. Bugün dünyanın her bölgesinde birçok biber çeşidi yetişir. Bileşiminde az miktarda ender rastlanan nikel, baryum ve antimon gibi madenlerle bol miktarda C ve P vitaminleri bulunduran biberin besleyici değeri düşük. Kırmızı  biber, mide suyu ve tükürük oluşumunu artırır. Sindirimi kolaylaştırır. Romatizma, mafsal ve diş ağrılarını azaltır, krampları giderir. Ve kolera, gut gibi hastalıklara iyi gelir. Kanser riskini azaltır, tedavisinde de kullanılır. Serinlik verir (sıcak iklimlerde kullanılmasının nedenlerinden birisi budur), öksürük ve boğaz ağrılarını gidermede (gargara olarak) tercih edilir.  Sinir hastaları için doğal yatıştırıcıdır, vücuttaki aşırı yağ ve kolesterol birikiminin önlenmesini sağlar. Sindirim sisteminin dostudur. Mide tembelliğini giderir. İştah açar, kusmayı önler ve ishali keser. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesine engel olur. Ayrıca idrar söktürür. Antibakteriyal etkisiyle hastalıkların önlenmesinde ve grip, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı olur.

Elma: Bu meyvede; vitaminler, sindirilebilir şeker, bedenin dengesi için çok gerekli enzimler, temel asitler ve potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor gibi madenler bulunur. Ayrıca A, B1, B2, B5, B6, C, E vitaminleriyle çinko, iyot, kobalt, klor, silisyum ve çeşitli organik asitler barındırır. Elma, kolesterol oranını düşürür. Dalağın kan yapmasını sağlar. Çalışırken devamlı olarak oturanlara, şişmanlara, kanı fazla koyu olanlara elma son derece faydalı. Elma, şeker hastalarının ve kan şekerinin yükselmesini istemeyen kişilerin tercih etmesi gereken ilk meyvedir. Meyve şekeri ihtiva ettiği için kan şekerini yükseltmez.

Etkinliği kanıtlandı
İngiliz tıp dergisi ‘Thorax’da yayımlanan bir çalışma, haftada en az beş elma yiyenlerin daha kolay nefes aldığını gösterdi. Bol taze meyve, özellikle elma yemekle akciğer kapasitesi artıyor.
İngiltere’deki Milli Kanser ve Tıp Araştırma Merkezi’nin her gün elma yeme alışkanlığı olan  2 bin kişiyi kapsayan ve 17 yıl süren araştırması, elmanın faydalarını gözler önüne serdi. ‘British Medical Journal’ dergisinin araştırma sonuçlarına göre, her gün başta elma olmak üzere taze meyve yeme alışkanlığı olanlarda felç riski, elma yemeyenlere oranla yüzde 32. Her gün bir elma yemek, kalp krizi riskini yüzde   24 oranında düşürür.
 

Bu haber 948 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,200 µs