En Sıcak Konular

Çin: Suriye konusunda tarafsızız

6 Şubat 2012 13:53 tsi
Çin, BM'nin Suriye konusundaki karar tasarısıyla ilgili olarak ülkelerin Suriye'ye müdahale kararına zorlanmasının, Suriye'deki çözüme katkı sağlamayacağını söyledi.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Veymin Pekin'de düzenlenen basın toplantısında, Suriye'deki şiddetin sona ermesi için Çin'in yapıcı bir rol üstlenmek istediğini belirtti.

Liu, Çin'in BM'nin Suriye'ye ilişkin oylamasına aktif olarak katıldığını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Fakat ne yazık ki durumu görüşülen ülke, şu anda ciddi bir bölünme tehlikesi geçiriyor. Böyle bir dönemde bu ülkeye yapılması öngörülen müdahaleye olumlu oy kullanmamız mümkün değildi. Burada evet kararı vermemizin ne BM'nin bütünlük ilkesine ne de problemin çözümüne faydası olurdu. Dolayısıyla karşı oy kullandık."

Bu tür uygulamaların BM Güvenlik Konseyinin birlik ve otoritesini sağlamayacağını belirten Liu, sorunların da düzgün bir şekilde çözümüne fayda sağlamayacağını söyledi ve şöyle devam etti:

"BM zirvesinde ülkelerin Suriye'ye müdahale kararına zorlanmasının, söz konusu ülkenin bölünme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu bir dönemde, çözüme katkı sağlamayacağı kanısındayız"

"Suriye halkının isteklerine saygı duyulmalı"

Liu, ayrıca Çin'e yöneltilen Çin'in Beşar Esad rejimi tarafında olduğu eleştirilerini reddederek, Çin'in Suriye hususunda ne kimseyi koruduğunu, ne de birinden yana taraf olduğunu ifade etti.

"Biz adaleti gözetiyoruz ve sorumlu bir tutum alıyoruz" diyen Liu, Pekin'in Rusya gibi özel bir temsilci heyeti gönderip göndermeyeceği hususunda da kendisinin bir bilgisi olmadığını belirtti.

Liu, Suriye'deki gelişmeleri yakında takip ettiklerini ve Suriye'ye devamlı surette şiddeti durdurma çağrısı yaptıklarını belirterek, özellikle masum halkın can güvenliğinin korunması yönündeki çağrılarını yineledi.

"Suriye halkının isteklerine saygı duyulmalı" diyen Liu, Arap Birliğinin Suriye ile alakalı atacağı yapıcı adımları desteklediklerini belirtti.

Liu, BM'nin Suriye'ye ilişkin tutumunu değerlendirerek, BM'nin Suriye'deki karışık havayı bastırmaya yönelik adımlar atılması ve uluslararası ilişkilerin prensibine uygun hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

Çözümün diyalog başta olmak üzere, bölünmeyi önleyici şekilde olması gerektiğini dile getiren Liu, "Bölge istikrarını koruyucu, aktif yapıcı adımlar atılmalı" dedi.

aa

Bu haber 618 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,257 µs