En Sıcak Konular

Almanya’dan İsrail’e denizaltı

6 Şubat 2012 09:47 tsi
Almanya’dan İsrail’e denizaltı Almanya ile İsrail denizaltı sözleşmesine imza attı. Sözleşmeye göre Almanya denizaltı inşasının maliyetinin bir kısmını da üstlenecek.

Almanya Savunma Bakanlığı’ndan bir yetkilinin ifadesine göre İsrail ve Almanya birkaç hafta önce İsrail donanmasına Dolphin Class tipi altıncı denizaltının satışı için sözleşme imzaladı.

Savunma bakanlığı müsteşarı Christian Schmidt basına yaptığı açıklamada şöyle dedi: ‘Birkaç hafta önce sözleşme imzalandı. Almanya İsrail’i tercih edilen bir müşteri olarak vasıflandırarak maliyetin bir kısmını üstlenmeyi kabul etti.’ Schmidt ayrıca denizaltı satışının ülkesinin, İsrail’in güvenliğini korumadaki kararlılığının göstergesi olduğunu vurguladı. Ardından da İbrani devletinin güvenliğinin Almanya için büyük önem taşıdığını ve bu durumun değişmeyeceğini açıkladı.

Alman yetkili Merkel’in, İsrail’in işgal altındaki Kudüs’te bulunan Gilo yerleşiminde büyük çaplı genişletme yapılmasına onay vermesinin ardından sözleşmeyi iptal etmeyi düşündüğü yönünde çıkan haberleri de yalanladı.

Schmidt sözlerini şöyle sürdürdü: ‘Bizler dostuz. Bazen yerleşimlerin inşa edilmesi politikasına ilişkin yapılmasına gerektiğine inanmadığımız şeyler hakkında konuşma gereği duyuyoruz. Ancak bu konunun denizaltı meselesiyle ilgisi olduğuna inanmıyoruz. Bu, dostların müzakereleriyle ilgili bir konudur.

İsrail savunma bakanlığı, Almanya ile denizaltı satın alımına ilişkin görüşmelere geçen yıl başladı. Ancak Başbakan Angela Merkel hükümeti başlangıçta İsrail Almanya’dan maliyetin bir kısmını üstlenmesini isteyince geri adım attı.
Almanya daha sonra sözleşmeye ilişkin konumunu değiştirerek onayladığını açıkladı. Aynı şekilde Kasım ayının sonunda denizaltı inşa edilmesinin maliyetinin bir kısmını da yüklenmeye razı geldi.

İki denizaltı hediye etmişti

Berlin, 1.Körfez Savaşı’ndan sonra Tel Aviv’e karşılıksız olarak iki denizaltı hediye etmişti. Üçüncünün maliyetini de İsrail’le bölüştü.

Bilindiği üzere İsrail’in bu türden 3 denizaltısı bulunuyor. Almanya’da inşası devam eden diğer iki denizaltının da bu yıl içinde
İsrail’e teslim edilmesi bekleniyor.

Yabancı kaynaklı raporlara göre İsrail’in denizaltılarının ikinci dereceden saldırı gücü bulunuyor. Aynı şekilde nükleer savaş başlıklı cruise füzeleri taşıyabilme özelliğine sahip.


Bu haber 1,167 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,395 µs