En Sıcak Konular

Putin karşıtları soğuğa yenildi

4 Şubat 2012 12:02 tsi
Rusya'nın başkenti Moskova'da 4 Aralık parlamento seçimlerinde hile yapıldığı gerekçesi ile başlayan muhalif gösterilerden üçüncüsüne katılım beklenenden az oldu.



Muhaliflerin büyük kısmı evinde oturmayı tercih ederken, eksi 20 derece soğuğa rağmen sokağa çıkan göstericiler, Balşaya Yakimanskaya Caddesi'nden Kızıl Meydan'ın karşısında yer alan Bolotnaya Meydanı'na doğru yürüdü. 1,5 kilometre uzunluğundaki gösteri yürüyüşüne polis kaynaklarına göre yaklaşık 11 bin kişi katılırken, meydanda miting için toplananların sayısının daha fazla olması bekleniyor. Organizasyona göre en az 12-15 bin kişi gösteride yer aldı.

"Adil Seçim Hareketi" gösterilerinin devamı niteliğindeki yürüyüş yerel saat ile 12:00'da başladı ve yaklaşık yarım saat sürdü. Meydanda muhalif liderlerin konuşmaları ise yaklaşık 2 saat kadar daha sürmesi bekleniyor.

Göstericiler Bolotnı Meydanı'na doğru yürürken, güvenlik görevlileri mitinge erken başladıkları gerekçesiyle göstericileri geçici olarak durdurdu. Muhalif Novaya Gazeta gazetesine göre, Bolotnı Meydanı'nda bazı kişiler, "Putin bizim Devlet Başkanımız" yazılı dev pankart açtı. Gazete aynı semtteki Kamennı Most duvarlarına beyaz kurdele asmak isteyen üç öğrencinin polis karakoluna götürüldüğünü yazdı. Kommersant FM radyosu, Kaluga Meydanı'nda dazlak göstericilerin ellerinde havai fişeklerle yakalandığını duyurdu.

Beyaz balonlar, Rusya bayrakları, muhalif hareketlerin flamaları ile yürüyüşe katılanlar "Putin'siz Rusya" yazılı afişi tutarak yürüdü. "Putin zamanın rezaleti", "Bizi sebzeler yönetiyor" ve "Adil Seçim" yazılı dövizler dikkat çekerken, 9 bin civarında güvenlik görevlisinin tüm kentteki gösterilerde güvenliği sağladığı belirtildi.

PARLAMENTO MUHALEFETİNDEN DESTEK YOK

Parlamento dışında kalan muhalif grupların organize ettiği mitinge parlamentodan destek gelmiyor. Bağımsız aday Mihail Prohorov başlangıçta mitingde bir konuşma yapacağını açıklasa da sonra kararından vazgeçti. Prohorov kişisel olarak taraftarları ile birlikte mitingde yer aldı.

Yüzde 7 ülke barajını geçerek nispeten parlamentoda sandalye sayılarını artıran muhalefet liderleri mitinge katılmıyor. Aşırı sağcı Liberal Demokrat Parti lideri Vladimir Jirinovski aynı zaman diliminde kendi mitingini düzenledi. Puşkin meydanındaki gösteriye yaklaşık 1000 kişinin katıldığı ifade ediliyor. Adaletli Rusya Partisi lideri Sergey Mironov mitinge katılmayacağını açıklarken, Putin'den sonra anketlerde en çok destek alan başkan adayı Komunist Parti lideri Genadi Zyuganov ise Moskova dışında.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 4 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin ardından Kremlin'e dönmemesini isteyen muhalif gruplar ülke genelinde bugün sokağa çıktı. Uzak doğu ve Sibirya bölgesindeki gösterilerin olaysız bir şekilde sona erdiği kaydediliyor. St. Petersburg kentinde de toplanan binlerce kişi Putin'i protesto etti.

"KAYBEDECEK BİR ŞEYİMİZ VAR"

'Kaybedecek bir şeyimiz var" sloganıyla kentin bir başka noktası Poklonıy Gor'da Putin'e destek için toplananların sayısı ise 15 bini buldu. Dün Başbakan Putin de, Poklonnıy Gor parkında gösteri yapacak yandaşlarına desteklerinden dolayı şükranlarını iletirken, üşümemeleri için kendilerine dikkat etmelerini tavsiye etmişti. Rus basını Putin'e destek yürüyüşüne Gazprom ve Sberbank gibi devlet şirketi çalışanlarının katılması için zorlandığı, özel otobüslerle servis yapıldığı iddialarına yer verdi.

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,573 µs