En Sıcak Konular

'98 Belediye Başkanı' davası...

3 Şubat 2012 16:18 tsi
Bazıları halen görevde bulunan ve 2009 yılında kapatılan DTP'den belediye başkanıyken yaptıkları ortak açıklama nedeniyle haklarında dava açılan 98 belediye başkanı ve 8 il genel meclis başkanının yargılanmasına devam edildi.

Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, başka suçtan tutuklu bulunan Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin ile tutuksuz yargılanan 11 belediye başkanı ve 1 il encümeni katıldı.

Yapılan kimlik tespitlerinin ardından söz alan sanıklar, savunmalarını Kürtçe yapmak isteyince, mahkeme başkanı duruşma tutanağına, "Mahkememizin anlamadığı, Kürtçe olduğu düşünülen dilde cevap verdiği görüldü" diye yazdırdı.

Sanıklardan Muş İl Daimi Encümeni Abdulbaki Alp da Türkçe yaptığı savunmasında, mahkemeye, Kürtçe beyanda bulunmak istediğini belirterek, "Olay günü Diyarbakır'da barış için bir araya gelmiştik. Birisinin bu metni okuması gerekiyordu. Bizde altına imza atarak bu metni okuduk. İçeriğini de katılıyorum. Amacımız bir barış ortamının oluşması. Bunun da bir suç olduğunu düşünmüyoruz" dedi.

Sanık avukatları, sanıkların Kürtçe olarak savunmalarının yapılması için tercüman talebinde bulundu.

Savcı ise sanıkların soruşturma esnasında savunmalarını Türkçe yaptıklarını, bu nedenle Türkçe bildiklerinin anlaşıldığını belirterek, bu durumda tercüman tayin edilmesi hususunun ceza yargılamasının temel prensiplerinden olan "yüz yüzelik" ilkesine aykırı olacağından talebin reddini talep etti.

Mahkeme heyeti, verdiği kısa aranın ardından sanık avukatlarının tercüman talebinin reddine karar vererek, mazeretleri sebebiyle duruşmaya gelmeyen sanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.

İddianamede, 4 Aralık 2009 tarihinde kapatılan DTP'nin 98 belediye başkanı ile 8 il genel meclis başkanının, terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın halen hükümlü bulunduğu İmralı Kapalı Cezaevi'ndeki koşulları ile ilgili iddialar üzerine bir araya geldiği belirtilmişti.

Haklarında "Terör örgütünün propagandasını yapmak" ve "örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" suçlarından 20 yıla kadar hapis cezasının istenen sanıklar arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Batman Belediye Başkanı Nejdet Atalay, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Bağlar Belediye Başkanı Yüksel Baran ve Yenişehir Belediye Başkanı Mehmet Selim Kurbanoğlu da yer alıyor.

aa



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,005 µs