En Sıcak Konular

Google uygulaması AB'yi de huylandırdı!

3 Şubat 2012 18:51 tsi
27 AB ülkesi "Ertele" dedi. Peki Google ne cevap verdi?

Avrupa Birliği'nin veri koruma yetkilileri Google'dan yeni gizlilik politikasını devreye girme tarihini ertelemesini istedi. Yetkililer taleplerini, Google'ın yeni kurallarını inceleyip bunların birliğin veri güvenliği/gizliliği politikalarına ters düşmediğinden emin olmak istemelerine dayandırdı.

Google geçen hafta, email hesapları, arama motoru ve diğer servislerinden elde ettiği kullanıcı datalarını nasıl kullanacağını düzenleyen yeni bir gizlilik politikasına geçeceğini duyurmuştu. Dünya çapındaki tüm kullanıcılar için geçerli olacak yeni güvenlik uygulaması için 1 Mart olarak tespit edilen başlangıç tarihi ertelenmek zorunda kalabilir.

Google'ın üst düzey yöneticisi Larry Page'e bir mektup gönderen AB gizlilik yönetmeliğini düzenleyen grubun başkanı Jacob Kohnstamm, Fransa veri koruma birimimin Google'ın yeni gizlilik politikası ve bunun AB vatandaşlarını nasıl etkileyeceğine dair bir soruşturma başlattığını bildirdi.

Dün gönderilen ve bugün yayınlanan mektupta "Yeni kurallar devreye girmeden önce kısa bir süre beklenmesini talep ediyoruz. Google'ın kişisel verilerin gizliliği ve güvenliği konusundaki kararlılığından ve yeni kuralların AB vatandaşlarını nasıl etkileyeceğinden emin olmak zorundayız. Bizim soruşturmamız sona erene kadar yeni uygulamanın ertelenmesini istiyoruz" dendi.

Google bu talebe cevaben yaptığı  açıklamada yeni gizlilik politikasını duyurmadan önce tüm veri güvenliği birimlerini bilgilendirdiklerini ve hiçbirinden olumsuz veya endişeli bir geri dönüş almadıklarını söyledi. Gönderilen cevapta "Uygulamayı geciktirmek ciddi bir sıkıntıya yol açar" denildi. Google, açıklamada ek olarak amaçlarını 60'dan fazla uygulamanın sahip olduğu pek çok ayrı gizlilik ve güvenlik kurallarını tek çatı altında toplayarak kullanıcı için daha kolay anlaşılır ve prtatik hale getirmek olduğu belirtildi.

Kohnstamm adına açıklama yapan sözcüsü, soruşturmalarının ne kadar süreceği ve bunun belirli bir noktayla ilgili endişeye dayanıp dayanmadığı sorularına cevap vermedi.

GOOGLE'IN TÜRKİYE'YE ÖZEL AÇIKLAMASI
Google'ın yeni gizlilik politikası ile ilgili endişelerin artması üzerine sadece davetli Türk habercilerin katıldığı online bir görüşme düzenledi. Görüşmede Türkiye'ye özel açıklamalarda bulunan Google Birleşik Krallık Gizlilik Yönetimi Müdürü Anthony House (Google Privacy Communications and Policy Manager), amaçlarının sundukları tüm hizmetlerin kullanıcılar tarafından çok daha kolay ve etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamak olarak belirtti.

House açıklamasında şunları söyledi:

"Gizlilik sözleşmesinde yapılan değişiklikler tamamı ile kullanıcılara kolaylık sağlamak adına yapılan bir çalışma. 1 Mart tarihinden itibaren geçerli olacak yenilikler ise ilk değil.  90'a yakın farklı gizlilik sözleşmesinin kullanıcılar için daha kolay hale getirilmesi amacıyla ilk çalışma 2010 yılında yapıldı ve bugün de devam ediyor. 2010 yılında gizlilik sözleşmesi rakamı 60 civarına çekildi. Bugünkü düzenleme de aslında kullanıcıların hayatını kolaylaştırmak adına yapılan yeni bir adim.

Gizlilik sözleşmesi kapsamında değişmeyen en temel unsur Google’ın kullanıcı bilgilerinin güvenliği ve korunmasına yönelik yaklaşımı. Google bu tutumunu aynı ciddiyetle devam ettiriyor. Yeni düzenlemede:

 
-          Kullanıcı ayarları hiç bir şekilde değiştirilmiyor

-          Kullanıcının hiç bir bilgisi genelde paylaşılmıyor

-          Kullanıcıların paylaşmayı tercih ettikleri bilgilerin kontrolü her zamanki gibi yine onlarda

-          Kullanıcı bilgileri toplanmıyor

Ayrıca bu yeni gizlilik sözleşmesi kapsamında hiç bir Android telefon görüşmesi, telefon numarası ya da SMS kaydedilmiyor. Telefon görüşmeleri ve SMS içeriğindeki bilgiler toplanmıyor.

Bu yeni düzenlemelerin amacı Google+’a yeni üyeler kazandırma amacı ile gerçekleştirilmedi. Google+ , Google’ın ürünlerinden sadece biri. Temel amaç entegre ve kullanıcı dostu bir politika sunabilmek.

Kullanıcılar Ad Preferences Manager ürünü ile görüntülemek istedikleri reklamları kontrol edebililecekler."

Hours, ayrıca bu yeni düzenleme ile ilgili kullanıcıları detaylı bilgilendirmek üzere yakında geniş kapsamlı projelerin hayata geçirileceğini de duyurdu.

haberturk



 

Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,266 µs