En Sıcak Konular

Uluslararası yatırımcılar için teşvik sistemi geliyor

7 Şubat 2012 17:42 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan 31 ülkeden 47 ticaret müşaviriyle Almanya'nın başkenti Berlin'de bir araya geldi.

Çağlayan, müşavirlerine uluslararası yatırımcılar için teşvik sistemi getirileceğini ifade ederek, bunu için her bir müşavirin Türkiye'yi en güzel şekilde temsil etmesi gerektiğini söyledi. Bakan Çağlayan konferansın ardından Almanya Ekonomi Bakanı Philipp Rösler ile bir görüşme yaptı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan Berlin'de 31 Avrupa ülkesinden 47 ticaret müşaviriyle 2. Avrupa Ticaret Müşavirleri Konferansı'nda buluştu. Uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye yönlendirilmesi için her bir müşavirin yatırım avcısı gibi çalışması gerektiğine dikkat çeken Çağlayan, yeni görevlerinde iddialı bir teşvik sistemini getireceklerini söyledi.

Yeni sistemle ilgili başbakanlık destek yatırım ajansıyla birlikte çalıştıklarını belirten Çağlayan sözlerine şöyle devam etti: "Teşvik sistemimizi bütün Avrupa'ya tanıtım gibi anlatmalısınız. Yatırımcıların ilgisini Türkiye'ye artırmalıyız. Her zaman söylüyorum, Türkiye, Avrupa'nın akciğerleri olmuştur. Temiz hava alanı olmuştur ve bugün belirli sıkıntılar yaşayan ve farklı sorunlarla karşı karşıya kalan Avrupa, kendisine en yakın tedarik merkezi olarak Türkiye'yi görmeye başlamıştır."

"BAŞARIYI GÜL BAHÇESİNDE DEĞİL, BARUT FIÇISINDA YAKALDIK"

Çağlayan, ticaret müşavirlerinin Türkiye'nin ve ekonomi bakanlığının eli, gözü ve kulağı olduğunu dile getirerek, bakan müşavirlerin bakanlığı temsil ettiğine dikkat çekti. Türkiye'nin ciddi bir başarı öyküsü olduğuna değinen Çağlayan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan 9 sene öncesine kadar 36 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeydik. Bunun üzerine 100 milyar dolar daha 9 sene gibi kısa bir dönemde ihracat rakamı geldi. Bu ihracatın yüzde 46'sını sizlerin görev yapmış olduğu Avrupa kıtasına göndererek, hatta bunların yüzde 95'inin sanayi ürünlerinden oluşması, gerçekten bizler için büyük bir mutluluk büyük bir keyif."

Türkiye'nin başardığı 135 milyar dolarlık ihracat ile hem psikolojik hem de ekonomik olarak 8önemli bir başarının elde edildiğini söyleyen Çağlayan, müşavirlerine şöyle konuştu: "Biz 135 milyar dolar ihracat rekorunu gül bahçesinde yapmadık. Hakikaten barut fıçısına dönmüş bir ortamda bu rakamı gerçekleştirdik ve artık kendimize bu konuda özgüvenimiz var."

Toplantıya, Ekonomi Bakanlığı'nın AB, OECD ve DTÖ nezdindeki daimi temsilcileri de katıldı. Konferansta ayrıca, Avrupa bölgesinde yaşanan Euro krizini fırsata dönüştürmek, Euro bölgesinde kriz sürecinde yaşanan ekonomik gelişmelerin küresel ekonomi, Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri üzerindeki etkileri de masaya yatırıldı.

(CİHAN)

Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,140 µs