En Sıcak Konular

Lavrov, Esad’la ne görüşecek?

7 Şubat 2012 11:53 tsi
Lavrov, Esad’la ne görüşecek? BM güvenlik konseyinde Arap Birliği adına Fas'ın hazırlamış olduğu Suriye tasarısını Çin ile birlikte veto eden Rusya tüm dünyadan ciddi tepkiler almaya devam ediyor. Suriye'deki olaylar hakkında Beşşar Esed ile yüz yüze görüşmek için Suriye'ye kritik

Arap Birliği’nin hazırladığı karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde Çin ve Rusya tarafindan veto edilmesinin ardından Suriye ordusunun ülke genelinde operasyonlara hız verdiği bildirildi. Suriyeli muhalif kaynaklar, dün Humus kenti başta olmak üzere tank ateşi ve çatışmalarda ölenlerin sayısının 128’ı geçtiğini duyurdu.

Rusya ve Çin’in Güvenlik Konseyi’ndeki oylamada veto hakkını kullanmasına ise tüm dünyadan sert tepkiler gelmeye devam ediyor. Bir televizyon programında konuşan Amerika Birleşik Devletleri’nin BM Büyükelçisi Susan Rice, bu iki ülkenin veto kararlarından pişman olacağını söyledi. Rice, “Rusya ve Çin; Suriye halkının, Ortadoğu halklarının ve kendileri dışında uluslararası toplumun taşıdığı prensipli görüşlerin yanında saf almaktan ise sonu gelen bir diktatörü desteklemeyi seçti. Bu gerçekten tiksindirici, utanç verici; öyle ki demokratik Suriye varolduğunda bunu unutmayacaktır ve onlar bu kararından pişman olacaktır.” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise,” bu kararın talihsiz bir karar olduğunu” bildirdi. Ahmet Davutoğlu ise “Suriye’deki katliam ve olumsuz gelişmelerin bedelini Türkiye ve Arap halkları ödüyor” dedi.

Washington yönetiminin, dün Şam’daki Büyükelçiğini kapatmasının ardından ABD’li diplomatlar bu ülkeden ayrıldı. İngiltere de Şam Büyükelçisini geri çağırdı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun dün yaptığı yazılı açıklamada, “Güvenlik Konseyi’nden karar çıkmaması, Suriyeli yetkililerin sivillere saldırılarını artırma yetkisi vermez” dedi.

Bu arada, Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov bugün Şam’a giderek Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile biraraya gelecek. Lavrov’un çantasında, Suriye’deki şiddet olaylarını bitirebilecek alternatif bir formül olup olmadığı ise merak konusu.

Çin ise hala suskunluğunu koruyor. BM'deki oylamaya neden "ret" oyu verdiğini açıklamayan Çin’in açıklaması kamuoyu tarafından hararetle beklenmektedir.


Bu haber 693 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,201 µs