En Sıcak Konular

İspanyol Türkler, Başbakan Erdoğan'ı bekliyor

6 Şubat 2012 09:09 tsi
İspanya’nın Valencia bölgesindeki Sax kasabasında her yıl 1-5 Şubat arasında düzenlenen geleneksel ‘Moros y Cristianos’ (Müslümanlar ve Hıristiyanlar) festivali renkli görüntülerle sona erdi.

Kasaba’nın koruyucu azizi olarak kabul Sebasteli (Sivaslı) Vlas anısına düzenlenen festivalde Türkleri temsil eden ‘Los Turcos’ grubu kostümleri ve sayı itibariyle en çok dikkat çeken grup oldu. Bulundukları sokağa “Türk Bölgesi” yazılı büyük bir pankart asan ve Türk bayraklarıyla donatan Los Turcos (Türkler), diğer 7 grup (Cristianos, Garibaldinos, Alagoneses, Caballeros de Cardona, Árabes Emires, Marruecos ve Moros) içerisinde en kalabalık grup konumunda.

Festivale katılan Madrid Büyükelçisi Ayşe Sinirlioğlu da dün Los Turcos üyeleriyle kahvaltıda bir araya geldi. “Sax’ta Türk misafirperverliğini çok iyi temsil ediyorsunuz” diyen Sinirlioğlu, derneğe Türk halısı hediye etti. Büyükelçi Sinirlioğlu’nun, kasabada 50 kişiye Türkçe öğretildiğini belirterek, “Siz bir dahaki seneye kadar Türkçe’nizi geliştirin ben de İspanyolcamı ilerleteceğim” sözleri büyük alkış aldı.

1920 yılında kurulmuş olan Los Turcos grubunun başkanlığını yürüten Tito lakaplı Francisco Sanchez Chico, festivalle ilgili Cihan Haber Ajanı’na açıklamalarda bulundu. “Türkiye’nin tanınması için yaptıklarımız bir fedakarlık değil bir onurdur” diyen Tito, en çok üyesi (732) olan grup olarak da ayrıca gurur duyduğunu söyledi. Yaklaşık 10 bin kişilik kasabadaki defileye özel kostümleriyle 1300 kişi katılırken bunun 650’si Los Turcos grubu üyelerinden oluşuyor.

Burada Türkiye’nin fahri elçisi gibi davranan Tito’ya Madrid Turizm Ofisi tanıtım amaçlı CD ve harita gibi eşyalar gönderiyormuş. Türkiye’yi ziyaret etmek isteyen İspanyolların kendisine gelip “Tito elinde Türkiye’yle ilgili bir şeyler var mı?” diye sorduklarını anlatan Francisco Sanchez, onlara her türlü yardımı yaptıklarını söylüyor.

Röportaj aracılığıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Sax’a davet eden Tito, “Biz Sax Türkleri olarak Erdoğan’ın bizi ziyaret etmesini bekliyoruz. Bu bizim için en büyük mutluluk olurdu. Ne zaman olması önemli değil bir gün gerçekleşse yeterli bizim için. Bu beni çok heyecanlandırıyor. Granada’ya geldiğinde kendisiyle görüşmüştük şimdi kasabamızı ziyaret etmesini umuyoruz. Ona nasıl ulaşacağımı bilemiyorum ama bu röportaj vasıtasıyla kendisini Sax’a davet ediyorum.” dedi.

AHIT SAYESİNDE LOS TURCOS ÜYELERİ YOLDA BİRBİRLERİNİ TÜRKÇE SELAMLIYOR

Daha önce Türkiye’yle hiçbir irtibatı olmayan Los Turcos’un Türklerle olan ilişkileri, 7 sene önce Büyükelçilik’te görevli birinin otoyoldan geçerken dalgalanan Türk bayrağını görmesiyle başlamış. “Şimdiye kadar 3 büyükelçiyle tanıştık. Hepsiyle çok iyi ilişkilerimiz oldu.” diyen Tito, “Yeni atanan büyükelçi ilk senesinde buraya geldi ve çok memnun ayrıldı. Hatta seneye eşi ve çocuklarıyla beraber gelecekler.” bilgisini verdi. Türkiye’den gelen resmi davetle Sivas’a giden ve daha sonra Sax’lı çocuklarla 23 Nisan Çocuk Bayramı’na katılan Los Turcos’un başkanı Francisco Sanchez, eğer Türk kültürüne ait daha fazla objeler gönderilebilirse onları ‘Türk Evi’nde sergilemekten gurur duyacaklarını belirtti.

Öte yandan Türk İspanyol Dostluk Derneği AHIT’in girişimleriyle geçtiğimiz seneden itibaren Sax’ın ‘Türk Evi’nde 50 kişi Türkçe öğrenmeye başladı. Kurs sayesinde öğrencilerin Türkçe’yi ilerlettiğini kaydeden Los Turcos başkanı Tito, artık yolda birbirlerini Türkçe selamladıklarını anlattı. Türkçenin zor bir dil olduğunu ifade eden Tito, kendi bilgisinin “Güle Güle ve Merhaba” gibi bir kaç kelimeden oluştuğunu söyledi. Sax gibi bir kasabada 50 kişinin Türkçe öğrenmeye başlaması Valencia devlet televizyon kanalının ilgisini çekmiş ve burada özel çekim yapmış. Francisco Sanchez, dernekte verilen Türkçe kurslarının televizyonda yayınlandığını ve ana haber bültenine konu olduğunu gururla ifade etti

Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,983 µs