En Sıcak Konular

İnkar yasası için kritik tarih

3 Şubat 2012 13:05 tsi
İnkar yasası için kritik tarih Anayasa Konseyi süresini sonuna kadar kullanacak...

Fransa'da Anayasa Konseyi'nin, 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının reddinin suç sayılmasının öngören yasa konusunda kendisine yapılan itirazla ilgili kararını 29 Şubat ve 1 Mart'ta vermesinin beklendiği öğrenildi.

Hükümetin de itiraz etmemesi halinde Anayasa Konseyi, yasa ile ilgili değerlendirmesi konusunda kendisine tanılan süreyi sonuna kadar kullanmadan yana. Anayasa Konseyi, kendi 9 atanmış üyesinden birisini önümüzdeki günlerde raportör tayin edecek.

Raportörün kaleme alacağı yasayla ilgili hazırlanacak raporun ardından Anayasa Konseyi üyeleri, Başbakanlık kanunlar ve kararlar genel müdürü ile bir görüşme yapacak.

Anayasa Konseyi'nin kararı için en az 7 üyenin oyu gerekiyor.

Konsey, oy çoğunluğu ilkesi ile karar verecek. Anayasa Konseyi 9 atanmış ve iki tabi üye (iki eski cumhurbaşkanından) oluşuyor. Sağlık nedenleri yüzünden eski Jacques Chirac'ın, Anayasa Konseyi'ndeki oylamaya katılması beklenmiyor. Chirac, kendisi ile ilgili geçen yıl sonu gerçekleşen bir davaya da, yine ''sağlık gerekçelerini'' öne sürerek katılmamıştı.

Anayasa Konseyi'nin 9 üyesinin de yasaya büyük bir ihtimalle karşı çıkacağı tahmin ediliyor.

ÖNCE LE PEN'İN İTİRAZI
Anayasa Konseyi, Türkiye'yi yakından ilgilendiren bu karardan önce, aşırı sağ parti lideri Marine Le Pen'in yaptığı ve cumhurbaşkanlığı adayı olmak için en az yerel ve bölgesel yönetimlerden seçilmiş 500 kişinin imzasını gerektiren yasanın değişmesi yolundaki yaptığı itirazı 23 Ocak'tan önce karara bağlayacak

Anayasa Konseyi'nin Ermeni yasasıyla ilgili kararını, 29 Şubat veya 1 Mart'ta vermesinin ardından, hükümetin tekrar yeni bir yasa sunabilmesi için parlamentoda sadece bir haftası kalıyor. Nisan ayında ilk turu düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimleri dolayısıyla, parlamento 9 Mart'ta tatile giriyor.

Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, önceki gün bakanlar kurulunda yaptığı ve basına sızan açıklamasında, Anayasa Konseyi'nin iptal etmesi halinde yeni bir yasa tasarısı sunabileceği tehdidinde bulunmuştu

142 İMZAYLA BAŞVURU YAPILMIŞTI
Anayasa Konseyi'nin yasayı tamamen reddetme, onaylama veya kısmen onaylama hakkı bulunuyor. Senatodan 77 ve meclisten 65 üye, yasaya itiraz için Anayasa Konseyi'ne resmen başvurmuştu.

Yasayı destekleyen Sarkozy, kendi bakanları Dışişleri Bakanı Alain Juppe, Tarım Bakanı Bruno Le Maire ve Kültür Bakanı Frederic Mitterrand'la bu konuda ters düşmüştü.

aa

Bu haber 701 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    117,805 µs