En Sıcak Konular

'Suriye, geri dönüşü olmayan bir yolda'

7 Şubat 2012 09:37 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Suriye'de rejim karşıtı direnişin kalesi olan Humus şehrini bombalatarak katliam yapan Beşşar Esed'i bir kez daha uyardı.

Suriye'nin geri dönüşü olmayan bir yolun içine girdiğini belirten Gül, "Esed yanlıştan dönmeli." dedi. Gül, Ankara'yı ziyaret eden Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Suriye'de yaşanan son olayları değerlendirdi. Son günlerde çok büyük sivil kayıplar olduğuna dikkat çeken Gül, "Doğrusu çok kötü senaryoya doğru gidiyor her şey. Bu da bizi çok kaygılandırıyor. Aslında geri dönüşü olmayan bir yol içerisinde, Suriye. Cumhurbaşkanı Esed'in hem kendi ülkesine hem de kendi halkına yapabileceği en büyük iyilik, bu politikalarda ısrar etmemesi ve değişimi kabullenmesi. Ümit ederiz ki Suriye'de artık her şey için çok geç olduğunu, yapılacak her şeyin de çok geride kaldığını ve az olduğunu Sayın Cumhurbaşkanı görür ve ona göre bu işlerden vazgeçer." mesajını verdi.

Cumhurbaşkanı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye'de akan kanın durmasına ilişkin karar tasarısını veto eden Rusya ve Çin'i de eleştirdi. Oylama sonucundan üzüntü duyduğunu belirten Gül, "Artık Soğuk Savaş döneminin bittiğini herkesin hatırlaması gerekir. Ülkelerin içindeki insan hakları ihlallerinin, insanlara karşı askerî güçlerin kullanılmasının bu dünyada yeri yoktur. Bu, çok dikkate alınmadı." diye konuştu. BM'deki oylamanın ardından bazı Batılı ülkelerin gündeme getirdiği "Suriye'nin Dostları" girişiminde Türkiye'nin yer alıp almayacağı sorusu üzerine de, "Türkiye bu konuda Arap Ligi ile beraber çalışıyor ve onları destekliyor." cevabını verdi. Libya krizi sırasında Muammer Kaddafi muhaliflerine yardım sağlamak amacıyla Arap ülkeleri ve Avrupalı ülkelerden 'Libya Temas Grubu' adıyla bir grup oluşturulmuş, Kaddafi'nin devrilmesi sürecinde bu grup önemli rol almıştı.

G.Kore, nükleer santrale yeniden talip

G.Kore Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak'ın, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 55. yıldönümüne denk gelen ziyareti, Ankara-Seul işbirliğinin daha ileri götürülmesinde yeni bir sayfa açtı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Lee, ilişkilerin önümüzdeki dönemde daha da geliştirilmesine büyük katkı sağlayacak 'Stratejik İşbirliği Bildirgesi'ne imza attı. Bu çerçevede ekonomi ve savunma sanayii alanındaki işbirliğini daha da güçlendirme kararı alındı. Afşin Elbistan'daki kömür sahalarının geliştirilmesi ve bölgedeki santrallerin rehabilitasyonuna ilişkin bir mutabakata varıldı. Gül-Lee görüşmesinde serbest ticaret anlaşması ve nükleer enerji konuları da gündeme geldi.

Lee Myung-bak, nükleer enerji alanında Türkiye ile işbirliği yapma arzusunda olduklarını, Sinop'a inşa edilecek nükleer santral konusunda yeniden görüşmelerin başlayacağını açıkladı. Türkiye'ye yapılacak ikinci nükleer santral için Güney Kore ile Türkiye arasında uzun süren görüşmeler yapılmış, ancak sonuç alınamamıştı. Ankara, ilk milli tank projesi olan Altay ve Atak helikopterleri projesinde de Seul ile işbirliği yapmak istiyor.

Kaynak: Zaman



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,707 µs