En Sıcak Konular

Kart: Teklif ile çalışmalar sabote edildi

3 Şubat 2012 16:47 tsi
CHP Grubu adına söz alan Konya Milletvekili Atilla Kart, iktidarın gayri ciddi bir anlayışıyla karşı karşıya olduklarını iddia etti.

Genel Kurulda, TBMM İçtüzük değişikliği teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler sürüyor.

''Çoğulcu ve demokratik bir Anayasanın dillerden düşürülmediği bir dönemde böyle bir metnin hazırlanması, sorgulanması gereken bir olaydır'' diyen Kart, bu teklifle Anayasa Uzlaşma Komisyonu çalışmalarının sabote ve bloke edildiğini savundu.

Kart, ''Sayın Başkan sizi göreve davet ediyoruz; Uzlaşma Komisyonunun olumlu çalışmalarından söz edeceksek, bu tür girişimlere izin vermememiz gerekir. Çözüm arayışına girmeniz gerekir. İktidar, muhalefetin söz hakkını tümden kesmenin arayışı içindedir. Orta Asya tipi demokrasilerde görülecek şekilde Meclis içi bir darbe ile karşı karşıyayız'' diye konuştu. Kart, şöyle devam etti:

''2001 yılında demokrasi söylemini dilinden düşürmeyenlerin bugün demokrasinin katledilmesinin ve bir ejderha tarafından yutulmasının baş aktörleri olarak karşımıza çıkıyorlar. TBMM, sipariş üzerine seri üretim yapan bir kuruma dönüştürülmek isteniyor.

AKP gerçek yüzünü artık gizlemiyor. AKP sayısal çoğunluğun verdiği cüret ve rehavetle davranıyor. Parmakların gücüyle yaratılmak istenen bu demokrasi katline 'hayır' diyoruz.

Şu anda bu düzenleme çıkarınıza uygun görünebilir ancak yarın sizi de bizi de sivil toplumu da savuracaktır. Bunun demokrasiye, toplumsal barışa, temel hak ve özgürlüklere hizmet etmesi mümkün değildir. Sizleri akılcı bir şekilde muhakeme ve özeleştiri yapmaya davet ediyoruz. İktidar gücünün getirdiği şımarıklıkla dayatmacı bir anlayış içine girmenin sonuçları tahayyül etmek istemiyoruz. Faşizan süreçler toplumsal meşru direniş hakkını da beraberinde getirir. Bolu Beylerinin olduğu yerlerde Köroğulları hep olacaktır. AKP faşizminin olduğu her yerde Cumhuriyet ve demokrasiye, aydınlanma devrimlerine sahip çıkan CHP'nin olduğunu hiç unutmayın.''

-Milletvekiline haksızlık-

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, muhalefeti dışlamanın aslında milletin iradesini dışlamak olduğunu ifade etti.

Bu düzenlemenin kürsüye, milletin iradesini temsil eden milletvekiline haksızlık olduğunu savunan Kaplan, ''Kimin hakkı var egemenliği bir gruba, zümreye vermeye? Her demokrasinin kuralı var. 'Ben yaptım oldu' ile olmuyor. Muhalefet olacak ki demokrasi olsun'' dedi.

Kaplan, ''El Beşir'i getirip bu kürsüde konuşturduk ama dünyaca tanınmış bir yazar için 'gelse ne yazar, gelmese ne yazar' deniliyor'' diye konuştu.

Kaplan, İçtüzük Uzlaşma Komisyonunun yeniden kurulmasını ve Anayasa komisyonu ile eşgüdüm içerisinde çalışmasını istedi.



AA

Bu haber 545 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,740 µs