En Sıcak Konular

Aliyev: Enerji koridorlarını çeşitlendirmek istiyoruz

3 Şubat 2012 20:58 tsi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkesiyle Türkiye arasında imzalanan boru hattı projesinin Avrupa için çok önemli olduğunu söyledi.

Aliyev, 48. Münih Güvenlik Konferansı kapsamında dünyadaki enerji kaynakları konusunda düzenlenen panelde, ülkesinde büyük petrol ve doğalgaz rezervlerinin bulunduğuna işaret ederek, bu rezervlerden herkesin istifade edebilmesi için enerji koridorlarını çeşitlendirmek istediklerini söyledi.

Hazar Denizi'nden Akdeniz'e uzanan güney koridorunun geleceğine olumlu baktıklarını, Avrupa'nın da kendileri için önemli bir pazar olduğunu belirten Aliyev, ''Azerbaycan ile Türkiye arasında imzalanan boru hattı projesi çok önemli. Böylece doğalgazımız Avrupa'ya ulaşıyor. Avrupa çok önemli bir pazar'' diye konuştu.

Azerbaycan'ın büyük ve güvenli bir kaynak olduğunu ifade eden Aliyev, enerji güvenliğinin çok önem taşıdığını, bunu fark ettiklerini, diğer ülkelerin de bunu anlamasını umduğunu belirtti.

Aliyev, güvenilir bir enerji politikası izlemek istediklerini dile getirerek, geçmişte çevre korumasına önem verilmediğini, şimdi bu konuda gerekli önlemleri aldıklarını ve ihtiyaçları olmamasına rağmen, gelecek kuşakların güvenliği için alternatif enerji kaynaklarına da önem verdiklerini vurguladı.

Azerbaycan'daki gelişmelere de değinen Aliyev, iktidarı döneminde ülkedeki GSMH'nin 3 katına çıktığını, fakirlerin oranının yüzde 50'den yaklaşık yüzde 7'ye gerilediğini, ülkesinde basın ve din özgürlüğünün bulunduğunu, halk arasında internet kullanımının da yüzde 50 civarında olduğunu kaydetti.

-Günter Oettinger-

Panele katılan AB Komisyonunun enerjiden sorumlu üyesi Günter Oettinger de 2030 yılına kadar Akdeniz Bölgesi'ndeki nüfusun 80 milyon artmasının beklendiğine, bunun da bölgedeki enerji ihtiyacını artıracağına dikkati çekerek, bu nedenle bölgedeki enerji altyapı çalışmalarına ve alternatif enerji arayışına ağırlık verdiklerini belirtti.

Bu çerçevede enerji güvenliğinin sağlanmasının en önemli konulardan biri olduğunu ve Azerbaycan ile Türkmenistan gibi ülkelere de ihtiyaçları bulunduğunu ifade eden Oettinger, ''Rusya'dan ve Türkiye'den gelecek enerjiye ihtiyacımız var'' dedi.

''Doğu ve güneydoğudaki komşularımızın gelecekte daha fazla önem kazanacağına inanıyorum'' diyen Oettinger, dünyada enerji alanında daha fazla işbirliği yapılmasının ve ülkelerin bu alanda birbirine bağımlılığının artmasının ülkelerarasındaki ilişkileri geliştireceğine inandığını, bu konunun, politikalarının ağırlık noktasını oluşturduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç de nükleer enerjinin tehlikelerinin ortaya çıkmasından sonra diğer enerji kaynaklarının güvenliği konusunun günümüzde çok önemli hale geldiğini belirterek, ülkesinin enerji sevkıyatında güvenilir bir ortak olma konusunda her türlü çabayı harcayacağını ifade etti.

aa

Bu haber 605 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,092 µs