En Sıcak Konular

'OSTİM patlamaları ihmal değil, cinayet'

3 Şubat 2012 13:43 tsi
Ankara'daki OSTİM Organize Sanayi Bölgesi'nde ve İvedik'te 3 Şubat 2011'de meydana gelen, 20 kişinin ölümü ve çok sayıda kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan iki patlamanın yıldönümü gözyaşlarıyla anıldı.

Ölenlerin yakınları, olayın bir iş kazası değil, cinayet olduğunu ileri sürerek sorumluların yargı önünde hesap vermesini istedi.Ostim ve İvedik'teki patlamaların yıldönümünde, olay yerinde anma ve basın açıklaması yapıldı. İlk tören, ikinci patlamanın olduğu İvedik'te yapıldı. Ölenlerin yakınları, program için dün olay yerine afiş asmak istediklerini; ancak darp edildiklerini iddia etti. OSTİM'deki patlamada hayatını kaybeden Abdullah Karakulak'ın oğlu Fatih Karakulak, birinci patlamanın yaşandığı iş yerinin önünde gurup adına basın açıklaması yaptı. Karakulak, şunları söyledi: "Anma programlarımızın duyurularını asarken OSTİM özel güvenlikçiler tarafından darp edildik. Bu saygısız tavırları kınıyoruz.sorumluların özür dilemesini bekliyoruz. Aksi durumda OSB yönetimlerinin suçluluktan kaynaklı olduğunu düşüneceğiz. Bu iş kazası değil bir cinayettir."

Bir yıl önce OSTİM ve İvedik'teki patlamalarda yakınlarını kaybettiklerini belirten Karakulak, "Bir yıldır yakınlarımız toprak altında. 20 canımızı yitirdik. Aynı patlama bir yıldır yüreğimizde yaşanıyor. Her gün yüreklerimiz dağlanıyor. Acımız taptaze. İş çıkışlarını bekliyoruz." dedi. Daha insani çalışma koşullarının oluşturulmasını istediklerini dile getiren Karakulak, "Denetim görevi olanların görevlerini gereği gibi yapmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Patlamada hayatını kaybeden Dilek Gürer'in kardeşi Demet Gürer, duruşma salonlarında herkesin birbirini sorumlu tuttuğunu söyledi. Gürer, gaz dolumunun belgesiz, sağır ve dilsiz bir işçiye emanet edildiğini savundu. İşverenlerin nasıl yıllarca güvenlik önlemi almadan işçi çalıştırdıklarını dinlediklerini anlatan Gürer, "Yetmedi. Görevli kimya mühendisinden denetimsizlik itiraflarını dinledik. Esef, elem, acı ve keder duyduk. Duyduklarımız acımızı daha da artırdı. Davamızın geldiği konum itibariyle patlamanın yaşandığı şirketlerin, gaz firmalarının denetim yapmayanların sorumluluğunun yeterince ortaya çıktığına inanıyoruz. Dosyadaki bilirkişi raporunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Mahkemeden davanın eskizsiz sürmesi, yeni bilirkişi oluşturulması için karar verilmeli, sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin ayrılan dosyalarının birleştirilmesini istiyoruz. Kaybettiklerimizin anısına OSTİM'de bir park yapılmasını istiyoruz. Yasal haklarımız dışından hiçbir kişi ve kurumdan maddi bir hibenin muhatabı olmadık. Bizlerin adını zikrederek yapılan açıklamaların asılsız olduğunu beyan ediyoruz." şeklinde konuştu.

Daha sonra olay yerlerine karanfil bırakıldı. İvedik Melikgazi Camii'nde ise cuma namazına müteakiben mevlit okutuldu.

cihan

Bu haber 608 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,067 µs