En Sıcak Konular

Maliye ev sahibinin kapısını çalacak

8 Şubat 2012 08:34 tsi
Daha önce 4 evi olanları uyaran Maliye bu defa 2 evi olan 750 bin ev sahibine beyanname gönderecek.

Bakan Şimşek "Kapımızı hiç çalmayanların kapısını çalacağız" dedi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yöne dönemde önemli reformlar için hzırlık yaptıklarını açıkladı. Şimşek bu çalışmaların başında önceden hazırlanmış kira beyanname sisteminin geldiğini hatırlatarak bu konuda şu bilgileri verdi:

* Bizim veri ambarından, beyan bilgilerinden, tapudan, bankalardan ve sigorta pirimlerinde elde ettiğimiz bilgileri esas aldık.

* Vatandaşa kolaylık olsun diye emlak beyanlarını doldurduk internet veya vergi daireleri aracılığıyla mükelleflerin onayına sunucağız.

SMS ve e-mail gönderdik

* Şubat boyunca testler yapılacak. Mart ayında kira geliri elde eden ev ve bina sahiplerine doldurulmuş beyanname yollanacak.

* Burada beyan sistemi esas olduğu için mükellefin onayını baz alacağız. Geçen yıl 451 bin mükellefe mektup göndermiştik. Şimdi 750 bin mükellefe doldurulmuş beyanname yollayacağız.

* Vatandaş gelsin kapımızı çalsın diye beklemiyoruz. Biz onların kapısını çalıyoruz. Hatırlatıyoruz. Milyonlarca SMS, mektup, e-mail gönderiyoruz.

* Her ay çıkıp hatırlatmalar yapıyoruz. Proaktif çalışıyoruz. Beyanname sistemini daha önce 4 ve üstü sayıda gayrimenkul geliri elde eden mükelleflere uygulamıştık. Hepsi gelip vergisini ödedi.

* Sisteme ilgi göstermeyen, şüphelendiğimiz mükellefleri incelemeye alabiliriz. Beyanda bulunursanız stopaj bellidir. Biz gelir bulursak o zaman 5 yıllık faizi ve cezasını gecikme faiziyle onlardan talep ederiz.
 
İki öncelikli konuları var

Şimşek, gelir vergisinde reform çalışmalarının da devam ettiğini ve bu konudaki ülke örneklerini de incelediklerini de anlatarak "İlk Maliye Bakanı olduğumda masamda bir uluslararası kuruluşun gelir vergisinde hangi ülkeler başarılı, ne yapıyorlar diye bir çalışma vardı. Bu çalışmanın bazı unsurlarını yansıtmaya çalışıyoruz. Bizim için iki öncelikli alan Gelir vergisi reformu ve Vergi usul kanunu güncellemek" şeklinde konuştu.

Mevduatta vadesine göre vergi ayarlaması

Hükümetin tasarrufları artırma yönündeki çalışmalarının sorulması üzerine konunun vergi boyutu hakkında bilgi veren Bakan Şimşek, mevduatta farklı vadelerde farklı vergi oranlarının uygulanmasının gündemde olduğunu söyledi. Şimşek, "Maalesef mevduatın yüzde 80-85'i 3 ay veya 3 aydan az bir vadeye sahip. Bu vadeyi uzatmak için belki, gelir vergisinde vadeye göre farklı vergi oranları belirleme yetkisini Bakanlar Kurulu'na alacağız. İkincisi bireysel emeklilik vergisel teşvik boyutunu yeniden masaya yatırıyoruz."

Körfez'deki CEO'ları Türkiye'ye çağırdık

Mehmet Şimşek, 2011-2020 arasında petrol fiyatlarının 85 -128 dolar arasında oluşacağının varsayılacağını, Körfez ülkelerindeki fazlalığın 4 trilyon 780 milyar doları bulacağını bildirdi. Şimşek şöyle devam etti:

"Bu fonların kendi ülkelerinde park etmeleri neredeyse imkansız. Türkiye'nin uzun vadeli kaynak arayışında buralardan kaynak çekebilmesi önemli. Avrupa ve ABD'deki tahvillerin faizleri de çok düşük. Bu ülkelerin CEO'larına açıkça orta ve uzun vadede gelişmekte olan ülkelere, gerçek varlıklara, şirketlere alt yapıya yatırım yapmalarının daha doğru olduğunu ve Türkiye'nin de bölgesel ve küresel anlamda önemli bir ülke olduğunu anlattık"

Para sizde cesaret bizde  gelin dünyayı inşa edelim

Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1'inci İş Formu toplantısı dün İstanbul'da yapıldı. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Körfez ülkeleri ile ticaret vize ve yüksek gümrük vergilerinin engel olduğunu söyledi. Dünyada son dönemde, tarım ve hayvancılık ile enerji fiyatlarında büyük artış yaşandığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Körfez işadamlarının bu iki alanda Türkiye'de yatırım yapabileceğini işaret etti.

Kahraman Maliye Bakanı

Körfez ülkelerinde son 10 yılda çıkan sermayenin 2.5 trilyon dolar olduğunu, Türkiye'ye gelen miktarın ise 30 milyar dolarda kaldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "ABD ve Avrupalı ülkeler bankalarına bütçeden kaynak aktarırken Türkiye'de bu olmadı. Neden biliyor musunuz. Sağlam bütçe yüzünden. Bununun da kahramanı Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek" dedi. Körfez işadamlarının danışmanlarının Avrupalı olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, bu yüzden Arap işadamlarının yatırımlarını daha çok Avrupa ve ABD'ye yaptığını bildirdi.

Sınır ötesinde işbirliği yapalım

Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:  "Avrupa ve ABD''de yaptığınız yatırımlarda kaybettiniz. Birçok Avrupalı banka kendi ülkesinde zarar ederken bizde kar etti. Turizmde de büyük potansiyel mevcut. Ortak turizm yatırımları gerçekleştirebiliriz. Müteahhitlerimiz 207 milyar dolarlık 6 bin 400 projeyi tamamladı. Sizde para bizde cesaret var. Bunu birleştirelim dünyayı inşa edelim birlikte kazanalım."

Hisarcıklıoğlu, Körfez ülkelerinin işadamlarına seslenerek, ''İlla ki, 'gelin Türkiye'ye yatırım yapın' demiyorum. Körfez ülkeleri ve Türkiye, sınır ötesi ülkelere birlikte yatırım yapalım. İşbirliği böyle olur'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin  AB'deki konumundan yararlanalım

Katar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Shaikh Hamed bin Ahmet Al Thani, Türkiye ve Körfez ülkelerinin elinde bulunan imkanlarla ekonomik ilişkileri stratejik işbirliğine dönüştürebileceklerini söyledi. Thani, "İki taraf arasında serbest ticaret bölgesi oluşturulması, çifte verginin önlenmesi, ortak projelerin teşvik edilmesi ve  bunların özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi gerekiyor. Körfez ülkeleri ürünlerinin pazarlanmasında Türkiye'nin AB konumundan yararlanabilir" şeklinde konuştu.

bugün


Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,582 µs