En Sıcak Konular

Çağlayan, cari açık ve terörün panzehirini açıkladı

3 Şubat 2012 14:34 tsi
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yeni teşvik sisteminin cari açığın panzehiri olacağını, doğu ve güney doğuya yapılacak yatırımların da terörle mücadelede etkili olacağını söyledi.

Anadolu Ajansı'nın yeni ''Editör Masası''nın açılışını gerçekleştiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ilk gündem toplantısında AAeditörlerinin gündeme ilişkinsorularını yanıtladı.

Üç ayaklı teşvik sisteminin, yeni teşvik sisteminde dörde çıkarıldığını belirten Çağlayan, ''Dördüncü ayağa stratejik yatırımları koyuyoruz. Arz açığı olan ürünlerin Türkiye'de yatırımını sağlayacak önemli bir teşvik mekanizması getiriyoruz. Aşağı yukarı noktayı koymuş durumdayız'' dedi.

Doğu ve güney doğu teşviklerde hak ettiği yeri alacak

Çağlayan, doğu ve güney doğunun bu dönem, geçmiş dönemlerden farklı olarak yeni teşvik sisteminde hak ettiği yeri alacağını söyledi.

Doğu ve güney doğunun bu dönem teşvik konusunda çok öncelikli bir yere sahip olacağınının altını çizen Çağlayan, ''Türkiye'nin doğusunda ve güney doğusunda yapmamız gereken yatırımlar, terörle mücadelede son derece önemli etki gösterecektir'' dedi.

Türkiye örnek alınan ülke oldu

Bakan Çağlayan, kredi derecelendirme kuruluşlarının çok yüksek notlar verdiği ülkelerden birinin şu anda yoğun bakım çadırında olduğunu belirterek, ''Buna karşılık notta cimrilik yaptığı Türkiye, tüm dünyada örnek alınan bir ülke haline geldi'' şeklinde konuştu.

Elin hamallığını biz yapmayacağız

Çağlayan,teşvik sisteminde çok önemli değişikliklere gideceklerini belirterek, ''Artık yüksek teknolojiyi hedef alan bir Türkiye istiyoruz. Elin hamallığını biz yapmayacağız'' diye konuştu.
Zafer Çağlayan, bu yıl yüzde 10-11 ihracat artış hedefi bulunduğunu ancak, yüzde 12 ihracat artışını gerçekleştireceklerini söyledi. Çağlayan, Ocak ayı rakamları çarşamba kabul edildiğinde, perşembeye güzel bir giriş yapıldığını da kaydetti.

75 milyonun hepsi ithalatçı

''İthalatı niye söylemeyeyim, saklayacak bir şey değil'' diyen Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracat verilerinin ay bittikten sonra günlük kayıt tutulması nedeniyle TİM tarafından kesinleşmemiş olarak açıklandığını söyledi.
Çağlayan, ithalatın ise gümrük kayıtlarıyla, TÜİK tarafından açıklandığını belirtti.İhracatın ithalat olmazsa, sanki olmazmış gibi kamuoyuna sunulduğunu ifade eden Çağlayan, ''75 milyonun hepsi ithalatçı. Eğer cep telefonu kullanıyorsanız hepiniz ithalatçınız, eğer Türk malı olmayan televizyon kullanıyorsanız ithalatçısınız, arabaya biniyorsanız ithalatçısınız'' dedi.

Babayiğitlik isimde değil motorda

Çağlayan, yerli otomobil konusunda ise meselenin isim meselesi olmadığını vurgulayarak, ''Ben yerli otoda motorunu burada yaparsan, aktarma organını yaparsan sana babayiğit derim. Babayiğitten kastımız bu''diye konuştu.

Fransa ile ekonomik ilişkiler

Zafer Çağlayan,Türkiye'nin, Fransa ile ekonomik anlamda bir sorununun olmadığını belirterek, ''Dış ticaret hacmimizde bizim aleyhimize bir durum var. İlişkilerin bozulmasından kim zararlı çıkacak diye bakarsanız, matematik bilen herkes bunu hesaplayabilir'' dedi. 

Bu haber 513 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,730 µs