En Sıcak Konular

KCK’da MİT muamması

8 Şubat 2012 08:13 tsi
KCK’da MİT muamması PKK’lılarla Oslo’da görüştükleri öne sürülen MİT Müsteşarı Hakan Fidan, selefi Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş’in KCK soruşturmasında şüpheli olarak ifadeye çağrıldığı iddia edildi.

PKK’nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen KCK’ya yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, önceki MİT Müsteşarı Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş’in şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrıldığı iddia edildi.

Norveç’in başkenti Oslo’da PKK yöneticileri ile MİT yetkilileri arasında yapılan görüşmeyle ilgili olarak yeni bilgilere ulaşıldığı ve bu kapsamda Fidan, Taner ve Güneş’in perşembe günü ifadeye çağırıldığı öne sürüldü. Haber adliye kulislerine bomba gibi düşerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı AA’ya  “Bir bilgimiz yok, bilgi verilmiş değil” dedi.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında DİHA, Özgür Gündem, Demokratik Modernite, ANF, Etik Ajans, Etkin Haber Ajansı ve Fırat Dağıtım’a mensup gazeteciler ile Prof. Dr. Emine Büşra Ersanlı ve Yayıncı Ragıp Zarakolu soruşturma kapsamında tutuklanmıştı.

MGK’nın verdiği görev mi?

İddiaya göre soruşturmayı yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Bilal Bayraktar,  MİT Müsteşarı Hakan Fidan, önceki MİT Müsteşarı Emre Taner ve Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş’i perşembe günü şüpheli sıfatıyla İstanbul Beşiktaş Adliyesi‘nde ifade vermeye çağırdı. Savcının, MİT’çilere KCK soruşturmasında internete düşen ve günlerce tartışılan Oslo’daki MİT-PKK görüşmesinin Milli Güvenlik Kurulu tarafından verilen bir görevle yapılıp yapılmadığını soracağı öne sürüldü.

Haber akşam saatlerinde adliye kulislerine bomba gibi düştü. İnternet siteleri iddiayı manşetlerine çekerken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı’dan AA’ya açıklama geldi. Çolakkadı, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrıldığı iddiasına ilişkin, “Bir bilgimiz yok, bilgi verilmiş değil” dedi. Çolakkadı, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince yürütülen KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Fidan’ın ifadeye çağrıldığı iddiasıyla ilgili olarak AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

‘Bilgi verilmeden yapılmış’

Çolakkadı, bir savcının, böyle bir soruşturma yapması halinde başsavcıya bilgi vereceğini ifade ederek, “İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı çalışma talimatı bunu gerektiriyor. Ancak bir bilgimiz yok, bilgi verilmiş değil. Olsa verilirdi diye düşünüyoruz. Bilginin İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekiline de verilmesi gerekirdi.

Bu bilgi verilmedi bize. Eğer bu haber doğruysa, o zaman bizlere bilgi verilmeden yapılmış demektir” diye konuştu.

“Peki sizin haberiniz olmadan çağrılmış olabilir mi?” sorusuna karşılık da Başsavcı Çolakkadı, “Duymadığımız bir şeye nasıl ’var’ diyelim? Önemli konularda normalde bilgi verilir. Savcı önemli kabul etmemişse bilemem tabii” yanıtını verdi.

Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Fikret Seçen de AA muhabirinin, konunun doğru olup olmadığı yönündeki sorusuna karşılık, “Öyle bir şey yok” ifadesini kullandı.

MİT’in görevleri

2937 sayılı MİT yasasının 4. maddesi MİT’in görevlerini düzenliyor. Bu maddede “MİT istihbarat dışı faaliyette kullanılamaz” düzenlemesi var. Kanun “MİT’e istihbarat görevi dışında görev verilemez ve bu teşkilat devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetlerinden başka hizmetlere yöneltilemez” hükmü getiriyor. Bunun tek istisnası 4/f maddesi: MGK’da belirlenecek diğer görevleri yapmak.

Oslo’daki pazarlık

İnternet sitelerinde paylaşılan ses kaydındaki iddiaya göre, Norveç’in başkenti Oslo’da yapıldığı belirtilen zirvede, koordinatör bir ülke gözlemciliğinde, dönemin Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı, şimdiki MİT Müsteşarı Hakan Fidan, o dönemki MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, PKK yöneticisi Sabri Ok, Kongra-Gel Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar bir araya geldi.

Kayıtta, “hükümete yakın isim” olarak gösterilen Fidan’dan, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak söz ediliyor. Kayıtlarda,  Güneş olduğu iddia edilen kişi, PKK’nın eylemsizlik kararının seçime ya da bir başka nedene bağlı olmaksızın uzatılması gerektiğini anlatıyor ve Fidan’ın görüşmede bulunmasının hükümetin konuya verdiği önemi gösterdiğini belirtiyor. Fidan olduğu iddia edilen kişi de, İmralı’da Öcalan’la görüşen 3 kişilik heyette bulunduğunu, Başbakan tarafından görevlendirildiğini, siyasi riske rağmen zirveye katıldığını anlatıyor.

Görüşmede, PKK tarafının eylemsizliğe rağmen yapılanlara yönelik şikayetlerine Güneş olduğu iddia edilen kişi, ordunun planlı operasyonu bulunmadığı yanıtını veriyor.

Kayıtlarda, Fidan olduğu iddia edilen kişi siyasi atmosferi, yapılacakları anlatıyor. Koordinatör ülke temsilcisi de kendilerinin hem Ankara’ya hem dağa gitmeleri, Oslo’daki 6. zirveye hazırlamaları gerektiğini söylüyor.

Ses kaydının basında yer almasının ardından Başbakan Erdoğan, “Malum çevrelerin geçmişte de Hakan Bey’i hedef aldığı biliniyor. Sızma nasıl olmuş onu araştırıyoruz. Ama hatası da olsa Hakan Bey’i böyle nedenlerle harcamayız. Biz kolay kolay adam yemeyiz” demişti.

milliyet



Bu haber 766 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,832 µs