En Sıcak Konular

Mayıs'ta Filistin'de seçim olabilir

6 Şubat 2012 14:55 tsi
Filistin'in birbirine rakip siyasi grupları Hamas ve Fetih, aralarındaki anlaşmazlığı gidererek bir birlik hükümeti kurulması konusunda anlaştı.

Fetih lideri ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ile Hamas lideri Halid Meşal, Batı Şeria ve Gazze'yi kapsayan bir yönetimin kurulması konusunda uzlaştı. Anlaşmaya göre bağımsız teknokratlardan kurulacak olan yeni geçici hükümetin başında Mahmud Abbas olacak. Abbas, Filistin'i genel seçimlere kadar yönetecek.

İsrail ile Filistin yönetimi arasındaki görüşmelerin durmasının ardından gelen anlaşmanın İsrail ve ABD tarafından kınanması bekleniyor. Hem ABD hem de İsrail, "terörist grup" olarak gördükleri Hamas'ın hükümette yer almasını kabul etmiyor.

Anlaşmanın nasıl ve ne şekilde uygulanacağı henüz bilinmiyor. Anlaşmada bir takvim de yer almıyor. Benzer bir anlaşma yine Fetih ile Hamas arasında Mayıs 2011'de imzalanmıştı; anlaşma içerik olarak zayıf olsa da iki taraf da yeni bir anlaşma için çalışma taahhüdünde bulunmuştu. Buradaki en büyük anlaşmazlık ise geçici yönetimin başında kimin olacağı konusunda yaşanmıştı. Hamas'ın, Fetih'in tercihi olan Salam Fayyad tercihine itiraz etmişti.

Yeni yönetimde Mahmud Abbas, başbakanlık görevini üslenecek. Ancak Salam Fayyad'ın yeni yönetimde yer alıp almayacağı ise henüz bilinmiyor.

MAYISTA FİLİSTİN'DE SEÇİM OLABİLİR

Katar'da anlaşmaya varan Abbas ve Meşal, gecikme olmaksızın ilerleme sağlamak istediklerini belirtti. Buna göre önümüzdeki teknokratlardan oluşacak hükümet Mayıs ayında Filistin'de genel seçimleri düzenleyebilir. Ancak seçim komisyonunun daha fazla zamana ihtiyaç duyduğu ifade ediliyor.

"Doha Deklarasyonu" adı verilen anlaşmayı Katar şeyhi Hamad bir Khalifa El Tani'nin önünde imzalayan MEşal ve Abbas da işleri hızlandırma sözü verdi. Meşal, "Hamas ve El Fetih olarak, yaraları iyileştirme, ayrılık dönemini sonlandırma ve uzlaşmayı sağlama konusunda ciddiyiz" dedi.

Mahmud Abbas da Filistinlilerin birlik olup İsrail'e karşı birlikte hareket etmekten yana olduğunu söyleyerek, bu çabaların en kısa zamanda uygulanacağı konusunda söz verdi.

Katar'ın arabuluculuk ettiği anlaşma, Hamas Gazze'de El Fetih de Batı Şeria'da fiili olarak iki yönetim şeklinde ayrıldığından beri iki grubun vardığı ilk anlaşma olma özelliği taşıyor. Ancak Batı'nın, Abbas önderliğinde Hamas'ın da içinde yer aldığı bir Filistin'e nasıl bakacağı az çok biliniyor. ABD ve İsrail'in, Hamaslı bir yapıyı kabul etmesi beklenmiyor. Ayrıca birçok Avrupa ülkesi de Hamas'ı "terör örgütü" olarak kabul ediyor.

Hamas'ın Gazze'deki Başbakanı İsmail Haniye ise anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

(CİHAN)

Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,692 µs