En Sıcak Konular

'Ucuz petrol devri sona erdi'

7 Şubat 2012 15:52 tsi
'Ucuz petrol devri sona erdi' Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Pınar İpek, ucuz petrol devrinin sona erdiğinin söylenebileceğini belirterek, ''Politik ve güvenlik krizlerinden kaynaklanan ani fiyat yükselişleri olabilir'' dedi.

İpek, JW Marriot Otel'deki, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumunun (USAK) ''Kritik Enerji Altyapı Güvenliği Projesi Sonuç Raporu'' sunumunda yaptığı konuşmada, kritik enerji alt yapı güvenliğinde ekonomi, güvenlik ve çevre boyutlarının öne çıktığını anlattı.

Kesintisiz ve güvenli bir enerji arzında makul fiyatın önemli olduğunu dile getiren İpek, özellikle petrol fiyatlarında ani yükselişin önlenmesinin taşıdığı önemi vurguladı.

İpek, enerji kaynağı olan, Türkiye gibi enerji geçişini sağlayan ya da enerji ithalatçısı konumundaki kritik enerji altyapı unsurlarının olduğu ülkelerde enerji arzı, ithalatı ve ihracatının kesintisiz ve ulaşılabilir olması gerektiğini dile getirdi.

''Enerji talebinde özellikle kısa ve orta dönemde, Uluslararası Enerji Ajansı'nın farklı senaryolarına göre yaklaşık 2030 yılına kadar petrole bağımlılık devam edecek. Bu da enerji arz çeşitliliğini artırma ihtiyacını gündeme getiriyor'' diyen İpek, özellikle Çin ve Hindistan ile diğer kalkınmakta olan ülkeler başta olmak üzere, farklı sayıda aktörün enerji piyasasında talepte bulunmasının, dünya enerji talebini yukarı doğru çektiğini belirtti.

Bunun da daha önce görünmeyen bir rekabet ortaya çıkardığını söyleyen İpek, 19070'lerdeki petrol krizlerinden sonra geliştirilen OPEC dışı kaynakların düşüşe geçtiğini, Hazar gibi yeni OPEC dışı kaynakların önem kazandığını söyledi.

Türkiye'nin konumu ve enerji güvenliğindeki rolünün, Türkiye'deki kritik enerji altyapı unsurları güvenliğini açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan İpek, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin bu alandaki rolünü ekonomi, güvenlik ve çevre boyutları çerçevesinde düşünmeliyiz. Enerji güvenliğinin ekonomi boyutunda siyasi ve sosyal değişim hareketlerinden doğabilecek herhangi kısa ya da uzun dönemli bir krizin petrol ve doğalgazda yaratacağı ani fiyat yükselişleri de gündeme geliyor. Kısaca, ucuz petrol devrinin sona erdiğini söyleyebiliriz. Politik ve güvenlik krizlerinden kaynaklanan ani fiyat yükselişleri olabilir. Bu rapor, bu fiyat yükselişlerini önlemenin bir yolu olarak da kritik enerji alt yapı unsurları güvenliğinin önemini vurguluyor.''

Enerji alt yapı unsurları güvenliğinin, tesis içi ve dışı güvenlik açısından da önem arz ettiğini aktaran İpek, ''Türkiye'yi eğer dinamik bir enerji terminali olarak kurguluyorsak, petrol ve doğalgaz ithal edilen ve ihracını sağlayan boruların güvenliği ön plana çıkıyor. Bu bağlamda Türkiye'nin jeostratejik konumu ulusal ve uluslararası düzeyde bir kez daha enerji güvenliğini gerekli kılıyor'' diye konuştu.

A.A



Bu haber 828 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,106 µs