En Sıcak Konular

'Ankara zor tercihlere hazır olmalı '

6 Şubat 2012 10:49 tsi
'Ankara zor tercihlere hazır olmalı ' "Washington, ABD tarafından biraz yalnız bırakıldığını ve fazla öne itildiğini düşünen Ankara'yı rahatlatmalı. Ankara ise her an Suriye konusunda zor tercihlere hazır olmalı."

Bu hafta Washington'u ziyaret edecek Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun gündeminin en üst sıralarında eminim Suriye krizi olacak. Ankara, karşısında risk ve sorumluluk almaya daha istekli bir Washington görmek istiyor. Esed sonrası için endişelerin bir kısmı Ankara'da paylaşılmıyor değil. Hatta ekstra kaygılar da var. Mesela Kürt azınlığın geleceğinin Türkiye'nin Kürt meselesine muhtemel yansımaları düşündürtüyor. Ama 'eski hal muhal' havasındaki Ankara için artık rejimin, en azından Esed'in, bir an evvel değişmesinden başka çare yok. O nedenle uluslararası camianın hareketlendirilmesinde ABD'nin tüm imkânlarını seferber etmesi önemli. Her şeye rağmen, Suriye konusunda Türkiye'nin çizgisine en müzahir ülke yine de ABD. Ya Rusya'ya ne demeli? ABD aynı hırsı göstermiyor ama Rusya'nın neredeyse Soğuk Savaş ruhuyla Ortadoğu'daki kadim müttefikine ölümüne sahip çıktığını görüyoruz. Bu noktada, Türk dış politika mimarlarının şu soruyu sorması gerekiyor: Rusya'yla oldukça yakın bağlarımıza ve 'stratejik ortaklığımıza' rağmen Ankara'nın Moskova'yı ikna kabiliyeti neden zayıf? Herhalde bunun kısmi cevabı, Rusya'ya enerji alanında orantısız bağımlılığımızda yatıyor. Yani bugün Suriye'deki şenaatlerin devam etmesinin kısmi vebali, Mavi Akım'ı alternatifsiz şekilde Türkiye'ye pazarlayanlara da ait.

Suriye halkının haklı özgürlük taleplerinin karşılanması noktasında, global güç olarak ABD, bölgesel güç olarak ise Türkiye en kritik oyuncular. Davutoğlu'nun ABD temasları, eşgüdümün artırılması ve boşlukların doldurulmasına katkıda bulunacaktır. Washington, ABD tarafından biraz yalnız bırakıldığını ve fazla öne itildiğini düşünen Ankara'yı rahatlatmalı. Ankara ise her an Suriye konusunda zor tercihlere hazır olmalı.

Ali H. Aslan  / Zaman (İlgili kısım)



Bu haber 1,186 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,073 µs