En Sıcak Konular

Rusya BM’yi pes ettirdi

3 Şubat 2012 11:28 tsi
Rusya BM’yi pes ettirdi Rusya'nın veto tehdidi işe yaradı. Birleşmiş Millletler Güvenlik Konseyi, Suriye ile ilgili karar taslağında değişikliğe gitti. Tasarıdan Suriye lideri Esad'a yapılan ‘yönetimi bırak’ çağrısı çıkarıldı.

Rusya'nın itirazı üzerine, Güvenlik Konseyi'ne sunulan Suriye taslağında, yoğun pazarlıkların ardından değişikliklere gidildi. Batılı ve Arap büyükelçiler, Esad’ın 15 gün içinde görevini bırakmaması halinde silah ambargosu ve diğer yaptırımlar öngören ifadeyi karar tasarısından çıkardı.

Ancak bu durumda bile tasarının Güvenlik Konseyi’nde kabul edileceğine henüz kesin gözle bakılmıyor. Şu an için üzerinde fikir birliği sağlanan metin, onay için Güvenlik Konseyi'nin 15 üyesi ülkenin başkentlerine gönderildi. Oradan alınacak yanıtlara göre, ya tasarı metni üzerinde başka değişiklikler yapılacak ya da bu haliyle oylamaya sunulacak.

BAŞKENTLER KARAR VERECEK
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Susan E. Rice da, “ortada hala zorluk yaratan konular var ve başkentlerimiz bunlar üzerinde değerlendirme yapıp, bundan sonraki adım konusunda bizlere talimat gönderecekler” dedi.


Konsey kaynaklarından elde edilen tasarının son halinde, Güvenlik Konseyi’nin Suriye’de demokrasiye geçiş konusundaki Arap Birliği planını “tamamen desteklediği” belirtiliyor. Aralarında demokrasiye geçişi hızlandırmak için “Esad’ın yetkilerini yardımcısına devretmesini” isteyen ifade de dahil, planın belirli noktalarını destekleyen üç ifade ise son taslaktan çıkarıldı. Tasarıda ayrıca, dış güçlerin Suriye’deki sürece müdahale etmesini engellemek için geçiş sürecine “Suriyelilerin önderliğinde” ifadesi eklendi.

RUSLARIN ÇEKİNCELERİ
Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Çurkin, Konsey'in Arap Birliği planını “tamamen desteklediğine” ilişkin ifadeden tatmin olup olmadıklarına ilişkin bir soruya direkt yanıt vermekten kaçındı ve “sonuçta başkentlerimize göndereceğimiz bir metin var elimizde ve bunun sonucunun ne olacağını göreceğiz. Başarılı bir süreç elde edersek, memnun olacağım” demekle yetindi.

Konsey’deki karar tasarının Libya’daki gibi Suriye’de de “rejim değişikliğine” yol açacağından endişe eden Rusya, tasarıyı ilk haliyle veto etme sinyali vermişti. Libya’nın “yanlış bir benzetme” olduğunu savunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise, “uluslararası camianın görüş farklılıklarını bir kenara bırakması ve Suriye halkına açık bir destek mesajı göndermesinin zamanı geldi” demişti. 

NTV



Bu haber 839 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,988 µs