En Sıcak Konular

Bosna Hersek'te ''afet'' ilan edildi

4 Şubat 2012 20:47 tsi
Bosna Hersek'te önceki gün başlayan ve aralıksız devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle başkent Saraybosna başta olmak üzere birçok kentte ''doğal afet'' ilan edildi.



Balkanları etkisi altına alan yoğun kar yağışı, özellikle Bosna Hersek'te hayatı adeta durdurdu. Ülke genelindeki birçok şehirde kar kalınlığı bir metreyi aşarken, kırsal kesimlerde ise kar kalınlığı 2,5 metreye yaklaştı. Yoğun kar yağışı nedeniyle Saraybosna kent merkezinde ulaşım durdu, tramvaylar, otobüsler ise yolların kapalı olması nedeniyle gün boyu çalışmadı.

Saraybosna Kantonu Hükümeti, kentteki durumu değerlendirmek amacıyla toplantı yaptı. Ancak kanton yetkililerinin ulaşım sorunu nedeniyle katılamadığı toplantı, telefonla gerçekleştirildi. Toplantıda, kanton genelinde ''doğal afet'' ilan edildi.

Saraybosna Kantonu Başbakanı Fikret Musiç, gazetecilere yaptığı açıklamada, Saraybosna ve çevresinde yaşamı durma noktasına getiren karın temizlenmesi için Sivil Koruma Servisi'ne gereken tüm yetkilerin verildiğini, bu birimin bütün maddi kaynakları kullanabileceğini kaydetti.

Musiç, Saraybosna Kantonu'ndaki okullarda da bu hafta boyunca derslere ara verileceğini bildirdi.

-Gıda sıkıntısı yaşanabilir-

Yetkililer, özellikle Saraybosna'da kalınlığı bir metreyi aşan karın temzilenmesine vatnadaşları da çağırdı ve karla mücadele ekiplerine destek vermeleri istendi.

Yolların kapalı olması nedeniyle başkent Saraybosna'da insanlar gün boyunca evlerinden iş yerlerine gidemedi. Bu nedenle çok sayıda market, bakkal, fırın gibi işletmeler çalışmadı. Çok sayıda fırının çalışmaması nedeniyle insanların ekmek bulmada sıkıntı yaşadığı görüldü. Yetkililer, havanın birkaç gün daha bu şekilde devam etmesi halinde, durumun daha da ciddileşeceğini ve gıda sıkıntısı yaşanabileceğini kaydetti.

Saraybosna'nın yanı sıra kar yağışı nedeniyle Olovo, Kladanj, Sokolac, Pale, Han Piyesak ve Donyi Vakuf gibi kentlerde de doğal afet ilan edildi.

Donyi Vakuf ile Yaytse, Tuzla kenti ile Olovo ve Kladanj kentlerini bağlayan kara yollarının trafiğe kapalı olduğu belirtildi. Bosna Hersek'in genelinde yüzlerce köy yolunun kapandığı, çok sayıda vatandaşın da yollarda mahsur kaldığı öğrenildi.

Son yılların en etkili kar yağışının hakim olduğu Bosna Hersek'te, karla mücadele ekipleri aralıksız çalışma yürütmelerine rağmen yetersiz kalıyor.

Yoğun kar yağışı nedeniyle Karadağ, Sırbistan ve Hırvatistan'la olan bazı sınır kapıları da geçişlere kapatıldı. Saraybosna, Tuzla ve Banya Luka'daki havaalanlarında da uçak seferleri kar yağışı nedeniyle iptal edildi.

Bosna Hersek Genelkurmay Başkanı Miladin Miloyçiç, orduya ait helikopterlerin Saraybosna ve Banya Luka kentlerinde bulunduğunu, sivillere gereken yardımları sunmak için hazır halde beklediğini dile getirdi. Miloyçiç, Silahlı Kuvvetlerin insan ve maddi kaynaklarının karın temizlenmesi için de kullanılabileceğini kaydetti.

Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,927 µs